15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa, demolatoarea

Olguţa, demolatoarea

Zeci de proprietari de chioşcuri au protestat ieri, la Primăria Craiova, împotriva deciziei primarului Lia Olguţa Vasilescu de a demola, de la 1 ianuarie 2013, peste 100 de astfel de construcţii ridicate pe domeniul public

Decizia primarului Lia Olguţa Vasilescu de a pune din nou pe ordinea de zi a Consiliului Local Craiova proiectele de hotărâre care vizează demolarea a peste 100 de magazine nu a rămas fără urmări. Câteva zeci de chioşcari s-au adunat ieri în faţa Primăriei Craiova pentru a protesta împotriva acestei măsuri, care ar lăsa sute de oameni fără loc de muncă.

„Ce-i cu graba asta de a ne demola?“

Cei mai vehemenţi dintre aceştia sunt chioşcarii care erau cu toate taxele achitate la zi, dar municipalitatea nu vrea să le mai prelungească contractele de închiriere decât până la 31 decembrie 2012, după această dată fiind puşi să-şi demoleze singuri chioşcurile şi să plece de pe domeniul public.
„Eu am un chioşc cu haine în Craioviţa Nouă, în zona Poştei. Mi-a expirat contractul de închiriere în luna august şi cei de la primărie n-au mai vrut să mi-l prelungească. Nu înţeleg de ce, că aveam impozitele, chiria, apa, curentul plătite la zi… Ni s-a spus că trebuie să licităm ca să obţinem iar terenul. Cum vine asta? Suntem puşi să le dăm jos, apoi se face licitaţie? Şi apoi, de ce să demolăm chioşcurile? Pe vremea lui Solomon, administraţia locală ne-a cerut să le facem după anumite standarde. Am făcut un proiect, am luat toate autorizaţiile şi am făcut chioşcurile cum a vrut primăria. Acum, vine doamna Olguţa şi ne pune să le refacem, să facem alte proiecte… Mâine-poimâine, vine alt primar şi ne zice, poate, să ne punem geamuri antiglonţ sau ce i-o mai trece prin cap. Or, cine ştie, poate există vreun sponsor din campania electorală căruia să-i fi promis că-i dă aceste terenuri, că altfel nu înţeleg ce-i cu graba asta de a ne demola…“, spunea Marian Constantin, patronul unui magazin din Craioviţa Nouă.
„Doleanţa noastră era să mai rămânem o perioadă, măcar atât cât să ne amortizăm acele investiţii făcute în refacerea chioşcurilor, cu câţiva ani în urmă. Dar nu, ei vor să le dărâme ca să facă primăria alte spaţii, o investiţie a lor cu cine ştie ce firmă“, l-a completat Teodor Tău, patronul unui alt chioşc din zonă.

„Nu ni s-a oferit nici o altă soluţie“

Protestatarii au fost luaţi cu binişorul şi conduşi la intrarea din spate a Primăriei Craiova, o delegaţie a lor fiind primită de viceprimarul Cristina Calangiu.
„Am fost ascultaţi, dar nu ni s-a oferit nici o altă soluţie. Ni s-a spus că va fi o hotărâre de consiliu şi ea va fi pusă în practică. Lucrurile erau bătute în cuie. Asta a fost discuţia cu doamna Calangiu“, a menţionat Teodor Tău.
„În situaţia asta, nu ne mai rămâne decât să protestăm. Am făcut o adresă la primărie să ni se aprobe un miting pentru joi, când e programată şedinţa consiliului local. Vor veni mulţi oameni – e vorba de patronii chioşcurilor din Craioviţa Nouă, Brazda lui Novac, Valea Roşie, de la Gară. Au zis că vin şi cei care au fost de curând demolaţi din pieţe. Sper că astfel domnii consilieri vor înţelege care sunt efectele deciziei pe care sunt puşi să o ia“, a precizat Marian Constantin.

„Lucrări de amenajare în interesul public al tuturor locuitorilor urbei“

Autorităţile locale craiovene nu oferă nici o explicaţie pentru această măsură radicală, de demolare a circa 100 de chioşcuri. Singurele indicii în acest sens sunt conţinute de raportul întocmit de Direcţia Patrimoniu – Serviciul Evidenţa şi Administrarea Domeniului Public şi Privat, a Contractelor şi Autorizărilor, care stă la baza acestui proiect de hotărâre. Potrivit acestui raport, primăria vrea să realizeze pe terenurile ocupate de aceste chioşcuri diverse lucrări de amenajare, în folosul tuturor locuitorilor urbei.
„Titularii contractelor de închiriere teren pe care sunt amplasate au solicitat prelungirea acestora, însă având în vedere că aceste suprafeţe de teren sunt afectate de folosinţa exclusivă a unor persoane fizice sau juridice, exclusiv în interesul acestora, autoritatea publică locală intenţionează să realizeze lucrări de amenajare a suprafețelor de teren ocupate în prezent de aceste construcţii provizorii în interesul public al tuturor locuitorilor urbei craiovene. Astfel, autoritatea executivă a administraţiei publice locale propune prelungirea acestor contracte până la data de 31.12.2012, urmând ca în termen de 30 de zile de la încetarea acestor contracte, respectiv până la data de 30.01.2013, să procedeze la desfiinţarea acestor construcţii, pe cheltuiala proprie a utilizatorilor acestor construcţii provizorii“, se arată în raportul amintit, aprobat de primarul Lia Olguţa Vasilescu.

„Suntem dispuşi să plătim o chirie mai mare“

Am solicitat primăriei să ne precizeze ce proiecte are în vedere pe aceste terenuri, însă municipalitatea nu ne-a oferit un răspuns. Se pare însă că, potrivit unor surse apropiate municipalităţii, Olguţa Vasilescu intenţionează să „radă“ toate aceste chioşcuri, apoi să construiască altele – vom vedea cu ce firmă… – pe baza unor proiecte-tip. Noile construcţii ar urma să fie scoase la licitaţie.
De fapt, primăriţa nu a ascuns niciodată faptul că doreşte ca ocuparea domeniului public să se facă doar pe baza unor licitaţii. Şi nimic nu împiedică primăria să dispună cum vrea de terenurile sale, pe care se află chioşcurile. Municipalitatea are dreptul să prelungească sau nu contractele de închiriere cu cei care ocupă în prezent terenurile. Dar problema socială ivită în urma desfiinţării dintr-un foc a unui număr atât de mare de chioşcuri nu poate fi nici ea neglijată. După aprecierile chioşcarilor vizaţi, circa 500 de oameni vor rămâne fără loc de muncă în plină iarnă (după 31 decembrie 2012 – data până la care vor mai putea exista aceste magazine), în urma acestei măsuri.
„Ne-am oferit şi suntem dispuşi chiar să plătim o chirie mai mare pentru terenul ocupat de aceste chioşcuri, numai să nu trebuiască să le demolăm. Şi apoi, ce garanţie avem că alt primar, care va veni după doamna Vasilescu, nu ne va pune şi el să le dăm jos ca să facem altele, cum vrea el?“, se întreabă retoric Marian Constantin.

 

Scrisoare deschisă

Doamnă primar Lia Olguţa Vasilescu,
Domnilor consilieri,
   
La inițiativa doamnei primar, s-a elaborat şi se va propune joi, 4 octombrie 2012, spre aprobare, un proiect de hotărâre a Consiliului Local Craiova, de desfiinţare a spaţiilor comerciale (chioşcuri) din municipiul Craiova, pe care noi, deţinătorii acestora, îl considerăm „proiectul nedreptăţii şi umilinţei“! În acest sens, vă vom enumera câteva aspecte pe care dumneavoastră le-aţi ignorat cu o detaşare de nepermis pentru o persoană învestită în funcţie să apere interesele contribuabililor săi.
Doamnă primar, vă reamintim că, în urmă cu numai trei luni, aflată în campanie electorală în cartierul Craioviţa Nouă, în zona Poştei, printre aceşti chiriaşi ai domeniului public, întrebată despre desfiinţarea acestor spaţii comerciale, răspunsul dumneavoastră a fost categoric: „Nu. Votaţi-mă şi niciodată, cu mine primar, aceste spaţii nu se vor demola!“. Dar, odată instalată în fruntea Primăriei Craiova, în prima dumneavoastră declaraţie publică aţi spus că prioritatea numărul 1 a Craiovei este tocmai demolarea acestor spaţii comerciale, aţi devenit chiar iniţiatorul acestui proiect! Nu  considerăm că este bine, moral şi legal, doamnă primar!

500 de oameni, lăsaţi pe drumuri

În primul rând, vă reamintim că aceste spaţii comerciale au fost modernizate şi aduse la standarde europene, atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional (dovadă fiind autorizările date de autorităţile în domeniu), în urmă cu doar șapte ani, la solicitarea şi cu autorizarea Primăriei Craiova, prin eforturile, sudoarea şi creditele celor pe care acum îi trimiteţi în faliment! În plină criză, înainte de a expira perioada de amortizare a acestor investiţii (zece ani), fără a oferi o alternativă celor aproximativ 500 de angajaţi şi familiilor lor – ceea ce nici un alt primar al Craiovei nu şi-a permis, dumneavoastră vreţi să ruinaţi şi ultimii mici întreprinzători din acest oraş! V-aţi gândit vreodată că aceşti mici comercianţi, spre deosebire de hipermarketuri, şi-au reinvestit tot profitul în acest oraş? Fie doar şi numai din acest motiv, considerăm că ar trebui să ne trataţi cu mai multă atenţie şi respect!
Întrebăm şi noi – vă rugăm să nu vă supăraţi – este acest proiect al „nedreptăţii şi umilinţei“ tributul pe care toţi oamenii politici, odată ajunşi la putere, trebuie să-l plătească sponsorilor cărora trebuie să le întoarcă favorurile primite în timpul campaniilor electorale? Nu credeţi că, înainte de a şterge din pix  500 de locuri de muncă, ar trebui să vă dovediţi principala calitate a unui primar din zilele noastre, şi anume atragerea în acest oraş a investitorilor care să creeze mii de locuri de muncă? Prin acţiunea pe care aţi iniţiat-o, dumneavoastră practic vă doriţi să trimiteţi, în plină criză, pe drumuri,  500 de oameni şi familiile lor, împovăraţi de credite, cu copii de crescut, fără a le oferi o alternativă, fără a coborî printre ei şi a le înțelege situaţia!
Doamnă primar, profitul unui mic întreprizător ca noi în șapte ani de muncă asiduă este doar o mică parte din comisionul unui politician!!!.. Şi noi nu ne permitem să ne bucurăm de rodul muncii noastre precum politicienii, în voiaje luxuriante, noi trebuie să-l reinvestim pentru a nu da faliment, căci suntem într-o permanentă competiţie! Vă rugăm, nu vă bateţi joc de munca noastră de șapte ani! Aplecaţi-vă, vă rugăm, cu înţelepciune şi profesionalism asupra acestei probleme sociale, daţi-ne răgazul de a ne amortiza aceste investiţii, de a putea intra în legalitate fără piedici.
Ştiţi bine că obţinerea autorizaţiilor de construcţie poate dura şi un an, din cauza birocraţiei. Vă propunem să ne acordați un an de graţie, cu condiţii bine stabilite, cu legitimitatea de a-i penaliza pe cei care nu respectă aceste prevederi. În plus, puteţi evalua acele magazine ce aţi dori să le demolaţi, aţi face economie de bani şi timp. Cei care pleacă primesc ceva, cei care câştigă licitaţiile pot funcţiona imediat. Începeţi-vă mandatul cu o acţiune corectă, justă şi profesionistă, care să creeze locuri de muncă şi nu cu o hotărâre distructivă, pripită!

„Bunul Dumnezeu să vă dea mintea cea de pe urmă!“

Vă solicitam atât dumneavoastră, cât şi consilierilor locali să vă apăraţi şi să vă promovaţi interesele fără a călca pe cadavrele celor ce trudesc zi de zi şi contribuie  prin impozite şi taxe şi la confortul fotoliilor dumneavoastră publice. Noi ne-am pus casele gaj la bancă şi am creat 500 de locuri de muncă! Vă dorim ca bunul Dumnezeu să vă dea mintea cea de pe urmă! Numai astfel vă veţi respecta sloganul electoral „Craiova, meriţi mai mult!“. Înainte de orice, oamenii au nevoie de atenţie şi respect! Ce arde atât de tare, doamnă primar, de nu vreţi să ne lăsaţi să ne amortizăm nişte investiţii făcute cu trudă şi sub presiunea primăriei, pe care acum o păstoriţi?
Domnilor consilieri locali, care până mai ieri ne cereaţi votul, vă rugăm să nu giraţi acţiuni care să distrugă destinele acelora care v-au învestit în funcţii! Trăim vremuri grele, care impun măsuri înţelepte! Acţiunea demarată poate fi comparată cu acţiunea unui om care, după ce s-a urcat pe umerii altora în vârful piramidei, în plin viscol, şi la propriu, şi la figurat, le distruge casele pentru că acolo trebuie să se ridice „vila lac 2!“. Vă rugăm să daţi dovadă de responsabilitate prin votul dumneavoastră! Vă dorim ca, aşa cum veţi gestiona această situaţie de o absurbitate şocantă, în care doriţi să împingeţi 500 de oameni şi familiile lor, aşa să vă ajute Dumnezeu!

Mulţumim anticipat pentru înţelegere!

Cei 500 de angajaţi şi familiile lor, chiriaşi ai spaţiilor comerciale propuse spre desfiinţare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS