18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReabilitare misterioasă la o clădire a statului

Reabilitare misterioasă la o clădire a statului

Caz uluitor la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. O clădire situată în Calafat şi aflată în administrarea Direcţiei a fost renovată integral pe interior şi exterior de o firmă de construcţii misterioasă. Conducerea Direcţiei nu ştie cine a executat lucrările şi cât au costat, deoarece nimeni nu a revendicat un leu. Consilierii judeţeni au aflat de acest scandal, iar primul efect a fost reîntoarcerea lui Florin Stancu la conducerea Direcţiei, după ce, pentru o perioadă, a ocupat funcţia de administrator al judeţului.

Bunul samaritean sau contractul ascuns?

Consilierii judeţeni din Dolj au luat joi act de o notă de constatare întocmită de o echipă de control a CJ Dolj , trimisă la Calafat să verifice o sesizare referitoare la fapte care par de domeniul fantasticului. Conducerea actualei Direcţii pentru Protecţia Copilului a avut în administrare o clădire veche situată în municipiul Calafat, care, în urma unor lucrări de modernizare, ar fi trebuit să devină complex de servicii sociale pentru copii. În mod inexplicabil, conducerea Direcţiei nu a ştiut că, mai bine de un an, o firmă pe care organele de control al CJ Dolj încearcă să o identifice, a lucrat la acea clădire pe care a transformat-o radical, atât pe interior, cât şi pe exterior. Şi mai ciudat este faptul că Direcţia nu a plătit nici un leu pentru lucrări şi că nici o firmă nu a solicitat decontarea vreunei sume de bani. „În anul 2013, la o clădire veche situată în municipiul Calafat s-au efectuat ample lucrări de reparaţii, amenajări şi extinderi înaintea de aplicarea procedurilor de achiziţie publică (…). Se menţionează că, pentru efectuarea lucrărilor, s-au realizat proiecte de execuţie depuse pe data de 18.12.2013 şi s-au obţinut autorizaţii de construcţie din 16.12.2013, nu s-a organizat licitaţie publică şi nu s-a emis ordin de începere a lucrărilor (…)“.

Conducerea Direcţiei spune că nu a avut timp să respecte legea

În adresa din 13.03.2014 (a conducerii Direcţiei asigurată de directorul general Maria Manolache şi adjunctul economic Dumitru Herăscu – n.r.) se menţionează că nu au fost iniţiate proceduri privind atribuirea contractului de achiziţie, astfel nu există contract de achiziţie şi ordin de începere a lucrărilor, nu s-au recepţionat situaţii de lucrări şi nu s-au decontat lucrări, nu deţine informaţii cu privire la agentul economic care a efectuat lucrările respective“, se arată în nota de constatare a controlorilor de la Consiliul Judeţean Dolj. Potrivit aceleiaşi note, Direcţiei i-au fost alocate sume importante de bani de către CJ Dolj – 847.000 de lei în 2013 şi 2,2 milioane de lei în 2014. Din aceşti bani, Direcţia a cheltuit doar 123.000 de lei în 2013. Din aceştia, aproximativ 50.000 de lei au fost cheltuiţi pentru împrejmuirea cu gard, contract atribuit prin încredinţare directă. În explicaţiile date, cei doi directori au arătat că nu au avut timp pentru organizarea procedurilor de contractare a lucrărilor din cauza unor lucrări de cadastru şi a proiectului tehnic depus în decembrie 2013.

Fostul director al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj: Mă întorc la conducere

Contactat telefonic, viitorul director al Direcţiei, Florin Stancu, a precizat că nimeni nu înţelege ce s-a întâmplat la Calafat. „Este nevoie de mai multă implicare, iar din 14 aprilie mă voi întoarce director la Direcţie. Este de neînţeles ce s-a întâmplat la Calafat, cum poate cineva să lucreze la clădirea mea şi eu să nu ştiu acest lucru. Şi să nu-mi ceară nici bani. Este ciudat“, a declarat Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS