18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIF-urile s-au prăbuşit în zece minute

SIF-urile s-au prăbuşit în zece minute

Cotaţiile celor cinci SIF-uri s-au prăbuşit ieri în numai zece minute, pe fondul unei panici generale, cauzate de mai multe ordine mari de vânzare. Cotaţia SIF 5 Oltenia a ajuns la 0,93 lei/acţiune. Reprezentanţii societăţii susţin că scăderea este nejustificată, titlurile SIF 5 având acoperire în active.

Indicele BET-FI, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a prăbuşit ieri în numai zece minute, pe fondul panicii generale provocate de ordine mari de vânzare cu aceste titluri. În jurul orei 15.00, titlurile SIF 5 Oltenia ajunseseră la cotaţia de 0,93 lei/acţiune, variaţia faţă de începutul şedinţei fiind de -8,82%. În acelaşi timp, celelalte SIF-uri avea următoarele cotaţii: SIF 1 Banat-Crişana – 0,84 lei/acţiune (-9,68%), SIF 2 Moldova – 0,80 lei/acţiune (-9,09%), SIF 3 Transilvania – 0,47 lei/acţiune (-5,42%) şi SIF 4 Muntenia – 0,60 lei/acţiune (-9,09%).
Brokerii susţin că trendul dat de indicele societăţilor de investiţii financiare a fost urmat şi de restul indicilor BVB. „Sunt foarte mulţi investitori speriaţi care au început să vândă la orice preţ şi, cum au văzut SIF-urile puţin pe plus, au început să vândă. S-a vândut foarte mult în interval de vreo zece minute şi, în condiţiile unor ordine foarte slabe, atât în cumpărare, cât şi în vânzare, mai multe ordine mari au dus la prăbuşirea cotaţiilor“, a spus Nicu Grigoraş, broker la Intercapital Invest, citat de agenţia de presă NewsIn. Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, scădea cu 2,87% – până la 3.497, 49 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, cobora cu 1,62% – până la 2.618,12 puncte. Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, pierdea 11% – până la 17.162,26 puncte, iar indicele ROTX – jucat la Bursa din Viena, cobora cu 1,14%, ajungând la 8.583,77 puncte. „Nu prea ne aşteptam la o astfel de prăbuşire, dar piaţa ne-a oferit o surpriză mai puţin plăcută, în condiţiile în care bursele externe erau stabile, chiar în uşoară creştere“, a mai spus Grigoraş, citat de sursa menţionată.

S-a acţionat atipic faţă de restul burselor

În ceea ce priveşte tranzacţiile cu titluri SIF 5 Oltenia, brokerii susţin că acestea s-au menţinut în trendul din ultimele două săptămâni. „Au fost tranzacţionate 3,3 milioane de titluri, în 665 de schimburi, ceea ce înseamnă o medie de aproape 5.000 de titluri pe tranzacţie. În cele zece minute de panică, au fost tranzacţionate 200.000 de titluri. De altfel, nu au fost ordine de vânzare mari cu titlurile SIF 5. În ultimele două săptămâni, media zilnică a tranzacţiilor a fost de circa trei milioane de titluri“, a precizat Leonard Şonei, responsabilul agenţiei Intercapital Invest Craiova.
La rândul său, Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF 5 Oltenia, a precizat: „Această scădere a cotaţiilor SIF nu este justificată, pentru că este vorba de tranzacţii cu acţiuni, care au în spate active. Nu ştiu până unde vor să coboare preţul, la noi s-a acţionat atipic faţă de restul burselor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS