16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegaţi de repartitoare

Legaţi de repartitoare

Proprietarii de apartamente care au optat cu ani în urmă pentru repartitoarele de costuri, dar ulterior au renunţat la acest sistem rămân în continuare, fără voia lor, legaţi de firmele de repartitoare. Astfel de situaţii se întâlnesc în blocurile în care numai o parte dintre locatari nu mai agreează repartitoarele şi le-au scos de pe calorifere, cealaltă parte rămânând cu aceleaşi aparate de măsură. Chiar dacă cei dintâi nu mai au contract cu firmele de repartitoare, calculul facturii pentru căldură îl fac tot acestea. O astfel de situaţie se întâlneşte în Asociaţia de proprietari Luxor C din Craiova, unde din cele 18 apartamente unele sunt pe repartitoare, altele la pauşal, iar altele au centrală proprie. Proprietarii care au revenit la sistemul pauşal susţin că sunt cei mai neîndreptăţiţi, fiindcă lor în continuare le calculează factura tot firma de repartitoare. În acest fel, ei nu au cum să închidă aparatele de măsurat şi sunt buni de plată. „Eu nu înţeleg! Eu plătesc la pauşal fiindcă nu am vrut să mai ţin repartitoarele și am facturi de 300 de lei, iar vecinii cu repartitoare plătesc 70 de lei. Este o discrepanţă prea mare. Nu cred că le ţin închise, eu cred că nu dau citirile corecte şi noi de la pauşal trebuie să suportăm tot ce apare în plus pe factură. În această situaţie este chiar administratorul asociaţiei care împreună cu câţiva locatari nu vor să renunţe la repartitoare“, a spus un proprietar de apartament.
De partea cealaltă, proprietarii care vor să păstreze repartitoarele susţin că acest mod este pentru ei cea mai bună formulă de calcul a facturii de căldură. „Ştiu că au făcut unii vecini plângeri, dar nu-i pot obliga pe oameni să renunţe la repartitoare.  Calculul îl face firma de repartitoare ISTA. Eu am un consum mai mic deoarece din cele trei camere ţin repartitorul deschis doar în dormitor. Iar pentru părţile comune, consumul îl plătim toţi“, a spus administratorul Asociaţiei Luxor C, Teloftel Zamfira.

Echivalentul celei mai mari facturi din bloc  

Reprezentanţii firmelor de repartitoare explică: „Conform art. 1, alin. 7, din Norma Tehnică pentru aplicarea Ordinului 343 din 2010, dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii se consideră necontorizate (fără repartitoare), unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform articolului 7 din această normă tehnică astfel:
Se află consumul maxim pe un metru pătrat suprafaţă radiantă, realizat de un calorifer cu repartitor, al unui apartament contorizat din condominiul (blocul) respectiv. Acesta se ia ca referinţă în calcul.
Se înmulţeşte acest consum maxim cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire din spaţiul fără repartitoare, la care se adaugă 10% (coeficientul de corecţie pentru apartamente este 1,1). Unităţile de consum alocate se corectează şi cu factorii de amplasare“, a explicat Daiana Cerban, reprezentanta ISTA Craiova.

Renunţarea este necondiţionată
Pentru instalarea repartitoarelor de costuri într-o scară de bloc este necesar acordul a 80% dintre proprietari. În cazul renunţării la acestea, legiuitorul nu mai prevede un procent anume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS