16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateContrabandiştii români, greu de oprit

Contrabandiştii români, greu de oprit

Evazioniştii români sunt extrem de „elastici“. Pe măsură ce se diminuează sau este stopat un anumit tip de contrabandă se dezvoltă un altul. În prezent, cei mai activi sunt contrabandiştii de ţigări.

Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova, în ultima perioadă se observă o diminuare semnificativă a contrabandei cu motorină.
„Cu ajutorul Bucureştiului, aproape am stopat mafia motorinei“, a declarat Mircea Dan Matei, directorul executiv al DRAOV Craiova. Acesta a explicat că înainte evaziunea prin sustragere de la plata accizelor la motorină ajungea la 250-300 de milioane de euro, din care un sfert era din zona Dolj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Gorj şi Argeş. „Se pare că aceste produse nu intră în ţară prin punctele vamale. Ele ocolesc punctele de control“, a adăugat Mircea Dan Matei.

„Evazioniştii pe parte fiscală sunt desul de elastici“

Odată cu diminuarea semnificativă a acestui fenomen se observă însă o creştere a numărului de cazuri de contrabandă cu celelalte produse accizabile.
„Evazioniştii pe parte fiscală sunt destul de elastici. Când la control este prioritar un anumit domeniu, ca, de exemplu, contrabanda cu motorină, creşte numărul problemelor cu alte produse. Cum am terminat cu problemele cu motorina, au apărut probleme la ţigări, cu care ne luptăm tot mai greu“, a precizat Mircea Dan Matei. De la începutul lunii septembrie şi până în prezent, echipajele mobile din subordinea DRAOV Craiova au reţinut 2.487 de pachete de ţigarete în valoare de aproximativ 10.000 de lei.

Au fost confiscate mărfuri în valoare de aproape un milion de lei

Ţigaretele nu sunt însă singurele produse tentante pentru evazionişti. La începutul acestei luni, lucrătorii DRAOV Craiova şi poliţiştii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Bechet au descoperit şi reţinut aproximativ 4.300 de perechi de încălţăminte sport, care s-au confirmat că sunt contrafăcute, marca Converse All Star, având o valoare de piaţă de aproximativ 900.000 de lei, adică 215.000 de euro. La acestea s-au adăugat produse cosmetice în valoare de aproximativ 27.000 de lei, cafea, de 2.400 de lei, şi băuturi alcoolice fără marcaje fiscale, în valoare de 800 de lei.
„În plus, luna aceasta, echipa mobilă DJAOV Olt, în acţiune comună cu IPJ Olt, a reţinut 3.000 de litri de produse energetice (motorină), în valoare de 4.500 de lei“, a adăugat Mircea Dan Matei. Acesta a explicat că dintotdeauna a existat un specific al transporturilor, în sensul că pe la Bechet, de exemplu, vin produsele din Turcia europeană şi Asia Mică, care, după China, sunt numărul unu la nivel internaţional în produse de contrabandă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII