15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreviziuni de angajare pentru trimestrul trei 2010

Previziuni de angajare pentru trimestrul trei 2010

Angajatorii previzionează o creştere moderată a activităţii de angajare, potrivit studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru trimestrul trei al acestui an.

Previziunea netă de angajare pentru România revine la o valoare pozitivă după cinci trimestre consecutive de valori negative privind intenţiile de angajare. Previziunea pentru al treilea trimestru se situează la o valoare prudentă de +2%. După raportarea unor previziuni de angajare negative timp de cinci trimestre consecutive, angajatorii români sunt mai încrezători în ceea ce priveşte volumul angajărilor în următoarele trei luni. Datele arată că 21% dintre angajatori se aşteaptă să crească volumul angajărilor, în timp ce 19% anticipează o scădere a activităţii de angajare. Aproape 60% dintre ei previzionează o menţinere a numărului actual de angajaţi. Studiul pentru România a fost realizat prin intervievarea unui eşantion de 751 de manageri de resurse umane la nivelul întregii ţări. Per ansamblu, previziunea pentru acest trimestru s-a îmbunătăţit considerabil cu nouă puncte procentuale atât comparativ cu trimestrul anterior, cât şi faţă de anul trecut. „După mai mult de un an, rezultatele studiului pentru al treilea trimestru prezintă o previziune netă de angajare pozitivă, acest lucru arătând că piaţa muncii începe să se redreseze uşor. Studiul Manpower oferă o anumită claritate a situaţiei, dezvăluind creşterile şi scăderile pe piaţa muncii, corespunzătoare unui nou an plin de provocări, deopotrivă pentru angajatori şi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Va trebui să mai treacă o perioadă de timp înainte ca piaţa forţei de muncă să revină la o situaţie comparabilă celei dinainte de recesiune. În continuare însă, angajatorii trebuie să sprijine şi să atragă angajaţi valoroşi, iar angajaţii trebuie să îşi dezvolte competenţele-cheie pe postul pe care îl ocupă pentru a corespunde nevoilor pe care companiile le au şi pentru a profita de oportunităţile care vor apărea atunci când economia se va redresa“, a menţionat Camelia Stănculescu, general manager al Manpower România. Regăsirea echilibrului în 2010 va fi influenţată pe de o parte, în mod pozitiv, de creşteri temperate, dar constante ale previziunilor de angajare, iar pe de altă parte, în mod negativ, de continuarea creşterii ratei şomajului.

În sud-vestul ţării, previziuni negative de angajare

Angajatorii din cinci regiuni dintre cele opt analizate anticipează creşteri ale activităţii de angajare. Piaţa de muncă cea mai activă este previzionată de angajatorii din centru, aceştia raportând o previziune netă de angajare de +22%. Angajatorii din regiunea sud-est exprimă un optimism prudent, raportând o previziune de angajare de +8%. Totuşi, sunt înregistrate şi valori negative ale activităţii de angajare în trei regiuni (nord-est, sud-vest şi Bucureşti şi Ilfov), cele mai slabe perspective fiind raportate de angajatorii din sud-vest, unde previziunea este de -15%. De asemenea, şi angajatorii din nord-est anticipează un ritm încetinit al activităţii de angajare, cu o previziune de -7%.

La nivel de sectoare de activitate

Angajatorii din patru dintre cele zece sectoare analizate anticipează creşteri ale activităţii de angajare în cursul trimestrului trei. Previziunea cea mai optimistă este raportată de angajatorii din sectorul agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, cu o creştere sănătoasă a previziunii nete de angajare la +21%. Angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare raportează o previziune prudent optimistă de +9%. Creşteri moderate ale volumului angajărilor sunt anticipate şi de angajatorii din sectorul industriei extractive, cu o previziune de +6%. În acelaşi timp, angajatorii din patru sectoare de activitate anticipează o creştere negativă în volumul angajărilor, în special în sectorul energie electrică, gaze şi apă, previziunea situându-se la o valoare pesimistă de -10%.

Comparaţii la nivel internaţional

Peste 61.000 de angajatori din 36 de ţări şi teritorii au fost intervievaţi pentru a măsura tendinţele privind activitatea de angajare pentru perioada dintre iulie şi septembrie 2010. Angajatorii din 31 dintre cele 36 de ţări şi teritorii analizate în cadrul studiului se aşteaptă la o creştere a volumului angajărilor. Comparativ cu trimestrul anterior, perspectivele se îmbunătăţesc în 23 din 36 de ţări şi teritorii. Perspectivele de angajare cele mai favorabile sunt raportate în India, Brazilia, Taiwan, China, Peru şi Australia. În acelaşi timp, cele mai slabe intenţii de angajare sunt în Italia, Irlanda, Spania şi Grecia, angajatorii de aici fiind singurii care raportează previziuni de angajare negative dintre ţările şi teritoriile analizate. „Peste tot în lume există un optimism crescut privind activitatea de angajare, situaţie tipică pentru această perioadă de revenire economică. Deşi în Europa veştile nu sunt încă îndeajuns de bune, există o îmbunătăţire privind cererea de produse pe piaţă, după cum reiese şi din dorinţa crescută de angajare în industria prelucrătoare, unde 16 din 18 ţări înregistrează o creştere a optimismului privind planurile de angajare“, a declarat Jeffrey A. Joerres, preşedinte al Manpower Inc.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU