15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcurs de bătut toaca la Măldăreşti

Concurs de bătut toaca la Măldăreşti

În luna septembrie 73 de minori, cu vârste cuprinse între cinci şi 15 ani, din Vâlcea, Olt şi Sibiu, s-au întrecut la un concurs inedit, care a constat în bătutul toacei, în Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din comuna vâlceană Măldăreşti.

Conform tradiţiei monahale, toaca îi cheamă pe credincioşi la închinăciune şi anunţă principalele momente liturgice. Numele său exprimă sunetul produs în timpul lovirii de călugări a două lemne pe lângă biserici şi mănăstiri.
Toţi copiii care au participat la concursul de bătut toaca de la Măldăreşti au învăţat semnificaţia ei. Ideea organizării unui astfel de concurs la Măldăreşti a apărut în urmă cu cinci ani, la iniţiativa preotului Ion Popescu, care a fost impresionat de un concurs similar desfăşurat la Braşov. Acesta s-a hotărât să-l pună în practică şi la Vâlcea.
„În 2000, am fost invitat de preotul Octavian Smădu, de la Braşov, să particip cu câţiva copii la faza naţională. Am fost cu patru concurenţi, toţi fiind copiii mei. Am venit atât de impresionat, încât m-am hotărât să iniţiez un curs de bătut toaca în anul următor la biserică. M-am trezit cu 50 de copii, care veneau în fiecare vineri. Acum avem aici o adevărată şcoală de catehism“, a povestit parohul.
Minunea de la biserică s-a răspândit repede prin comună şi foarte mulţi localnici se adună în fiecare vineri la biserică să-i vadă pe micuţii care deprind tainele bătutului toacei, pentru a chema creştinii la rugăciune.

Copiii, sufletul preotului  

Juriul concursului de anul acesta, format din profesorul doctor Vasile Grăjdian, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, şi profesorul doctor Uliu Florea, profesor la Facultatea de Teologie din Craiova, a avut o misiune grea, trebuind să desemneze pe cei care vor merge la faza naţională.
Micii concurenţi au demonstrat că se pricep să mânuiască instrumentul muzical, atunci când cheamă credincioşii la slujbă.
La final, toţi participanţii la acest inedit concurs au fost răsplătiţi cu diplome, iar cei care s-au clasat pe locurile fruntaşe au primit câte o toacă în miniatură, realizată de un meşter tâmplar din comună.
Preotul Popescu şi-a dorit ca locuitorii din Măldăreşti să vină cu drag la biserică.
Pe lângă bătrânii din sat, care veneau regulat la slujbă, preotul a vrut foarte mult să-i atragă şi pe tineri pe drumul bisericii.
Într-o lume în care alcoolul, drogurile şi incultura fac parte din viaţa de zi cu zi a unui adolescent, parohul s-a gândit că biserica este o cale de salvare pentru copiii noştri.
„La biserică vin deopotrivă bătrâni şi copii. Am încercat să le ofer toate condiţiile. Prin forţe proprii, dar şi cu ajutorul unor oameni generoşi am reuşit să construim câteva anexe pe lângă biserică, dar şi o bibliotecă, de unde, cei interesaţi pot împrumuta cărţi religioase“, a mărturisit preotul Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU