16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, populaţie multă, sărăcie mare

Doljul, populaţie multă, sărăcie mare

Mii de familii care stau cu mâna întinsă ca să primească ajutor de la bugetul de stat sau de la bugetul local aduc judeţul Dolj pe primul loc din ţară la numărul de persoane asistate, urmat de Buzău – cu 8.740 beneficiari, Vaslui – cu 8.541 beneficiari Galaţi – cu 7.717 asistaţi sociali. Datele Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj arată că în judeţul nostru 12.809 persoane sunt beneficiare de venit minim garantat. Dar lungul şir al asistaţilor poate fi continuat cu persoanele care primesc ajutoare de căldură, iar Doljul este între primele cinci judeţe din ţară. De asemenea, poate continua cu persoanele care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei, persoanele care primesc indemnizaţii de handicap sau cele care primesc stimulente pentru creşterea copilului. Grosul asistaţilor este dat în judeţul nostru însă de beneficiarii de venit minim garantat (VMG), pentru care statul a scos din buzunar numai în primul trimestru al acestui an 15.092.390 de lei. „În ultimii doi ani, media numărului de beneficiari se menţine constantă. Judeţul Dolj are cel mai mare număr de asistaţi sociali, dar această pondere este dată şi de numărul mare al populaţiei judeţului. În Dolj, sunt 111 localităţi, comuna Sadova are cei mai mulţi beneficiari – 598, urmează comuna Cetate – cu 433 de beneficiari, comuna Moţăţei – cu 335 de persoane beneficiare de ajutor social, Daneţi – cu 290“, a precizat Daniela Dobrin, directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj.

Doljenii stau cu mâna întinsă

Le place doljenilor să stea cu mâna întinsă, se zbate populaţia judeţului într-o crasă sărăcie? Răspunsul vine dintr-o simplă comparaţie făcută între judeţul Dolj şi judeţele care îl urmează pe lista sărăciei. Dacă, în Dolj, sunt 111 localităţi cu o populaţie de 715.989 de persoane, în judeţul Buzău (al doilea clasat) sunt 87 de localităţi şi 494.982 de locuitori, iar judeţul Vaslui are 76 de localităţi şi 375.151 de locuitori. În concluzie, Doljul este văzut ca judeţul cu cei mai mulţi săraci şi din cauza că populaţia este mult mai numeroasă comparativ cu cea a judeţelor pe care le surclasează.
Totuşi, edilul localităţii doljene Sadova, comuna cu cel mai mare număr de asistaţi sociali, nu neagă că multora dintre beneficiarii Legii nr. 416/2001(modificată) le displace să stea cu mâna întinsă. „În localitatea Sadova, avem 714 beneficiari. Din păcate, oamenii nu au locuri de muncă. Legile fondului funciar au fost aplicate anapoda şi terenurile oamenilor sunt fărâmiţate. Irigaţii nu sunt. Unii sunt îndreptăţiţi, dar altora le place să stea cu mâna întinsă. De exemplu, am renovat recent căminul cultural din comună, mulţi au fugit decât să dea o mână de ajutor, dar vin să ceară“, este de părere Eugen Safta, primarul comunei Sadova.

Mai puţini săraci în Craiova

În Craiova, numărul beneficiarilor de ajutor social s-a înjumătăţit comparativ cu anul trecut. În prezent, sunt în plată 181 de dosare faţă de 264, câte erau în anul 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS