22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEditura Universităţii din Craiova are o nouă abordare

Editura Universităţii din Craiova are o nouă abordare

Universitatea din Craiova a regândit programul de activitate al Editurii Universitaria. Începând din acest an, editura îşi va extinde activitatea, intenționând să lanseze propriile apariţii editoriale prin sistemul naţional de librării. Totodată, elementul de noutate constă în adăugarea traducerilor.

Cursurile universitare şi diverse materiale bibliografice au ajuns să cunoască lumina tiparului şi să ajute la instruirea studenţilor universităţii craiovene prin intermediul Editurii Universitaria. Editura funcţionează fără întrerupere din anul 1992, contribuind în acelaşi timp la promovarea cercetării ştiinţifice din universitate. Editura se poate mândri cu peste 2.500 de cursuri pentru studenţi, tratate, dicţionare, monografii, volume ale conferinţelor ştiinţifice, colecţii tematice.
Datorită calităţii lucrărilor efectuate, editura a reuşit să atragă din ce în ce mai mulţi autori din alte centre universitare (Pitești, Constanţa, Petroşani, Târgu Jiu etc.), fiind singura din zona Olteniei care prezintă o largă acoperire a celor mai variate domenii ştiinţifice.
Dacă până acum apariţiile editoriale serveau unui cadru restrâns, în special mediului universitar craiovean, începând cu acest an, activitatea editurii a fost regândită. „Vom schimba strategia de distribuire a apariţiilor editoriale. Acestea vor fi distribuite la nivel naţional prin sistemul de librării. Vom aborda o paletă mai largă de titluri, iar elementul de noutate îl reprezintă traducerile din engleză și franceză. Accesibilizarea şi diseminarea informaţiei se fac în timp real. În acest scop, buletinul informativ electronic al Editurii Universitaria va furniza trimestrial date despre ultimele apariţii și modalităţi de procurare a publicațiilor din centrele de distribuţie din universitate şi din ţară“, a precizat Cristina Teodorescu, prorector relaţii internaţionale şi imagine academică al Universităţii din Craiova.

Palmares

Editura a participat la principalele târguri de carte organizate în România, fiind o prezenţă constantă şi valoroasă, recunoscută prin premiile obţinute la aceste participări:
2001: Premiul „Mihail Kogalniceanu“, obţinut la Târgul Naţional de Carte şi Papetărie Librex, Iaşi;
2003: Premiul „Ovidius – Vivat Nostra Academia“, acordat la Salonul Internaţional de Carte Ovidius, ediţia a II-a, 2003, Constanţa;
2004: Premiul „Educaţia“, obţinut la Târgul Naţional de Carte Gaudeamus, Cluj-Napoca;
2005: Premiul pentru Bibliologie şi Premiul pentru Carte Ştiinţifică şi Academică, obţinute la Salonul Internaţional de Carte Ovidius, ediţia a IV-a, Constanţa;
2006: Premiul „Ovidius – Vivat Nostra Academia“, Premiul pentru Arheologie Biblică şi Premiul pentru Contribuţii la Valorificarea Operei Eminesciene, acordate la Salonul Internațional de Carte Ovidius, ediția a V-a, Constanța; Premiul pentru cea mai râvnită carte a târgului – „Prolegomene în istoria mass-media“, obţinut la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus Craiova;
2007: Diploma pentru Înaltă Ţinută Ştiinţifică, acordată la Târgul Naţional de Carte Librex, ediția a XVI-a, Iași;
2008: Premiul Educaţia, obţinut la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, Craiova;
2010: Diploma acordată Editurii Universitaria pentru participarea de înaltă ţinută la Târgul Internaţional de Carte Librex, ediţia a XVIII-a, Iaşi; Premiul Educaţia, acordat Editurii Universitaria la Caravana Gaudeamus, Craiova;
2011: Diploma acordată Editurii Universitaria pentru participarea de înaltă ţinută la Târgul Internaţional de Carte Librex, ediţia a XIX-a, Iaşi; Diploma „10 ani de Gaudeamus în Bănie“, acordată la Caravana Gaudeamus, Craiova.
Trebuie, totodată, menţionat că Editura Universitaria este printre puţinele din ţară acreditate de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice.

Strategia schimbării    

Iată cum a gândit noile schimbări echipa care coordonează editura: „Politica de dezvoltare şi de consolidare a vizibilităţii editurii pe plan naţional vizează, în continuare, traducerea unor lucrări de referinţă şi de maximă actualitate din diverse domenii de interes ştiinţific şi public. De asemenea, intenționăm să organizăm un concurs de creaţie literară pentru liceeni, câştigătorii fiind premiaţi cu publicarea lucrărilor. Se urmăreşte creşterea prestigiului Editurii Universitaria şi apropierea sa de viitorii studenţi. Avem în vedere demararea unei serii de manuale pentru învăţarea limbilor străine de largă circulaţie, participarea cu standuri de prezentare la târgurile de carte sau evenimentele similare din ţară şi din Europa, publicarea unui ghid de admitere pentru anul universitar 2012-2013 care va fi distribuit în toate liceele din Dolj şi judeţele limitrofe, precum și organizarea unui stand de carte şi lansarea de carte la fiecare eveniment ştiinţific din cadrul Universităţii din Craiova“, a precizat Sorin Tudor, directorul editurii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS