16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAntreprenor în perioadă de criză

Antreprenor în perioadă de criză

Specialiştii în resurse umane vă spun care sunt paşii pe care trebuie să îi urmaţi pentru a deveni antreprenor în această perioadă de criză. Comisia Europeană, DG Întreprinderi şi Industrie premiază cele mai bune iniţiative de promovare a spiritului antreprenorial.

În acest articol, vă vom prezenta primii paşi pe care trebuie să îi urmaţi în antreprenoriat, mai ales în cazul în care aveţi un şef care nu vă apreciază la justa dumneavoastră valoare. Potrivit site-ului www.e-antreprenor.ro, pentru a vă deschide o afacere nu aveţi nevoie de conturi însemnate în bănci şi nici de diplome de doctorat sau masterat, ci mai degrabă de hotărâre, putere de muncă, voinţă şi încredere în ideea pe care vreţi să o puneţi în practică. Prima problemă de care se lovesc „potenţialii antreprenori“ este că în scurt timp constată că este mai greu decât credeau. În aparenţă, a fi propriul şef pare simplu, dar, de cele mai multe ori, trebuie să munciţi mult mai mult pentru a avea propria afacere. Potrivit aceluiaşi site, primul obstacol, în cazul în care hotărâţi să vă deschideţi o afacere, îl constituie prietenii. Paradoxal, aşa este. Cei mai mulţi vă vor descuraja şi veţi ajunge să purtaţi un adevărat război psihologic.
Principalii paşi pe care trebuie să îi urmaţi pentru a vă deschide o afacere sunt următorii: hotărâţi-vă să deveniţi antreprenor, găsiţi ideea pe care vreţi să o puneţi în practică, analizaţi-o sub toate aspectele, căutaţi potenţiali parteneri, în cazul în care consideraţi că aveţi nevoie; puneţi pe hârtie un mic plan de afaceri; aplicaţi o strategie de marketing potrivită ideii; treceţi la implementarea proiectului. Specialiştii de consiliere ai site-ului Wall-Street au sintetizat cele mai importante idei şi sfaturi ale antreprenorilor şi managerilor români. În primul rând, specialiştii vă recomandă să continuaţi să învăţaţi, experienţa fiind extrem de importantă. În al doilea rând, orice idee de afaceri sau viziune va fi întotdeauna un succes dacă punem pasiunea înaintea câştigurilor financiare.

Tinerii vor putea să înfiinţeze firme cu capital social de numai zece lei

Tinerii cu vârste până în 35 de ani vor putea să îşi înfiinţeze o firmă cu capital social de numai zece lei, potrivit unei iniţiative a Ministerului pentru IMM-uri.  Firma de tip starter va fi scutită de la plata impozitelor pe profit şi pe salarii timp de trei ani. Firmele astfel constituite vor primi sprijin financiar sub diverse forme, vor fi scutite de la plata unor taxe vamale şi, de asemenea, vor avea acces la credite cu perioadă de graţie, prevede proiectul de lege privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri. Proiectul a fost lansat la dezbatere publică de Ministerul pentru IMM-uri. Tinerii întreprinzători vor avea însă şi anumite obligaţii, respectiv alegerea doar a cinci domenii de activitate, iar la sfârşitul perioadei de trei ani trebuie să aibă un capital minim de 5.000 de euro prin capitalizarea profitului. Astfel, ministerul a estimat că vor fi înfiinţate 500 de firme prin acest act normativ, în 2011 – circa 750, 1.480 în 2012 şi 3.000 în 2013, şi că vor lua în calcul şi modificarea taxelor plătite pentru înfiinţarea acestui tip de entitate, care ar trebui reduse cu 50%.

Comisia Europeană premiază spiritul antreprenorial

Cele mai bune inţiative în sprijinirea creşterii gradului de conştientizare a valorii spiritului antreprenorial sunt premiate de Comisia Europeană, DG Întreprinderi şi Industrie în cadrul competiţiei Premiile Europene pentru Iniţiative Antreprenoriale. Competiţia are scopul de a creşte gradul de cunoaştere a parteneriatului între administraţiile locale şi întreprinderi şi de a evidenţia rolul antreprenorilor de succes în dezvoltarea economiei europene. Obiectivele competiţiei sunt: identificarea şi recunoaşterea activităţilor de succes în promovarea antreprenoriatului şi a întreprinderii, prezentarea şi promovarea exemplelor celor mai bune politici şi practici antreprenoriale, creşterea conştientizării valorii adăugate a antreprenoriatului în cadrul economiei de piaţă, încurajarea spiritului antreprenorial. În competiţie se pot înscrie proiecte naţionale, regionale sau locale, ale administraţiei publice centrale şi locale, iniţiative ale parteneriatelor public – privat din toate statele Uniunii Europene, Islanda, Norvegia şi Turcia, proiecte cu impact asupra economiei locale. În prima etapă, toate proiectele înscrise vor participa la faza naţională, organizată de Punctul Naţional de Contact desemnat. Termenul-limită pentru înregistrarea aplicaţiilor este 15 noiembrie 2009. La etapa naţională se vor selecta două candidaturi ce vor fi înregistrate în faza europeană, până la 15 decembrie 2009.
În cea de-a doua etapă, faza europeană a competiţiei, un juriu constituit din personalităţi reprezentative din mediul academic, instituţii europene sau alte organizaţii recunoscute, va premia proiectele inovative şi cu potenţial de reproducere şi în alte regiuni ale UE. Premiile vor fi decernate în mai 2010, la următoarele cinci categorii:
 1. Promovarea spiritului antreprenorial: recunoaşterea acţiunii şi iniţiativei la nivel naţional, regional sau local, de promovare a unei culturi şi atitudini antreprenoriale;
2. Investiţia în competenţe: recunoaşterea iniţiativelor regionale sau locale de îmbunătăţire a abilităţilor antreprenoriale, profesionale, tehnice şi manageriale;
3. Îmbunătăţirea mediului de afaceri: recunoaşterea politicilor inovative la nivel regional sau local pentru promovarea iniţierii şi dezvoltării afacerii, simplificarea legislativă şi a procedurilor administrative pentru întreprinderi şi punerea în aplicare a principiului „Gândiţi mai întâi la scară mică“ în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM);
4. Sprijinirea internaţionalizării afacerilor: recunoaşterea politicilor de încurajare a întreprinderilor şi în special a IMM-urilor să beneficieze de oportunităţile oferite de pieţele intra şi extracomunitare;
5. Antreprenoriat responsabil şi inclusiv: recunoaşterea regională sau locală a acţiunilor de promovare a responsabilităţii corporative sociale şi a practicilor de afaceri sustenabile).

Detalii despre concursul european
Formularul pentru înscrierea în competiţie, precum şi alte materiale de promovare pot fi descărcate de pe website-ul www.mimmc.ro, secţiunea „Punct naţional de contact – Premiile Europene pentru Iniţiative Antreprenoriale“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU