15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum vă alegeţi cariera potrivită

Cum vă alegeţi cariera potrivită

Alegerea unei meserii este un moment destul de dificil din viaţa oricărui tânăr. Cu toate că specialiştii vă sfătuiesc, pentru a preveni un potenţial eşec în carieră, să optaţi pentru o meserie pentru care există căutare pe piaţă, acesta nu este singurul criteriu de alegere a profesiei.

Potrivit specialiştilor, atunci când vă alegeţi o carieră trebuie să ţineţi cont de mai multe aspecte. „Vă puteţi alege o carieră ţinând cont de calităţile pe care le aveţi sau de educaţia primită“, notează site-ul www.elady.ro. Acest lucru este foarte important deoarece ceea ce faceţi trebuie să vă şi placă. Afirmaţia este susţinută de mai mulţi specialişti din domeniu. „Aflaţi care este domeniul în care excelaţi. Ca să îl descoperiţi trebuie să «staţi un pic de vorbă cu dumneavoastră înşivă» şi să identificaţi momentele dumneavoastră de succes, precum şi activităţile în care vă simţiţi cel mai bine şi faceţi lucrurile mai bine decât cei din jurul dumneavoastră“, sunt de părere specialiştii www.121.ro. Site-ul www.121.ro sugerează şi câteva întrebări care v-ar putea ajuta în acest sens. „În care dintre activităţi pierdeţi noţiunea timpului atunci când munciţi?“, „Ce aţi face cu timpul dumneavoastră dacă aţi câştiga la loterie?“ sau „În ce fel de activităţi sunteţi atât de prins încât nu mai aveţi timp să vă gândiţi la problemele personale?“ sunt numai câteva dintre acestea.

 

Întocmiţi o listă cu carierele „la modă“ care vă plac

 

Acestea nu sunt însă singurele criterii în alegerea meseriei potrivite. După ce aţi stabilit care este domeniul în care excelaţi, trebuie să aflaţi ce oportunităţi vă sunt pe plac. „Puteţi să vă alegeţi o carieră şi în funcţie de ceea ce vreţi să faceţi, deoarece nu întotdeauna ceea ce aţi studiat a fost pe placul dumneavoastră“, adaugă www.elady.ro. Nu trebuie însă să ignoraţi nici posibilităţile pe care le oferă piaţa muncii din România, în general, şi din zona în care plănuiţi să vă stabiliţi, în special. „De multe ori se întâmplă să facem ceea ce ne place şi nu este neapărat ca banii să şi înceapă să curgă! Trebuie să vedeţi care sunt «joburile la modă», pentru ce anume aţi putea să fiţi plătiţi mai bine şi să vă faceţi o idee despre cum se poate dezvolta cariera dumneavoastră pe mai departe“, sunt de părere specialiştii www.121.ro. Nu uitaţi însă să vă informaţi cât mai bine despre munca pe care ar urma să o faceţi şi nici să puneţi totul pe o nouă coală de hârtie.

 

Cariera aleasă trebuie să fie realistă şi satisfăcătoare

 

După ce aţi stabilit care sunt calităţile care vă caracterizează, ce vă place şi ce v-ar face plăcere să faceţi, ce meserii se caută pe piaţa muncii, următorul pas ar fi alegerea meseriei combinând toate aceste aspecte. „După ce aţi aflat tot ceea ce trebuia să aflaţi, trebuie să începeţi să vă evaluaţi calităţile şi să încercaţi să vă daţi seama dacă sunteţi sau nu potrivit pentru acea meserie“, sunt de părere cei de la www.elady.ro. Altfel spus, acesta este momentul în care combinaţi şi comparaţi elementele înscrise pe cele două liste, încercând să faceţi o ierarhizare a locurilor de muncă care vă fac cu ochiul şi vi se potrivesc în acelaşi timp.

Următorul pas în alegerea carierei potrivite este şi cel final – trebuie doar să reduceţi numărul joburilor ierarhizate şi să vă alegeţi „carierele realiste şi satisfăcătoare“, notează www.121.ro, care explică faptul că pasul următor constă în refacerea CV-ului, astfel încât să pună în evidenţă calităţile şi experienţa pe care le aveţi pentru jobul pe care vi-l doriţi şi trimiterea lui la potenţiali angajatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS