15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnde se poate vota la europarlamentare

Unde se poate vota la europarlamentare

La alegerile din 25 mai 2014, pentru Parlamentul European, cetăţenii care în această zi se află în altă localitate de decât cea de domiciliu pot vota la orice secție de votare, urmând a fi înscriși pe lista electorală suplimentară. 

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Central, cetățenii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la secția la care sunt înscriși în listele electorale permanente.
În ceea ce priveşte cetăţenii români cu domiciliul în străinătate sau pe cei cu domiciliul în România care, însă, în ziua votului sunt în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut public „Ghidul alegătorului român din străinătate“, care conţine informaţii privind votarea la scrutinul de duminică.
Votarea începe la ora 7.00, ora locală şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală, când secţiile de votare se închid. Organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European se face în baza Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare.
Au drept de vot cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, dar şi cetăţenii statelor membre ale UE, având domiciliul sau reşedinţa în România şi care s-au înscris în lista electorală specială pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua alegerilor, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Potrivit MAE, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, dar şi cei aflaţi în ziua alegerilor în străinătate, pot să îşi exercite dreptul de vot, în baza unui act de identitate valabil, la orice secţie de vot organizată în străinătate. De asemenea, cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, în scop turistic, pot vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.
Cetăţenii români aflaţi în ziua alegerilor în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic simplu sau electronic, paşaport de serviciu simplu sau electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar şi paşaportul simplu electronic.
De asemenea, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare organizată în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, simplu electronic şi simplu temporar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS