18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Fierbe metropola

Craiova face mâine ultima strigare a sateliţilor care vor să devină parteneri în Zona Metropolitană.

Consilierii craioveni sunt convocaţi pe 12 februarie, în şedinţă extraordinară, să ia o decizie pentru înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Craiova“, se arată pe site-ul municipalităţii. O hotărâre în acest sens a fost adoptată în 2008, însă, din cauza reticenţei de care au dat dovadă unii dintre reprezentanţii autorităţilor învecinate, Zona Metropolitană nu a fost legalizată. Executivul intenţionează să excludă acum două dintre comunităţile care şi-au exprimat intenţia de a face parte din metropolă, Gherceşti şi Pieleşti, dar care nu au venit la legalizare. „Am convocat consiliul local pentru a-i propune modificarea hotărârii de anul trecut. Gherceşti şi Pieleşti nu vor face parte din Zona Metropolitană, cel puţin nu acum, pentru că, deşi consilierii lor au votat să se asocieze, primarii nu au venit să semneze. Noi am inclus aceste localităţi în hotărârea de consiliu, iar acum trebuie să le excludem. Au întârziat foarte mult înfiinţarea asociaţiei şi ,dacă aşteptăm la nesfârşit după ei, riscăm să pierdem şi noi, dar şi comunele care vor să intre în asociaţie banii europeni“, a declarat ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon. Acesta a precizat că după înfiinţarea Zonei Metropolitane orice comună poate solicita să se asocieze şi va fi bine primită. Această asociaţie este singura organizaţie prin care Craiova şi localităţile partenere pot accesa fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Este vorba de aproximativ 100 de milioane de euro.

Primarii, neinformaţi

Fără Gherceşti şi Pieleşti, Zona Metropolitană Craiova va fi formată din Craiova, Breasta, Predeşti, Şimnicu de Sus şi Mischii. Primarul comunei Gherceşti, Cornel Păpăroiu, susţine că doreşte să intre în Zona Metropolitană, dar că a fost ezitant o perioadă fiindcă nu avea toate datele. „Recunosc că am fost reticent la început, fiindcă informaţiile care au ajuns la mine, şi nu numai la mine, m-au determinat să solicit lămuriri. Le-am solicitat oficial Primăriei Craiova, prin adresă. Acum am citit şi legile, m-am informat şi cum funcţionează celelalte zone metropolitane şi am înţeles exact ce înseamnă parteneriat în Zona Metropolitană. Oricum, noi avem o hotărâre de consiliu pentru asociere, nu puteam eu, ca primar, să mă împotrivesc. Repet, eu şi omologul meu de la Pieleşti am cerut oficial mai multe date despre Zona Metropolitană, dar asta e tot“, a spus primarul Păpăroiu. Aflând că Primăria Craiova a convocat o şedinţă extraordinară pentru excluderea Gherceştiului din Zona Metropolitană, Cornel Păpăroiu a declarat că este dreptul Craiovei să ia propriile hotărâri. Primarul din Pieleşti, Viorel Dică, avea ieri telefonul de serviciu închis.

Funcţionarii, absenţi   

Primarii comunelor învecinate nu sunt singurii responsabili de întârzierile de procedură pentru înfiinţarea Zonei Metropolitane, ci şi funcţionarii publici. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu, ieri, cu două zile înainte de şedinţa extraordinară a consiliului local, nu se ştia cine ar trebui să întocmească raportul de specialitate pentru susţinerea proiectului. „Pot să spun doar că se lucrează la acest referat, nu şi cine anume trebuie să-l realizeze. Iar până nu este finalizat documentul, nu putem şti ce va cuprinde proiectul de hotărâre“, a declarat Carmen Licu. În acest ritm, nu este greu de înţeles de ce primarii din vecini n-au primit lămuririle solicitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII