16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociaţie de proprietari, sub anchetă pentru cheltuieli umflate

Asociaţie de proprietari, sub anchetă pentru cheltuieli umflate

150.000 de lei pentru pexal, 200.000 de lei pentru detergent, 50.000 de lei – costul reparaţiilor la platforma de gunoi, 3.400 de lei – vopsitul soclului unui bloc, 3.321 de lei – reparaţia unui interfon, cam acestea sunt sumele cu care „jonglează“ Asociaţia nr. 7 Rovine. Proprietarii sunt nevoiţi să plătească din propriul buzunar facturile umflate după bunul-plac al preşedintelui şi administratorului.

Este cunoscut faptul că există proprietari care, atunci când plătesc întreţinerea la asociaţie, scot din buzunar atât cât li se cere, fără a mai verifica lista cheltuielilor afişate, şi cea de-a doua categorie de proprietari, care socotesc fiecare ban plătit la întreţinere, aşa cum este şi firesc. Aşa au descoperit unii proprietari arondaţi la Asociaţia nr. 7 Rovine din Craiova că preţul pe care îl plătesc pentru diverse reparaţii şi cheltuieli administrative este aberant şi fără acoperire.
„Eu am descoperit prin luna mai pe factura la întreţinere 41,8 lei cheltuieli pentru interfon. Am consultat lista şi am văzut că pe toată scara s-au adunat 3.321,700 lei. Când am întrebat la o firmă, am aflat că această sumă acoperă instalarea unui interfon şi nu reparaţii, cum se spune că s-a făcut la noi. Am aflat ulterior că asociaţia a cheltuit un miliard şi jumătate (lei vechi – n.r.) numai pe pexal şi robinete. Cei de la primărie când au făcut control au spus că este exagerat. Detergent şi clor de două miliarde?!“, susţine Mirel Călin, locatar în blocul E18, din cartierul Rovine.
Proprietarii sunt supăraţi şi pentru faptul că sumele cerute pentru reparaţiile efectuate la platforma de gunoi şi reabilitarea termică a blocului întrec orice măsură. „Pentru platforma de gunoi, nişte reparaţii, adică s-a turnat o bordură din beton de câţiva centimetri şi s-a făcut un gărduleţ, avem de plătit cinci sute de milioane de lei (vechi – n.r.). Iar pentru vopsirea soclului de la bloc – 34 de milioane (vechi – n.r.). Noi nici nu am fost întrebaţi, nu ştim cum s-a ales această firmă, pentru că şi aici este dubios. Toate lucrările s-au făcut cu o singură firmă, care se ocupă şi de reparaţii, livrează şi detergent la asociaţie. Este, cum s-ar spune, de-a casei. Iar noi suntem buni de plată“, a afirmat Lisa Văcariu, proprietar.

Preşedintele
taie şi spânzură

De asemenea, locatarii susţin că preşedintele asociaţiei s-a „cocoţat“ în scaunul de conducere şi nu mai renunţă.
„Este preşedinte din 1995. De atunci taie şi spânzură. Nu a mai ţinut adunări, nu a ales un comitet, nu a angajat un cenzor. Prin 1999, a adus acest administrator, Cristinel Stănculeasa, care este un paravan pentru tot ce face preşedintele. Acum dă vina pe el, dar de ce i-a tolerat neregulile? Spune că administratorul nu a repartizat cheltuielile, dar pe o perioadă atât de mare de timp nu a observat asta. Eu cred că marile încurcături preşedintele le-a făcut, pentru că el a încasat banii, el a tăiat facturile“, a spus Dumitru Modrea, locatar.
Pentru că nu există un comitet, pentru că nu se ţin adunările generale, salariile celor din asociaţie sunt fixate după criterii, dacă există unele, ştiute de preşedintele Alexandru Vasile.
„Noi nu ştim cât câştigă ei în realitate. Au fixat ce sume au crezut de cuviinţă fără să fie consultaţi proprietarii. Avem restanţe pe la furnizori, la căldură şi apă, deşi noi ne plătim facturile. Oamenii nu ştiu ce se întâmplă cu banii lor“, a afirmat Ileana Mustafa, locatar.

La anchetă

Ca urmare a sesizărilor venite din partea proprietarilor, primăria a făcut verificări la Asociaţia nr. 7 Rovine. Inspectorii au găsit mari nereguli în activitatea financiar-contabilă, încât s-au văzut nevoiţi să înainteze constatările către poliţie.
„În urma verificărilor efectuate la Asociaţia de Proprietari nr. 7 Rovine s-a încheiat un proces-verbal nr. 21/16.08.2010, în care au fost trecute toate deficienţele constatate la această asociaţie. În primul rând, s-au găsit mari nereguli în activitatea financiar-contabilă şi drept urmare s-au înaintat toate constatările către poliţie, respectiv Serviciul de Investigare a Fraudelor. Inspectorii noştri au luat următoarele măsuri: au retras atestatul administratorului Cristinel Stănculeasa şi l-au amendat pe preşedintele Alexandru Vasile cu suma de 500 de lei pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu“, a declarat Iulia Mladin, reprezentantul Primăriei Craiova.

Fiecare cu dreptatea lui

La Asociaţia nr. 7 Rovine, administratorul a dat bir cu fugiţii, de când cu verificările de la primărie, mai precis din luna mai. Preşedintele face în continuare încasări şi taie chitanţe, considerând că nu are nici o vină, iar proprietarii nemulţumiţi au dreptate şi nu prea.
„Cei care fac scandal sunt cei care nu vor să plătească pentru reparaţiile şi îmbunătăţirile la părţile comune. Eu nu le iau banii acasă. Chiar dacă s-a cheltuit pe pexal şi robinete o sumă mare, este pe parcursul mai multor ani, din 2006. Nu le-am luat eu acasă. Pentru soclu aşa au fost sumele, există facturi. Iar pentru interfon suma corectă este de 960 de lei, în trei rate. Greşeala este a administratorului, care nu a repartizat cheltuielile. Acum trebuie să le băgăm la plată şi li se pare mult. Recunosc, de ce să mint, nu am ţinut adunările generale. Dar nu au dreptate, toate cheltuielile trebuie să le plătim aşa cum sunt împărţite“, a fost replica preşedintelui Asociaţiei nr. 7 Rovine, Alexandru Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII