19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDaici şi Păpălă, protejaţi de instanţă

Daici şi Păpălă, protejaţi de instanţă

Cei doi funcţionari publici craioveni care şi-au recunoscut falsurile în faţa procurorilor DNA şi au fost suspendaţi de primărie au fost trimişi înapoi la serviciu de magistraţii Tribunalului Dolj.

Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă, şef şi executant în cadrul Serviciului Disciplina în construcţii din Primăria Craiova, judecaţi pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu şi suspendaţi din funcţie conform legii, au fost trimişi înapoi la salariul bugetar de Tribunalul Dolj. Ei au fost deferiţi justiţiei de serviciul local DNA în decembrie 2008, acuzaţi de infracţiuni la închirierea unor terenuri către rudele unui consilier local, Aurel Bojenoiu. Potrivit procurorilor, Daici şi Păpălă chiar au colaborat la anchetă şi „şi-au recunoscut ilegalităţile“. Pe cale de consecinţă, Primăria Craiova i-a suspendat din funcţie în temeiul Legii privind statutul funcţionarilor publici, conform căreia în cazul trimiterii în judecată autoritatea locală ia act de încetarea raportului de muncă până la definitivarea cauzei.
Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă au contestat dispoziţia de suspendare a primăriei la Tribunalul Dolj şi au obţinut câştig de cauză. „Ionel Păpălă a înregistrat ieri cererea de reîncadrare şi certificatul de grefă care atestă că instanţa a dispus reîncadrarea. Primăria va pune în aplicare această decizie miercuri (astăzi – n.r.)“, a declarat purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Carmen Licu. Potrivit juriştilor, Tribunalul Dolj a deliberat la fel şi în cazul lui Gheorghe Daici, care însă nu s-a grăbit să vină cu solicitarea de reangajare. Reprezentanţii Primăriei Craiova au refuzat să declare dacă vor ataca decizia Tribunalului Dolj, motivând că aceasta nu le-a fost comunicată oficial.
Potrivit reprezentanţilor primăriei, instanţa nu a ţinut cont de Legea nr. 188 din 1999, privind statutul funcţionarilor publici, şi şi-a motivat grija excesivă faţă de cei doi falsificatori prin dreptul inatacabil la subzistenţă. Drept stipulat în Constituţie şi în cele mai tari directive europene, după cum au mai arătat judecătorii. Adică, infractori, neinfractori, oamenii trebuie să-şi câştige salariul acolo unde au comis falsul, ca să nu facă foamea. Totodată, magistraţii şi-au amintit şi de un caz similar, în care au fost implicaţi consilieri şi inspectori ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, de anul trecut. Atunci, Tribunalul Dolj a respins contestaţia celor suspendaţi, însă Curtea de Apel a întors hotărârea Tribunalului şi a decis ca funcţionarii să fie reîncadraţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII