15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFăcură cum vru Olguţa

Făcură cum vru Olguţa

Cu mici excepţii, consilierii locali craioveni au votat ieri, în şedinţa legislativului municipal, exact aşa cum le-a cerut primăriţa

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi-a impus ieri punctul de vedere în şedinţa extraordinară a consiliului local, pe care tot ea o convocase. Edilul i-a dat pe brazdă şi pe consilierii uneperişti, care au votat fără să crâcnească proiectele de hotărâre, exact în forma propusă de executivul local. Aşa se face că au fost aprobate de această dată atât transformarea Regiei Autonome de Termoficare în SC Termo Craiova SRL, cât şi modificarea organigramei Regiei Autonome de Transport Craiova, propuneri care, săptămâna trecută, nu au întrunit numărul de voturi tocmai din pricina abţinerii uneperiştilor.

„Nu sunt de acord“

Discuţiile cele mai aprinse erau aşteptate pe marginea propunerilor de hotărâre privind demolarea chioşcurilor şi garajelor, mai ales în privinţa celor 98 de magazine cu taxele la zi, pentru care se propunea prelungirea contractelor de închiriere a terenurilor până la 31 decembrie 2012, urmând ca după această dată toate chioşcurile cu pricina să fie demolate. Nici un consilier însă nu a fost împotriva acestei idei, susţinând propunerea demolării acestor construcţii şi închirierea ulterioară a terenurilor prin licitaţie publică.
Ionel Pană (PPDD) a venit, totuşi, cu o propunere de amendament, solicitând ca prelungirea contractelor de închiriere să se facă nu doar până la 31 decembrie, ci până la 31 martie, ca atât patronii de chioşcuri, cât şi angajaţii lor să iasă din iarnă. La această propunere au aderat Dan Cherciu şi Mărinică Dincă (PDL), Pavel Badea (PNL), Bianca Predescu (PSD), însă Olguţa Vasilescu a fost fermă: „Nu sunt de acord“.
„Avem obligaţia să intrăm în legalitate. Dacă în celelalte municipii din România s-a rezolvat problema chioşcurilor încă din anii ‘90, în Craiova anului 2012 încă mai avem o situaţie ilegală în această privinţă. Am hotărât ca acelora care au taxele la zi să le fie prelungit contractul până la 1 ianuarie. De ce până atunci? Arhitectul oraşului a demisionat, iar pe 12 noiembrie este organizat concurs pentru angajarea unui nou arhitect. Probabil că acela va avea şi o viziune în ceea ce priveşte chioşcurile de pe domeniul public şi de aceea i se dă un termen pentru a prezenta această viziune. Iar dacă veţi hotărî să amplasăm alte chioşcuri în locul celor de acum, o vom face doar prin organizarea unor licitaţii“, a explicat primăriţa, arătându‑se de acord cu propunerea consilierului Emilian Ştefârţă ca licitaţia să fie cu strigare.
Cât despre necesitatea de a da jos aceste chioşcuri înainte de scoaterea la licitaţie a terenului de sub ele, tot Olguţa Vasilescu a explicat: „Chioşcurile se pun jos pentru că legea ne obligă să fie terenul gol, neafectat de sarcini, atunci când se face licitaţia“.

Interdicţii la uşa primăriei

Intervenţia primăriţei a avut drept efect aducerea la ordine a consilierilor din coaliţia de guvernământ. Aşa se face că, atunci când s-a ajuns la vot, propunerea de prelungire a contractelor până la 31 martie a picat. Hotărârea s-a votat în forma propusă de primăriţă, cu patru abţineri, din partea opoziţiei şi a consilierului UNPR Gheorghe Albăstroiu, care – patron de magazin pe domeniul public, dar cu acte în regulă – s-a simţit dator să nu voteze împotriva chioşcarilor.
Deşi chioşcarii ameninţaseră cu proteste, iar înaintea şedinţei de ieri se adunaseră cu zecile în faţa Primăriei Craiova, şedinţa s-a desfăşurat fără incidente. Zeci de poliţişti şi jandarmi în civil sau în uniformă au supravegheat zona, mergând până acolo încât să interzică accesul în sala de consiliu (la o şedinţă publică!) a tuturor celor care ar fi putut agita spiritele. Printre cei cărora nu li s-a permis accesul în primărie s-a numărat şi preşedintele Asociaţiei Pensionarilor, Marian Trifan, cel care, la şedinţa de săptămâna trecută, a criticat-o pe primăriţă pentru că nu a alocat fonduri în vederea unor manifestări de Ziua Persoanelor Vârstnice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS