15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalApă curentă pe strada Brestei

Apă curentă pe strada Brestei

Reţeaua de alimentare cu apă a locuitorilor din strada Brestei se extinde până la „Casa cu cocoş“, urmând să asigure apă curentă la robinete pentru încă 300 de gospodării

Compania de Apă „Oltenia“ a demarat, zilele trecute, lucrările de extindere a reţelei de apă potabilă pe strada Brestei din Craiova, porţiunea de la intersecţia cu strada Pelendava şi până la „Casa cu cocoş“, adică la intersecţia cu strada Fermierului. Această zonă nu beneficia de apă curentă şi nu fusese nici cuprinsă în Masterplanul de Apă al oraşului. Nici apa din fântâni nu era bună de băut, pânza freatică mult prea ridicată fiind poluată de gospodăriile din zonă.

Conducta – din fondurile Companiei, branşamentele – din banii cetăţenilor

Proiectul va fi realizat de Compania de Apă „Oltenia“, din fondurile proprii pentru dezvoltarea infrastructurii. Concret, lucrarea constă în realizarea a două conducte – câte una pe fiecare parte a străzii Brestei – pe o porţiune de circa 1 km, conducte la care se vor putea racorda toate gospodăriile din zonă – atât cele de pe strada principală, cât şi cele de pe străzile adiacente. Costurile pentru realizarea branşamentelor vor fi suportate de utilizatori. Echipele au început lucrarea încă de săptămâna trecută, cu subtraversarea străzii Pelendava, care se află în prezent în plin proces de reabilitare.
„Noua reţea va deservi în jur de 300 de gospodării, cu posibilităţi de extindere în perioada următoare. Investiţia se ridică la aproximativ 450.000 de lei, aici intrând numai inelul de conducte stradale de pe strada Brestei. Finanţarea acestei investiţii va fi asigurată din fondurile proprii ale Companiei de Apă. Fiecare utilizator care doreşte să se racordeze poate să vină la Compania de Apă să depună o cerere în acest sens, urmând să suporte costul branşamentului, care se ridică la circa 200 de lei şi constă în săpare, tasare, conducta de racordare, căminul de apometru în care se va monta un apometru pus la dispoziţie de Compania de Apă, dar şi placa pe care sunt rama şi capacul căminului realizat din material compozit pentru a se evita sustragerea sa“, a explicat Dorel Grigorie, director de dezvoltare la Compania de Apă „Oltenia“.

Lucrarea, gata în două luni

Nedumeriţi că le-a venit rândul să aibă apă curentă, mai mulţi locatari din zonă au venit ieri să discute cu persoanele din conducerea Primăriei Craiova şi a Companiei de Apă. Neîncrezători, cetăţenii au întrebat mai întâi în cât timp vor fi gata, bănuind că lucrările începute cu câteva zile înainte de debutul campaniei pentru alegerile generale ar avea un caracter electoral. Directorul Grigorie şi primăriţa Craiovei le-au explicat că în circa două luni urmează să fie instalate conductele şi să fie racordate toate gospodăriile care doresc acest lucru.
„Având în vedere că şi timpul ne permite, preconizăm că această lucrare va fi gata în circa două luni. Cât despre canalizare, aceasta este prinsă în etapa a doua a Masterplanului, care va cuprinde toată zona Cernele, Brestei şi zonele adiacente“, a explicat Dorel Grigorie.
Aceste lucrări de alimentare cu apă a sectorului din strada Brestei cuprins între străzile Pelendava şi Fermierului au loc în acelaşi timp cu cele realizate în cadrul Masterplanului de Apă şi Canalizare al oraşului, de asocierea firmelor TMUCB şi MITLIV. E vorba de reabilitarea conductelor şi a branşamentelor, inclusiv a hidranţilor, căminelor de vane, capacelor ş.a.m.d. Proiectul are o anvergură destul de mare, vizând înlocuirea a aproximativ 33,5 km de ţeavă. Multe reţele au fost reabilitate prin programul ISPA, iar restul vor fi schimbate acum cu altele noi, pe un sector imens din oraş, cuprinzând atât străzi din partea de nord a străzii Brestei, de la Aleea Cimitirului şi până la strada Ştefan Odobleja, iar la sud de strada Brestei până la bulevardul Ştirbei Vodă şi chiar dincolo de acesta, în cartierul Catargiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS