16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFactura la căldură, fără întârziere

Factura la căldură, fără întârziere

Firmele de repartitoare din Craiova şi SC Termo Craiova SRL au făcut o înţelegere ca, începând din această lună, consumurile la căldură pe fiecare bloc să fie repartizate firmelor de către furnizorul de căldură al oraşului. Noutatea este că nu vor mai fi obligate asociaţiile de proprietari să ia de la Termo consumul de căldură, apoi să îl redistribuie firmelor, ceea ce întârzia calcularea facturilor uneori şi cu 30 de zile. „La solicitarea primăriei, am avut la sediul societăţii noastre o întâlnire cu reprezentanţii firmelor de repartitoare şi ai unor asociaţii. Cu această ocazie s-a luat hotărârea ca, începând cu acest sezon rece, noi să furnizăm firmelor de repartitoare consumurile pe fiecare bloc, ceea ce s-a şi întâmplat în perioada 2-6 noiembrie“, a precizat Sabin Mihai, directorul tehnic al SC Termo Craiova SRL.
Acum firmele de repartitoare iau consumul pe fiecare bloc de la furnizor, efectuează citirea repartitoarelor, apoi repartizează consumul individual.
„Măsura este de intrare în normalitate. Am stabilit cu Termo ca societatea să ne furnizeze electronic sau pe hârtie consumurile pe fiecare bloc contorizat cu repartitoare, apoi noi să facem repartizarea şi calculul facturilor. În acest fel se reduce timpul de calcul“, a precizat Daiana Cerban, reprezentantul firmei ISTA.

Fiecare lună cu căldura ei

Tot din acest sezon rece, asociaţiile de proprietari din Craiova au primit din partea primăriei recomandarea să nu mai factureze la un loc căldura pe lunile octombrie şi noiembrie. Motivul ar fi acela că în luna noiembrie se acordă ajutor pentru încălzirea locuinţei proprietarilor care sunt racordaţi la sistemul centralizat de căldură. Ceea ce înseamnă că oarecum consumul din luna noiembrie ar fi „umflat“ cu consumul din octombrie, iar proprietarii beneficiază de subvenţii mai mari, deşi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari susţin că tocmai datorită unui consum foarte mic la nivelul întregii asociaţii s-au văzut nevoiţi să ia această măsură. „Foarte mulţi proprietari în această perioadă nu dau drumul la căldură sau dau foarte puţin. Consumul la nivelul unui bloc este infim, prin urmare dacă se face facturare, citirea repartitoarelor şi calculul costă mai mult decât consumul. De exemplu, proprietarii trebuie să plătească pentru fiecare calorifer (citire şi repartizare) taxa de 2,50 lei, iar consumul pe tot blocul este în valoare de 30 de lei. Nu este echitabil“, este de părere Marin Sorescu, administratorul Asociaţiei Siloz Înfrăţirii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS