22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli la admiterea pentru Academia de Poliţie

Nereguli la admiterea pentru Academia de Poliţie

Corpul de Control al MAI vrea să afle cum s-a putut ca nouă candidaţi la Academia de Poliţie să fie admişi la vizita medicală din cinci judeţe, deşi erau prea scunzi sau aveau probleme de vedere

Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, pare să fi găsit o nouă sursă de corupţie în instituţia pe care o conduce. Demnitarul bănuieşte că mai mulţi candidaţi la admiterea în Academia de Poliţie ar fi dat şpagă pentru a fi declaraţi admişi la vizita medicală, deşi unii nu îndeplineau normativele de înălţime, iar alţii aveau mari probleme cu vederea.

Probleme cu vederea şi înălţimea

Potrivit unui comunicat al MAI, Traian Igaş a dispus luni efectuarea de verificări de către Corpul de Control al ministrului la unităţile medicale ale MAI din judeţele Gorj, Dolj, Constanţa, Vrancea şi Braşov, după ce nouă candidaţi la admiterea în Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ au fost respinşi la vizita medicală pentru neîndeplinirea condiţiilor de înscriere la concurs.
„Precizăm că pe 18 iulie, în prima zi a probelor eliminatorii, la contravizita medicală au fost identificaţi nouă candidaţi care nu îndeplineau criteriile de selecţie, situându-se sub baremul de înălţime (şase fete) sau având afecţiuni oftalmologice (trei băieţi). Iniţial, cei nouă candidaţi fuseseră declaraţi apţi de către unităţile medicale teritoriale pentru înscrierea la admiterea la Academia de Poliţie“, se arată în comunicatul MAI.
Înainte de admiterea din acest an la unităţile de învăţământ ale MAI, ministrul Igaş ceruse să se respecte cu stricteţe regulamentele şi să se renunţe la orice derogare de la criteriile stabilite pentru recrutarea candidaţilor. Ministrul a dispus instalarea de camere video în toate sălile unde se desfăşoară examinarea, admiterea urmând a fi monitorizată de reprezentanţi ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă – serviciul secret al MAI.

Înalte în judeţ, scunde în Capitală

Potrivit unor surse din cadrul MAI, printre cei nouă respinşi la vizita medicală de la Academia de Poliţie se află şi două fete din Craiova, declarate iniţial apte la Centrul Medical Judeţean Dolj. În Bucureşti, cele două fete au picat pentru că nu îndeplineau normativul de înălţime, ieşind la măsurătoare cu câţiva centimetri mai scunde decât în fişele trimise de la Craiova.
Am încercat să aflăm de la reprezentanţii Centrului Medical Judeţean Dolj cum de li s-a dereglat centimetrul, însă aceştia au refuzat cu îndârjire să dea orice explicaţie oficială ziariştilor, transmiţându-le doar prin interpuşi că habar n-au de nici un control şi de nici o neregulă.
Instituţia medicală a MAI din judeţul Dolj a eliberat în acest an, potrivit unor surse din cadrul instituţiei, aproape 250 de fişe medicale pentru candidaţii la şcolile de ofiţeri şi subofiţeri ale MAI.
Nici conducerea Centrului Medical Judeţean Gorj al MAI nu a fost înştiinţată de controlul dispus de către ministrul Igaş. De la începutul anului şi până în prezent, instituţia gorjeană a eliberat peste 300 de fişe medicale pentru candidaţi la unităţi de învăţământ ale MAI, respectiv: şcoli de subofiţeri de poliţie, jandarmi, ISU, grăniceri, Academia de Poliţie. Col. dr. Vasile Popescu, şeful Centrului Medical Judeţean Gorj al MAI, a precizat că aşteaptă să îi fie comunicate toate datele pentru a face verificările de rigoare. Vasile Popescu a menţionat că examenele legate de acuitatea vizuală sunt efectuate de către medici specialişti oftalmologi, iar în cadrul Centrului Medical Judeţean este efectuat doar aşa-numitul test al culorilor.

„Napoleon nu a fost un gigant şi a fost un militar strălucit“

Col. dr. Vasile Popescu a mai spus că nu exclude însă să fi intervenit anumite neconcordanţe la măsurarea candidaţilor. „Noi nu ştim exact despre ce este vorba: dacă e vorba de afecţiuni oftalmologice sau sunt probleme legate de măsurarea candidaţilor. Se mai poate întâmpla ca la măsurare unul să aibă părul într-un fel sau să se mai ridice pe vârfuri, dar sunt excluse erori mari de măsurare. Până acum am eliberat 300 de fişe, iar anul trecut peste 900. Sunt cifre considerabile. Noi nu facem teste de acuitate vizuală, ci candidatul este trimis cu fişa la un medic specialist oftalmolog. Se poate ca la testul culorii să nu distingă bine, să fie obosit la început, să nu se poată concentra. Noi nu am avut astfel de probleme cu întocmirea fişelor medicale. Şi, practic, acesta este şi rostul comisiei de la Bucureşti, să depisteze eventualele neconcordanţe. Derogări de înălţime s-au mai dat, dar numai în condiţiile legii. Personal, cred că este un criteriu arbitrar înălţimea, sigur, dacă vorbim în termeni rezonabili. Pentru un centimetru, un candidat excepţional fizic şi psihic să nu poată să devină poliţist sau jandarm… Sunt în istorie atâţia militari de carieră şi oameni politici extraordinari care nu au fost înalţi. Napoleon nu a fost un gigant şi a fost un militar strălucit. Acum, baremul de înălţime pentru candidaţi este 1,70  pentru băieţi şi 1,65 pentru fete“, a declarat col. dr. Vasile Popescu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII