16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024

Vine vaccinul!

Cadrele medicale din Dolj vor fi vaccinate zilele acestea împotriva gripei porcine. Ministerul Sănătăţii a repartizat 45.000 de doze de vaccin Cantgrip judeţului nostru.

45.000 de doze de vaccin Cantgrip (denumirea vaccinului pandemic produs de Institutul „Cantacuzino“) vor ajunge în judeţul Dolj în acest weekend, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Dozele de vaccin au fost trimise din Bucureşti cu un transport special asigurat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, urmând să fie depozitate într-o locaţie ţinută secretă deocamdată de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.  
Pentru început, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii cu risc: elevi de liceu, studenţi. Campania de vaccinare se va desfăşura atât în unităţile sanitare, cât şi în cele de învăţământ, prin cabinetele medicale şcolare şi prin cabinetele medicilor de familie care au în arondare unităţi de învăţământ.

Cantgrip poate fi utilizat la persoanele de peste 16 ani

Vaccinul Cantgrip este un produs biologic obţinut prin cultivare pe ouă embrionate, tulpina virală utilizată fiind purificată, fragmentată şi inactivată, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii. Vaccinul nu conţine adjuvanţi. Pe baza datelor obţinute din studiile clinice efectuate până în prezent, vaccinul Cantgrip poate fi utilizat la persoanele de peste 16 ani. Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul gripal sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, durere în acelaşi loc, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore. În cazul persoanelor cu sistemul imunitar scăzut, pot apărea stări pseudogripale din cauza reacţiei organismului în încercarea de a produce anticorpii protectori.
„Pentru obţinerea unui răspuns imunitar eficient, este suficientă administrarea unei singure doze de Cantgrip, iar nivelul maxim de anticorpi protectori se obţine după o perioadă de două-trei săptămâni. Administrarea se realizează prin injectare intramusculară, de preferinţă în muşchiul deltoid sau la nivelul coapsei, în porţiunea antero-laterală. După administrare, persoanele care au fost vaccinate vor fi supravegheate de către medic timp de 15-20 de minute, în vederea prevenirii apariţiei unor reacţii adverse postvaccinale şi pentru acordarea asistenţei medicale în caz de nevoie“, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Vaccinul nu se va administra persoanelor care sunt alergice la proteinele din ou, neomicină sau zahăr. De asemenea, nu pot fi vaccinate nici persoanele care prezintă simptomatologie febrilă, fiind necesară reprogramarea acestora la o dată ulterioară. Vaccinarea nu este obligatorie deşi este o măsură de prevenire a infectării cu virusul AH1N1 recomandată de Ministerul Sănătăţii.

Doljul a înregistrat 171 de cazuri de gripă nouă

În judeţul Dolj, numărul îmbolnăvirilor de gripă nouă a ajuns la 171. Şcoala nr. 30 „Mihai Viteazul“ a devenit cea de-a şaptea unitate de învăţământ din Craiova închisă din cauza gripei porcine. Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că şcoala va rămâne închisă timp de şapte zile, între 26 noiembrie şi 3 decembrie, timp în care în unitatea de învăţământ se va face ancheta epidemiologică şi dezinfecţia. Ultimul caz de gripă nouă a fost confirmat vineri la Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“ din Craiova. Pe 2 decembrie vor fi reluate cursurile la Grupul Şcolar „Traian Vuia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII