16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezvoltarea comunitară prin PNDR

Dezvoltarea comunitară prin PNDR

Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Nonprofit din Oltenia (CRONO) a organizat joi, în parteneriat cu Asociaţia Română de Consiliere şi Sprijin (ARCS), cea de-a treia ediţie a conferinţei anuale de dezvoltare comunitară a reţelei RuralNet – „Dezvoltarea comunitară în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)“. Acesta este un studiu de monitorizare a activităţii pe PNDR şi a fost realizat cu bani de la Uniunea Europeană, câştigaţi printr-un proiect PHARE. RuralNet este o reţea de organizaţii nonguvernamentale din toată ţara, care s-au implicat în monitorizarea activităţii rurale în comunităţile care au atras fonduri prin PNDR.
„Anul acesta, conferinţa are loc la Craiova şi se desfăşoară pe parcursul a două zile. Reţeaua RuralNet are 20 de membri activi, respectiv organizaţii nonprofit, şi are un rol activ în implementarea PNDR. Şi noi (CRONO – n.r.) avem 30 de ONG-uri rurale pe care le coordonăm şi oferim sprijin pentru atragerea de fonduri structurale“, a spus Nicolae Cuţă, director executiv al CRONO. „S-a realizat un ghid pentru monitorizarea activităţii rurale. A avut loc în perioada februarie-august 2009 şi a fost observat modul de implementare a proiectului în mediul rural“, a spus şi Alexandru Pană, coordonatorul proiectului. Organizaţiile care compun RuralNet îi sprijină pe reprezentanţii comunităţilor locale să se gospodărească mai bine, să atragă fonduri structurale pentru dezvoltarea zonelor de la sate din care provin. În prezent, RuralNet este chiar membră în comitetul de monitorizare a PNDR. Reprezentanţii RuralNet susţin că axa 3 a PNDR „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul rural“ a fost cea mai apreciată de comunităţile rurale din România, astfel că şi banii pentru aceasta s-au epuizat deja, comunităţile accesând sumele puse la dispoziţie.

PNDR, mai multe fonduri

Reprezentanta Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Teodora Popa, prezentă la conferinţa de joi, a precizat că în septembrie şi octombrie vor mai fi lansate măsuri noi de finanţare pe PNDR, una dintre ele fiind destinată împăduririi terenurilor agricole.
„PNDR este un program de dezvoltare a spaţiului românesc şi vizează reducerea disparităţilor între spaţiul rural din România şi cel din alte state UE“, a spus Teodora Popa. Până în 2013, pe PNDR pot fi accesate 8,02 miliarde de euro din fonduri structurale, în mod deosebit pentru comunităţile rurale. Alte axe ale programului destinat mediului rural sunt destinate creşterii competitivităţii economice şi creşterii calităţii mediului. La evenimentul de joi au participat primari şi reprezentanţi ai ONG-urilor din regiunea Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS