22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea de Apel renunţă la proteste

Curtea de Apel renunţă la proteste

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au decis vineri să-şi reia activitatea normală. În schimb, colegii lor de la Tribunalul Dolj şi Judecătoria Craiova vor continua protestele.

În ciuda recomandării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorii au decis vineri ca în cele mai multe instanţe să continue protestele. Amintim că, în şedinţa de joi, membrii CSM au stabilit – cu nouă voturi pentru şi cinci împotrivă – să recomande adunărilor generale ale instanţelor suspendarea protestelor până la soluţionarea revendicărilor. CSM a mai decis joi şi continuarea dialogului cu guvernul pentru îmbunătăţirea sistemului judiciar.

Judecătoria Craiova şi Tribunalul Dolj continuă protestele

În Dolj, cei mai aprigi s-au dovedit judecătorii de la Tribunalul Dolj. Aceştia au decis în adunarea generală de vineri, cu majoritate de voturi, „continuarea protestului în ceea ce priveşte solidarizarea cu instanţele şi parchetele din ţară care au luat atitudine în vederea consolidării statutului judecătorului, rolul şi poziţia sa în statul de drept, precum şi restrângerea activităţii judiciare până la soluţionarea conflictului existent“, după cum se menţionează într-un comunicat al Tribunalului Dolj.
Magistraţii de la Judecătoria Craiova s-au arătat însă ceva mai flexibili. Şi ei au decis vineri continuarea protestului, în sensul intrării în sălile de judecată şi al amânării cauzelor. Vor fi judecate doar, în materie penală, propunerile de emitere şi prelungire a mandatelor de arestare preventivă, solicitările de percheziţii şi interceptări, propunerile de eliberare condiţionată, iar în materie civilă, cererile privind suspendarea provizorie a executărilor silite. Cu toate acestea, cu unanimitate de voturi, adunarea generală a judecătorilor de la instanţa craioveană a decis ca, de luni, judecătorul de serviciu, arhiva şi registratura să-şi reia programul, câte două ore pe zi, între orele 10.00-12.00.

Curtea de Apel Craiova reia activitatea

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au fost singurii care au înţeles că, dacă vor continua protestul, îşi vor îngreuna activitatea. În adunarea generală de vineri, magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis cu majoritate de voturi suspendarea protestelor şi reluarea activităţii normale la această instanţă, având în vedere volumul mare de lucru, posibilitatea apariţiei unui blocaj al instanţei ca urmare a amânării repetate a proceselor, dar şi pentru a-i scuti pe justiţiabili de cheltuieli inutile pricinuite de amânarea proceselor la care aceştia se prezintă.
„Decizia definitivă cu privire la reluarea sau încetarea protestelor va fi luată ulterior, în funcţie de rezultatul negocierilor iniţiate de CSM cu celelalte două puteri, legislativă şi judecătorească, referitoare la statutul magistratului şi la celelalte revendicări ale judecătorilor şi procurorilor“, se menţionează într-un comunicat de vineri al Curţii de Apel Craiova.

Procurorii decid luni

Parchetele din judeţul Dolj au programat pentru luni adunările generale ale procurorilor, în care urmează să stabilească dacă în aceste instituţii se vor continua sau nu protestele.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII