13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii datorează un miliard de euro pentru căldură

Românii datorează un miliard de euro pentru căldură

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, le-a explicat reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) că persoanele fizice sunt datoare cu peste un miliard de euro producătorilor şi distribuitorilor de energie termică şi că banii vor fi tot mai greu de recuperat.
„O problemă majoră care se va accentua la sfârşitul acestui an dacă guvernul nu va reveni asupra deciziilor luate este legată de subvenţiile la energia termică. Din evaluările pe care le-am făcut în momentul de faţă, persoanele fizice sunt datoare producătorilor de energie termică şi distribuitorilor cu o sumă frumoasă, un pic peste un miliard de euro“, a declarat Costin.
El a spus că eliminarea subvenţiei atât pentru populaţie, cât şi pentru producătorii de energie termică va accentua problemele acestora, pentru că va scădea numărul celor care vor plăti.
„De regulă, pensionarii plătesc. În mod normal, ei erau cei care beneficiau de această subvenţie la energia termică. Având în vedere nivelul scăzut al pensiilor şi creşterea galopantă a preţului la energia termică, sigur nu vor mai putea plăti. Dacă în momentul de faţă raportul este de 60% cei care plătesc şi 40% cei care nu plătesc, în general, la populaţie, în toată ţara, acest raport se va schimba în sens dramatic, adică o să crească numărul celor care nu plătesc. Pe cale de consecinţă vor fi şi debranşări, iar asta va afecta şi producătorii care nu vor mai avea resursele necesare pentru a funcţiona“, a mai spus Costin.

Sistemul riscă să intre în colaps

Preşedintele BNS a precizat că reprezentanţii FMI le-au comunicat faptul că autorităţile pregătesc o reducere graduală a subvenţiilor. El a declarat că, în cazul în care reducerea graduală nu este dublată şi de investiţiile care ar trebui făcute tot în zona producătorilor de energie, astfel încât să se diminueze pierderile, atunci riscăm ca întreg sistemul să intre în colaps.
Alt subiect discutat de reprezentanţii sindicatelor cu cei de la FMI a fost legat de schimbările survenite în legislaţia muncii.
„Le-am comunicat că, în opinia noastră, unele din măsurile adoptate nu vor produce efectele scontate. Modificările adoptate la codul fiscal nu vor aduce o creştere a numărului de contribuabili la bugetul asigurărilor sociale, ci dimpotrivă. Deja există din ce în ce mai multe firme care îşi mută domiciliul fiscal în afara graniţelor ţării. Ţările preferate sunt Bulgaria şi Cipru pentru că au costuri mai mici pe locul de muncă cu asigurările sociale. Asta va aduce un număr mai mic de contribuabili“, a spus Costin.
El susţine că a pus la dispoziţia celor de la Fond o analiză de impact care arată faptul că prin reducerea contribuţiilor sociale cu trei puncte procentuale şi prin întărirea rolului inspecţiei muncii se pot scoate la lumină circa 100.000 de locuri de muncă în economia României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII