22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCresc sau nu salariile?

Cresc sau nu salariile?

Pentru o creștere economică sustenabilă este nevoie de o reluare a creșterii consumului, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, prezentând concluziile întâlnirii dintre premierul Mihai Răzvan Ungureanu și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Suciu a precizat că, în cazul recuperării salariale, impactul asupra consumului va fi imediat, pe când în cazul reducerii CAS, efectele se vor vedea „ulterior“.
„Dacă recuperarea salarială într-o anumită proporție va avea un impact asupra consumului direct, măsura de modificare a CAS – care rămâne de luat în calcul și de analizat – va avea efecte ulterioare pe această linie a reluării consumului. Cele două măsuri sunt în analiza guvernului“.
Dan Suciu a spus că „recuperarea nivelului salarial în sectorul public este unul din obiectivele asumate în programul de guvernare“. În schimb, nu apare nimic legat de reducerea CAS în acel program de guvernare, a precizat Suciu.
„În programul de guvernare nu apărea nimic de CAS. Discuția este lansată în acest moment. Evident, se fac evaluările necesare. În schimb, în programul de guvernare, de la bun început, apărea evaluarea legată de modificările salariale sau de recuperarea a cel puțin unei părți din venituri, în condițiile bugetare existente și în condițiile de sustenabilitate bugetară pe care ni le vom putea permite la momentul la care se va lua o asemenea decizie“, a explicat Suciu.
Acesta a precizat că este tot mai clar că pentru continuarea creșterii economice este nevoie de reluarea consumului. „În actualul context devine tot mai clar că pentru o continuare a creșterii economice este nevoie de o reluare a consumului. Este un element al creșterii economice care nu a reușit să contribuie în 2011 la o creștere semnificativă. În 2012, trebuie să se revină la acest consum“, a spus Suciu. „Eventualele modificări salariale sau de CAS trebuie făcute în limita resurselor bugetare existente și asta depinde foarte mult de două elemente, în principal: diminuarea evaziunii și capacitatea statului de a aduce mai mulți bani la buget, măcar prin temperarea evaziunii, și de creșterea economică – o condiție esențială pentru orice construcție importantă“, a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului.

„Termenul de recesiune tehnică este ușor grav față de situația existentă“

Purtătorul de cuvânt al guvernului a mai afirmat că pentru 2012 se menține prognoza de creștere economică asumată la sfârșitul anului trecut. În ciuda unui rezultat mai slab în primul trimestru, „nu ne-am distrus deloc premisele de creștere economică pe 2012“. „Dacă ne uităm la evoluțiile trimestriale, care ne dau șansa unei creșteri economice coerente și sustenabile pe întregul an 2012, încă suntem în grafic, nu avem nici un motiv să reconsiderăm acest lucru. Cu toată iarna și înzăpezirea, cifrele nu arată că am fi într-un trimestru mai prost față de trimestrul I al anului precedent. Putem fi în acest trimestru în recesiune, dar în același timp anul 2012 să se închidă pe creștere economică, nu ne-am distrus deloc premisele de creștere economică pe 2012 și rămânem la prognoza de creștere asumată la sfârșitul anului trecut“, a spus Suciu. Acesta a precizat că termenul de recesiune tehnică este „ușor grav“ față de situația existentă. „Să privim lucrurile puțin mai relaxat, în sensul în care rigiditatea termenului ne-ar impune niște concluzii fataliste. Toată discuția despre o eventuală intrare în recesiune vine de la reperul luat în trimestrul III din 2011. Atunci am avut o creștere economică record. Dacă am fi avut o creștere mai temperată, am fi putut să nu mai remarcăm posibilitatea intrării în recesiune tehnică, nivelul de referință ar fi fost altul“, a explicat Suciu. Întâlnirea dintre premier și guvernatorul BNR este prima dintr-o serie de astfel de întâlniri de lucru.

FMI nu este de acord
cu mărirea acum

Salariile din sectorul public și pensiile vor continua să rămână înghețate, se arată în scrisoarea de intenție care urmează să fie transmisă FMI și a cărei copie a fost obținută de HotNews.ro. O modificare ar putea avea loc „mai târziu în cursul acestui an dacă vor permite condițiile economice și în acord cu Legea responsabilității fiscale“, potrivit documentului citat.
În scrisoare se precizează că reducerea personalului din sectorul bugetar va continua, prin respectarea regulii care permite o angajare la șapte ieșiri din sistem.
Și aici apare o nuanță importantă: regula „va fi implementată cu o mai mare flexibilitate“, pentru a elimina problemele de personal cu care se confruntă o serie de sectoare.
Informația vine în contextul în care discuția despre majorarea salariilor bugetarilor a fost relansată în această săptămână de președintele Traian Băsescu.
În cursul zilei de vineri, premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR Mugur Isărescu că intenționează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit.
Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, Mugur Isărescu i-a transmis primului ministru că aceasta este exclusiv decizia guvernului și că pe el îl interesează creșterea consumului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS