22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul SIUI, în faza de testare

Noul SIUI, în faza de testare

În noua lui variantă, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) va permite introducerea cardului naţional de sănătate şi a reţetei electronice.
Activitatea caselor de asigurări de sănătate a fost dată peste cap zilele trecute din cauza implementării noului sistem informatic. În perioada 8-14 decembrie a fost scos din funcţiune vechiul sistem şi s-a realizat transferul de date pe noile echipamente, iar între 14 şi 19 decembrie se va realiza testarea. Sistemul Informatic Unic Integrat este prima etapă, cea mai importantă, în informatizarea asigurărilor de sănătate pentru că el va permite introducerea cardului naţional de sănătate (probabil de la jumătatea lui 2011) şi a reţetei electronice. Autorităţile susţin că până la sfârşitul lui 2011 va fi realizată informatizarea în totalitate a sistemului asigurărilor de sănătate.

Sistemul este protejat împotriva dezastrelor

Potrivit biroului de presă al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, noul Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate din România este o aplicaţie informatică de mare complexitate, menită să deservească toate activităţile care sunt finanţate de sistemul de asigurări de sănătate. „SIUI este extrem de important pentru realizarea informatizării în domeniul sănătăţii, pentru uniformizarea sistemului de raportare şi prelucrare a datelor din sănătate, la nivel naţional şi judeţean. În acelaşi timp, este aliniat la strategia naţională de informatizare şi se poate alinia uşor la reglementările organismelor internaţionale cu care se efectuează schimburi permanente de date. Sistemul este proiectat pentru a asigura protecţia datelor atât împotriva dezastrelor, cât şi a accesului neautorizat“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.
SIUI va trebui să rezolve multe dintre problemele vechiului sistem, printre care lipsa unei baze de date cu istoricul bolnavilor, comunicarea dintre medici, spitale şi casele de asigurări de sănătate, precum şi imposibilitatea verificării diagnosticelor sau a modului în care au fost prescrise şi onorate reţetele. Iar după introducerea cardului naţional de sănătate, este de aşteptat ca birocraţia să fie redusă semnificativ şi toată lumea să fie fericită. Pacienţii nu ar mai avea nevoie de adeverinţă de la serviciu, cupon de pensie şi alte documente pentru a dovedi că sunt asiguraţi, medicii nu ar mai completa o grămadă de hârtii, iar CNAS ar avea controlul modului în care sunt cheltuiţi banii.

Bolnavii din spitale vor avea dovada că şi-au cumpărat medicamentele

SIUI este printre cele mai ample lucrări de acest fel implementate în ţara noastră. Amploarea este dată mai ales de multitudinea surselor de date, iar succesul va depinde de seriozitatea acestora, sunt de părere reprezentanţii CAS Dolj.„Funcţionarea corespunzătoare a sistemului va depinde în mare măsură de buna conlucrare cu medicii, spitalele, farmaciile, staţiile de ambulanţă, dar şi cu instituţiile din afara domeniului medical: Ministerul Finanţelor, Registrul Comerţului, Evidenţa Persoanelor, Ministerul Muncii, unităţile administrativ-teritoriale (pentru întreţinerea nomenclatoarelor şi verificări ale bazei de date), agenţi economici şi persoane fizice (pentru colectarea datelor curente de lucru)“, a precizat Daniela Gheorghe. Sunt însă şi alte aspecte pe care casele de asigurări de sănătate nu le au în vedere. O mare parte din banii cheltuiţi în spitalele vin direct din buzunarele pacienţilor. Cazul clasic al bolnavilor internaţi care sunt trimişi cu bileţele (în loc de reţete) la farmacii ridică problema înregistrării lor în noua bază de date. Oare la istoricul pacienţilor medicii va trebui să treacă şi aceste medicamente cu care au fost trataţi pacienţii? Dacă răspunsul este „da“, atunci pacienţii vor avea dovada că au cumpărat medicamentele şi vor putea, cu sutele, să dea în judecată spitalele ca să-şi recupereze cheltuielile. În cazul în care răspunsul este „nu“ înseamnă că pacientul a fost tratat cu medicamente care nu se vor regăsi în istoric. Sau ce se va întâmpla atunci cu farmaciile care, de bună-credinţă, încalcă acum legea eliberând bolnavilor din spitale medicamente (printre care antibiotice) pe bileţele în loc de reţete medicale?

Realizatorii

La realizarea Sistemului Informatic Unic Integrat lucrează un consorţiu format din Hewlett-Packard (HP) în calitate de integrator de sistem şi furnizor de infrastructură informatică, Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) pentru servicii de telecomunicaţii şi SIVECO România, care asigură proiectarea, dezvoltarea şi instalarea aplicaţiilor informatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII