26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei poduri peste Dunăre

Trei poduri peste Dunăre

Deşi lucrările la podul Calafat-Vidin încă nu au început, miniştrii transporturilor din România şi Bulgaria au stabilit ieri, la Calafat, construirea altor poduri peste Dunăre într-un viitor apropiat: unul între Bechet şi Oreahovo şi altul între Călăraşi şi Silistra.

Ministrul transporturilor din România, Radu Berceanu, s-a întâlnit ieri, la Calafat, cu omologul său bulgar, Peter Mutafchiev. Din delegaţia română au mai făcut parte, printre alţii, prefectul de Dolj, Florin Stancu, şi subprefectul Cristian Şovăilă, iar în delegaţia bulgară s-a aflat şi ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Valentin Radomirski.

Podul Calafat-Vidin, „lucrare prioritară“

Primul punct pe ordinea de zi a celor doi miniştri a fost, cum era de aşteptat, stadiul lucrărilor la podul Calafat-Vidin. „Pentru Ministerul Transporturilor, podul Calafat-Vidin este o lucrare prioritară“, a declarat Radu Berceanu, în conferinţa de presă de după întâlnirea cu ministrul bulgar.
Prioritatea presupune şi fonduri, care însă nu prea sunt, astfel că nu se pot face exproprierile pentru realizarea infrastructurii de pe malul românesc, pe care trebuie să o facă ţara noastră. „Noi avem în pregătire două hotărâri de guvern pentru realizarea exproprierilor de la Calafat, dar există probleme cu Ministerul Finanţelor, care trebuie să asigure fondurile pentru plata acestora“, a explicat Berceanu.
Infrastructura din partea română, ce presupune realizarea unei şosele şi a unei căi ferate, este finanţată cu fonduri ISPA şi trebuie să fie gata până pe 31 decembrie 2010. Termenul pare din ce în ce mai dificil de respectat, în condiţiile în care încă n-a fost finalizată judecarea contestaţiei formulate de compania italiană ASTALDI, la licitaţia câştigată de spaniolii de la AZVI-Vimac. „Mâine (astăzi – n.r.) se judecă la Curtea de Apel Bucureşti această contestaţie la licitaţie şi vom afla cu ce consorţiu vom realiza infrastructura“, a spus Berceanu.

Dirijare comună a traficului aerian

Al doilea subiect abordat în această întâlnire ţine de realizarea unui bloc multifuncţional pentru dirijarea avioanelor în spaţiul aerian al celor două ţări. „În prezent, aproape fiecare ţară europeană are propriul sistem de conducere a traficului aerian pe teritoriul său. UE încurajează comasarea acestor sisteme, astfel încât până la urmă să existe o singură entitate care să realizeze dirijarea aeriană deasupra întregii Europe. Au început să se facă astfel de comasări, iar noi am stabilit cu Bulgaria să facem un asemenea bloc multifuncţional, la care să adere apoi şi alte ţări“, a explicat ministrul Berceanu.
Viitorul bloc multifuncţional pentru dirijarea avioanelor ar urma să fie realizat cu sprijinul UE, printr-o finanţare de 2,5 milioane de euro, aceeaşi sumă fiind suportată de România şi Bulgaria (câte 1,25 milioane de euro).

Alte două poduri, prin iniţiative private

Alt punct pe ordinea de zi a întâlnirii de ieri s-a referit la un proiect privind îmbunătăţirea condiţiilor de navigare pe sectorul comun al Dunării, prin realizarea unei Grupări Europene de Cooperare Teritorială, cu sediul în România. „Aceasta este formula prin care UE sprijină astfel de proiecte comune“, a precizat Radu Berceanu.
Ultimul, dar poate cel mai important subiect al discuţiilor româno-bulgare, a vizat construirea unor noi poduri peste Dunăre între cele două ţări. „Am hotărât să pregătim un acord comun, româno-bulgar, în care să arătăm disponibilitatea celor două ţări privind construirea podului Bechet-Oreahovo, în care partea română să aibă iniţiativa, şi a podului Călăraşi-Silistra, în care partea bulgară să aibă iniţiativa“, a spus Berceanu.
Cele două obiective ar urma să fie realizate „prin iniţiative private, cărora noi le vom da concesiunea“, a menţionat ministrul transporturilor din România, precizând totodată că acordul pentru construirea acestor poduri urmează să fie semnat în luna mai a acestui an.

Întâlnire trilaterală

Ministrul bulgar al transporturilor, Peter Mutafchiev, a anunţat ieri că din această vară vor fi inaugurate două noi linii de feribot peste Dunăre: Silistra-Călăraşi şi Nicopole-Turnu Măgurele. De asemenea, el a avut iniţiativa organizării unei întâlniri trilaterale România-Bulgaria-Turcia, pentru schiţarea viitoarei autostrăzi care să lege cele trei ţări pe malul Mării Negre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII