26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDelegaţie britanică la Craiova

Delegaţie britanică la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=POB69D1AnZA

Cu intermedierea ambasadorului Marii Britanii în România, s-au pus bazele unei colaborări economice şi educaţionale între Craiova şi Hampshire.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, şi primarul Lia Olguţa Vasilescu au susţinut ieri o conferinţă de presă, în care au făcut bilanţul vizitelor efectuate în ultimele zile de o importantă delegaţie britanică la Craiova. La această întâlnire cu presa au mai luat parte Maureen Frost, director executiv al Camerei de Comerţ din Hampshire, Călin Humă, preşedintele Indes Group, în calitate de reprezentant al investitorilor britanici în România, Cristian Dobre, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, şi Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.

Parteneriat economic

„Vizita delegaţiei britanice a avut trei componente. Una dintre ele a fost componenta economică. Au venit să ne viziteze reprezentanţi ai Camerei de Comerţ a regiunii Hampshire, cu directorul acestei camere de comerţ. Această vizită s-a finalizat cu un parteneriat între cele două camere de comerţ. O altă componentă a fost pe educaţie, axată pe beneficiul economic al comunităţii, prin stabilirea unei colaborări în vederea schimbului de studenţi şi a schimbului în domeniul cercetării medicale. Scopul este ca studenţii să poată să obţină o diplomă comună a celor două universităţi – din Craiova şi din Southampton. Nu în ultimul rând, a fost şi o componentă culturală – un concert care va avea loc în această seară (joi seară – n.r.), cu compozitori români şi britanici“, a explicat Olguţa Vasilescu.
„Cu această delegaţie din comitatul Hampshire am dezvoltat relaţiile între Marea Britanie, judeţul Dolj, în general, şi Craiova, în special, în câteva aspecte foarte importante. În primul rând, am încheiat astăzi un acord între Camera de Comerţ din Hampshire şi Camera de Comerţ din Dolj, care ar fi o cale foarte importantă pentru crearea unei conexiuni între orice afacere din Dolj şi Hampshire. Eu cred că am deja multe poveşti de succes cu privire la investiţiile britanice de aici, din Craiova. În al doilea rând, am încheiat un parteneriat între Universitatea din Craiova şi Universitatea din Southampton. Cred că aici, în Craiova, universitatea are multe aspecte pentru cercetare în ştiinţe şi afaceri şi eu sper că prin acest parteneriat noi, britanicii, putem avea o contribuţie semnificativă la această dezvoltare. În al treilea rând, pe plan cultural, sunt foarte impresionat de respectul acordat aici culturii britanice. În condiţiile în care Hampshire este comitatul lui Charles Dickens, lui Jane Austin, sunt convins că aici, cu muzeele frumoase şi cu acest concert de la filarmonică, putem să dezvoltăm şi mai puternic relaţia dintre Craiova şi Hampshire“, a explicat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii în România.

Colaborare universitară

Cel mai important aspect al acestei vizite pare să fie cel economic, după cum arată şi reprezentantul investitorilor britanici, Călin Humă: „Am creat un mecanism prin care putem trece la cooperarea directă dintre companii şi asociaţii de afaceri din Marea Britanie şi România. Până la sfârşitul anului, vor fi mii de companii din Marea Britanie, din Hampshire, care vor putea afla informaţii despre companii din Craiova, astfel încât să poată fi atrase investiţii şi să fie create locuri de muncă aici, în Craiova. În acelaşi timp, cu bunăvoinţa autorităţilor locale, am deschis în Hampshire un birou reprezentativ al regiunii dumneavoastră, în cadrul Camerei de Comerţ Hamphsire din Southampton. Acest birou va fi prima interfaţă a oamenilor de afaceri englezi cu mediul de afaceri din Craiova şi sperăm ca în timpul cel mai scurt să direcţionăm un mare număr de interese britanice către regiunea dumneavoastră şi să avem succes“.
„Am avut şansa să ne întâlnim cu câteva companii importante din regiune. Deja am identificat oportunităţi de colaborare bilaterală între câteva din companiile vizitate şi câteva din Hampshire. Ne vom întoarce optimişti şi vrem să le spunem membrilor noştri cât de bine am fost primiţi aici. Ca urmare, vom trece la o relaţie concretă de colaborare cu Camera de Comerţ din Dolj, cu care am găsit foarte multe similarităţi“, a menţionat, la rândul ei, Maureen Frost, director executiv al Camerei de Comerţ din Hampshire.
Cristian Dobre, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, a apreciat şi el întâlnirile directe dintre firme din Dolj şi companii din Hampshire. Rectorul Dan Claudiu Dănişor a subliniat deschiderea pe care o oferă parteneriatul cu Universitatea din Southampton: „Parteneriatul nostru cu această universitate britanică va începe cu un acord de mobilitate privind cadre didactice, studenţi şi personal administrativ. Încercăm să construim un centru funcţional de transfer tehnologic şi să oferim partenerilor noştri din mediul industrial un suport în cercetarea ştiinţifică, mai ales pentru IMM-uri, construind pe fonduri europene o infrastructură de cercetare în inginerie aplicată, care va fi funcţională din toamna acestui an“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS