16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Drumul din nori

Munţii Făgăraş sunt traversaţi de unul dintre cele mai frumoase drumuri ale României, cunoscut sub numele de Transfăgărăşan. Numit şi „drumul din nori“, acesta este pe locul doi în România, din punct de vedere al altitudinii, după şoseaua Transalpina, din Munţii Parâng. Înălţimea maximă a Transfăgărăşanului – 2.042 de metri – se înregistrează în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea. Transfăgărăşanul este asfaltat, presărat cu serpentine, viaducte şi tuneluri, fiind o provocare atât pentru maşini, cât şi pentru şoferi, din cauza numeroaselor diferenţe de nivel. Cele două benzi ale şoselei, care se întind de-a lungul a 92 de kilometri, obligă la o viteză medie de 40 de kilometri pe oră.
Deşi Transfăgărăşanul este deschis doar câteva luni pe an, începând cu iulie şi până în octombrie, foarte mulţi turişti sunt atraşi de acest peisaj mirific. Livia Petroşanu a ales să viziteze Munţii Făgăraş şi astăzi îşi aminteşte această excursie ca pe „o experienţă minunată“. Ea spune că s-ar întoarce oricând în partea aceasta a ţării. A fost pe Transfăgărăşan în august 2009, împreună cu părinţii. „Cel mai mult mi-a plăcut Lacul Bâlea. Îmi amintesc că am amenajat un cort într-o zonă mai ferită, iar într-una dintre dimineţi ne-am trezit în aer liber, la cinci grade Celsius. Pentru mine a fost o adevărată întâlnire cu natura“, a mai spus tânăra.
Transfăgărăşanul începe în judeţul Argeş, în localitatea Arefu (la kilometrul 61 al DN7C), şi se termină în judeţul Sibiu, lângă localitatea Cârţişoara (la intersecţia cu DN1).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII