16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFord începe producţia din 8 septembrie

Ford începe producţia din 8 septembrie

Prima maşină marca Ford produsă la Craiova va ieşi pe poarta fabricii la începutul toamnei. Anunţul a fost făcut vineri de preşedintele Ford România, Dionisio Campos, în prezenţa preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. Campos nu a dezvăluit câte autovehicule vor fi făcute anul acesta, dar a precizat că, dacă nu sunt îndeplinite standardele de calitate, producţia ar putea fi oprită. Geoană vrea un „plan multianual“ adoptat de guvern, de sprijinire a investiţiilor Ford.

Preşedintele Ford România, Dionisio Campos, a anunţat vineri, după o întâlnire de peste o oră cu preşedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, că la începutul lunii septembrie va fi produs la Craiova primul autovehicul marca Ford. „Ford îşi păstrează angajamentele pentru Craiova. În acest sens, primul vehicul produs în Bănie, din gama Transit Connect, va fi gata la începutul lunii septembrie. Odată cu începerea producţiei vor fi schimbări nu numai la nivelul fabricii, ci şi la nivel local. Din acest punct de vedere, am purtat astăzi (vineri-n.r.) discuţii“, a precizat preşedintele Ford România, referindu-se la discuţiile despre infrastructură.

Producţia poate fi oprită, pentru îmbunătăţirea calităţii

Preşedintele Ford România nu a dezvăluit numărul de autovehicule care vor fi fabricate anul acesta la Craiova, deşi surse din piaţă spun că ar fi vorba de un număr redus de maşini în 2009. Dionisio Campos a menţionat că lucrul cel mai important este calitatea şi că fabrica ar putea fi oprită până când vor fi îndeplinite standardele de calitate.
„Nu suntem preocupaţi de numărul de vehicule care vor fi produse. Noi suntem concentraţi pe modernizarea fabricii, pe continuarea investiţiilor, pe siguranţă. Acesta este un obiectiv ce trebuie îndeplinit. Ceea ce vă putem spune este că autoturismele care vor ieşi pe poarta fabricii vor îndeplini în totalitate standardele Ford. Noi vom opri fabrica oricât va fi nevoie, până când aceste standarde de calitate vor fi atinse. Noi suntem lideri în calitate“, a spus Dionisio Campos.
Maşinile Ford produse la Craiova din toamnă – modelul de autoutilitară uşoară Transit Connect – vor fi destinate exportului în proporţie de 90%, în toată Europa, a anunţat Campos.

Geoană e optimist

Mircea Geoană şi-a exprimat optimismul că, în viitorul apropiat, autoturismele româneşti vor reprezenta 20% din exporturile României. Începerea producţiei de autoturisme Ford la Craiova este considerată de senatorul de Dolj, Mircea Geoană, o oportunitate pentru dezvoltarea oraşului, prin crearea de mii de locuri de muncă directe la Ford şi în industria pe orizontală. „(…) Să transformăm această şansă pentru municipiul Craiova, atât de greu încercat de închiderile de fabrici“, a spus Geoană, care a dezvăluit că producţia de vehicule în Bănie va începe exact pe 8 septembrie, când a fost invitat la Craiova alături de alte personalităţi ale României.
Preşedintele PSD a adăugat că, după 8 septembrie, când va fi produs în România primul autovehicul Ford, trebuie să existe o decizie la nivelul guvernului, „astfel încât toate nevoile de infrastructură să fie realizate, şi aici vorbim de autostradă, de infrastructură socială, ceea ce sindicatele ne-au cerut (şcoli, spitale, grădiniţe), pentru că, atunci când ai atât de multă forţă de muncă într-un loc, te gândeşti ca viaţa muncitorilor şi a familiilor lor să fie bună“.

Plan multianual de sprijinire a Ford

Geoană a mai spus că are intenţia de a cere guvernului să adopte un „plan multianual“ de sprijinire a investiţiilor de la Ford. „Speranţa mea este ca, în jur de 15 septembrie, Guvernul României să decidă un plan de măsuri multianual, care să însoţească, de fapt, logica de creştere a companiei Ford aici, la Craiova, şi să asigure continuitatea investiţiilor, astfel încât, indiferent de guvernul care va veni în decembrie, să se asigure continuitate şi obligativitatea continuării acestor investiţii“, a precizat Geoană, care a adăugat că acest plan ar putea să devină realitate chiar şi printr-o lege adoptată de Parlamentul României, la care să fie atrasă chiar şi opoziţia, „pentru ca acest proiect să devină o certitudine“. Potrivit lui Geoană, faptul că, în plină criză mondială, Ford îşi continuă planurile de la Craiova aşa cum a promis de la început este o „notă bună“ pentru compania americană, mai ales că şi aceasta a fost zguduită de criză: „Ford va schimba starea economiei româneşti. Este un gest frumos care, poate, va pregăti şi relansarea economică“.
Preşedintele PSD a arătat că investiţia Ford de la Craiova este cea mai mare din ultimii ani din România.

Promisiuni pentru Parcul Industrial

Geoană a spus vineri la Craiova că intenţionează să facă operaţional Parcul Industrial din Bănie, pentru a veni cât mai mulţi furnizori Ford care să-şi deschidă fabrici aici, în apropiere de producătorul american. Anunţul lui Geoană vine după ce Consiliul Judeţean Dolj a anunţat că solicită guvernului să-i returneze suma de bani pe care i-a luat-o în iarnă şi cu care s-ar fi cumpărat pământ în zona Gherceşti, pentru extinderea Parcului Industrial. Geoană a vorbit despre extinderea Parcului la numai câteva zile după ce un potenţial furnizor de caroserii pentru Ford, Kirchhoff Automotive, a renunţat la investiţia de la Craiova, unde urma să deschidă o fabrică şi să angajeze 250 de oameni. Reprezentanţii Kirchhoff au declarat pentru Ziarul Financiar că renunţă la investiţia de la Craiova, pentru că nu au primit spaţiu în Parcul Industrial.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

43 COMENTARII