15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElicopterul SMURD, zboruri de probă

Elicopterul SMURD, zboruri de probă

Pentru ca punctul de salvare aeriană SMURD de la Craiova să devină funcţional mai trebuie îndeplinite câteva condiţii cerute expres de lege

Inaugurat vineri, odată cu Aeroportul Craiova, punctul de salvare aeriană SMURD din Bănie, al cincilea din ţară după cele existente la Târgu-Mureş, Bucureşti, Iaşi şi Arad, nu este încă funcţional. Elicopterul face deocamdată doar zboruri de probă, urmând să participe la misiuni abia după ce va întruni condiţiile legale: publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă care să-i permită funcţionarea, fapt ce va aduce şi finanţarea staţiei SMURD, înfiinţarea liniei de gardă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, de unde se asigură personalul medical pentru asistenţa medicală de urgenţă, şi, nu în ultimul rând, instruirea personalului în cauză.
În prezent, medicii şi asistenţii de la SCJU Craiova care vor forma echipele de urgenţă ce vor opera pe elicopter sunt în curs de instruire. Unii au fost şcoliţi la centrul de la Târgu-Mureş, alţii la Bucureşti, iar a treia serie de cadre medicale a făcut instruirea la Craiova, cu medici specialişti de la Târgu-Mureş. „Nu orice medic poate participa la misiuni cu elicopterul. Poţi să fie un foarte bun specialist, dar să ai rău de înălţime şi atunci e clar că nu te urci în elicopter. Oricum, triajul în rândul medicilor şi asistenţilor s-a făcut, nici instruirile nu mai durează mult, normele se vor publica, iar elicopterul va deveni funcţional în scurt timp“, a precizat unul dintre medicii instruiţi.     

Cazurile în care va fi folosit elicopterul

Elicopterul SMURD de la Craiova va asigura asistenţa medicală de urgenţă în zona de sud a României, respectiv în judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Teleorman, iar rolul său este de a reduce presiunea care se punea din aceste zone pe elicopterul de la Bucureşti. Punctul de salvare aeriană SMURD de la Craiova va avea două tipuri de misiuni: transferul aerian al pacienţilor în stare gravă de la un spital de competenţă inferioară la un spital de competenţă superioară şi intervenţiile de urgenţă la accidentele cu victime multiple, unde cazurile grave (traumele majore) au nevoie de transport rapid la spital. Prima situaţie se referă la pacienţii care intră în cod roşu şi sunt aduşi la Craiova de la spitalele din regiune sau la cei care pleacă de la Craiova, de regulă spre Bucureşti, printre care şi cei cu infarct miocardic, pentru care transportul cu elicopterul scurtează foarte mult timpul de intervenţie.
La cod roşu, conform nivelului de triaj din Urgenţă, intră acei pacienţi care necesită imediat intervenţie salvatoare de viaţă. Exemple de astfel de situaţii sunt pacienţii în stop cardiorespirator, cei cu insuficienţă respiratorie severă, pacienţii sever traumatizaţi care nu răspund la stimuli verbali, pacienţii cu supradozaj medicamentos şi frecvenţă respiratorie mai mică de şase respiraţii/minut, pacienţii intubaţi, fără puls, cu modificări acute ale statusului mental sau aflaţi în stare de inconştienţă. Dacă personalul medical de pe elicopter provine de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, personalul tehnic şi piloţii sunt asiguraţi de Inspectoratul General de Aviaţie, în timp ce finanţarea acestui tip de asistenţă de urgenţă se face de la bugetul de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS