16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMunca în Spania, biletul unui trai decent

Munca în Spania, biletul unui trai decent

Grijile, lipsa banilor şi dorinţa unui trai decent au determinat sute de oameni să stea marţi în frig şi ploaie, în faţa Casei Studenţilor, cu speranţa obţinerii unui loc de muncă în Spania.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj a organizat marţi o nouă selecţie pentru persoanele care doresc să muncească în domeniul agricol în Spania. Casa Studenţilor, locul de desfăşurare a selecţiei, a fost luată cu asalt de sute de oameni dornici să ocupe unul dintre cele 255 de locuri de muncă puse la dispoziţie de angajatorii străini. „Firmele spaniole COAG CANARIAS şi ASAJA ALMERIA pun la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unei slujbe contracte cu durata de şase-nouă luni, cu un salariu de 4,36 – 5,02 euro brut/oră“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea executivă adjunctă a AJOFM Dolj. La selecţie au participat 323 de persoane. „S-au ocupat toate locurile. Dintre participanţi, 47 au fost respinşi şi 21 au fost selectaţi ca rezerve (dacă se suplimentează numărul de posturi sau nu ajunge cineva, sunt chemaţi aceştia)“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj. Potrivit informaţiilor primite de la aceasta, la selecţie au fost prezente persoane din Dolj, Vaslui, Teleorman, Ialomiţa.

„De sărăcie plecăm şi de nevoie“

Pentru o întrevedere de câteva minute cu unul dintre cei doi angajatori, oamenii au stat ore în şir în faţa Casei Studenţilor. Din păcate, vremea nu a ţinut cu ei, astfel că au fost nevoiţi să suporte stropii aspri de ploaie şi frigul. „Am venit de aseară şi ne-am trecut pe lista de aşteptare. Lipsa banilor şi neajunsurile ne determină să plecăm la muncă în străinătate. Eu am mai fost o dată, în Germania“, a declarat Nicoliţa Baiţ, de 39 de ani, din Mischii. Nevoia este motivul invocat şi de alţi craioveni când vine vorba de plecarea la muncă în străinătate. „De sărăcie plecăm şi de nevoie, că doar nu de voie. Aici nu avem cu ce să ne întreţinem familiile“, a spus Nicolae P., de 37 de ani.

„Dacă sunt mulţumiţi de tine, îţi prelungesc contractul“

Mirajul muncii în străinătate îi cuprinde pe mulţi. „Acolo, munca ne e plătită (lucrăm 40 de ore pe săptămână, ceea ce este în plus se plăteşte). Mai mult decât atât, eşti respectat pentru munca depusă şi pentru ceea ce eşti. Străinii cer angajaţi din România pentru că sunt muncitori“, a spus Mioara Ene, de 41 de ani, din Craiova, care a venit la selecţie împreună cu un cunoscut. Aceasta a mai spus că a avut un contract de muncă de nouă luni la una dintre firmele prezente la selecţie şi că patronul i l-a prelungit, astfel că la sfârşitul lunii noiembrie pleacă din nou. „Dacă sunt mulţumiţi de tine, îţi prelungesc contractul“, a adăugat Mioara Ene, care a explicat că a plecat din ţară din cauza lipsei banilor.

„Nu mi s-a părut grea întâlnirea cu angajatorii“

Cu toate că se vehiculau zvonuri potrivit cărora ar fi fost admise doar persoanele cu experienţă, acestea au fost infirmate repede. „Nu mi s-a părut grea întâlnirea cu angajatorii. Nu am mai fost plecată până acum, dar am dat de necaz şi nu mai pot face faţă cheltuielilor. M-am dus cu ziua, dar nu te poţi descurca aşa“, a explicat Felicia Dragomir, una dintre persoanele acceptate ieri de angajatorul străin. Spre norocul ei, va pleca împreună cu o rudă apropiată, care are experienţa muncii în străinătate şi care a fost acceptată de acelaşi angajator. „Nu a fost greu. M-au întrebat dacă am mai lucrat în străinătate şi dacă am respectat contractul. Eu am fost de două ori“, a spus Ana Dragomir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU