22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIpoteca poate stabiliza preţurile caselor

Ipoteca poate stabiliza preţurile caselor

Preţurile din sectorul imobiliar autohton s-ar putea stabiliza de la începutul anului viitor, odată cu creşterea ofertei, iar piaţa construcţiilor va continua şi în acest an pe o dinamică ridicată, a menţionat ieri ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, în cadrul seminarului organizat de Banca Naţională a României şi Institutul Bancar Român.

Alt punct important dezbătut la seminar a fost introducerea ipotecii ca valoare imobiliară, fapt ce va determina o fixare a preţurilor pe acestă piaţă. În momentul în care ipoteca va deveni valoare imobiliară, va apărea o piaţă corespunzătoare a imobilelor second hand.

De altfel, ministrul a spus că „aceia care spun că piaţa construcţiilor va scădea sunt cei care au investiţii“. „Este posibil ca preţurile să nu mai crească aşa de mult, iar începând de anul viitor, odată cu amplificarea ofertei, ele s-ar putea stabiliza“, a adăugat acesta. Ministrul a explicat că viteza ridicată de creştere a preţurilor de pe piaţa imobiliară are ca suport întârzierea dezvoltării acestui segment comparativ cu alte state din regiune. Cauzele acestor întârzieri pot fi, în opinia ministrului, nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu, precum şi intermedierea financiară redusă.

 

Legislaţia asigurărilor, finalizată abia în 2000

 

Ministrul a arătat că majoritatea investiţiilor imobiliare sunt reprezentate de clădirile de birouri destinate afacerilor dezvoltate de străini în România. El a făcut o paralelă între evoluţia pieţei imobiliare şi celelalte pieţe din România, care, de asemenea, au avut întârzieri în dezvoltare. În sprijinul afirmaţiilor sale, ministrul a amintit că lansarea Bursei de Valori a avut loc în 1995, legislaţia asigurărilor s-a finalizat abia în 2000, iar sistemul bancar s-a aşezat la sfârşitul deceniului trecut.

Alt element care a influenţat majorarea preţurilor a fost decalajul de investiţii străine directe faţă de statele vecine, ministrul amintind că, până în 2004, investiţiile anuale nu depăşeau 1,5 miliarde de euro.

 

Decalaj între cerere şi ofertă

 

Săptămâna trecută, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, declara că datele care se vântură în prezent pe piaţa imobiliară par exagerate, sunt „de ofertă“ şi că cifrele mediatizate au darul de a-i „speria“ şi pe români, şi pe străini.

„Unii spun că piaţa va începe să se stabilizeze sau că va exista o stagnare. În general, investitorii sunt cei care spun asta, în condiţiile în care s-au obişnuit să investească un leu şi să obţină doi. Eu, ca ministru, trebuie să privesc industria ca ansamblu şi văd că nu dă semne de oboseală“, a spus Vosganian. Acesta a explicat că preţurile din piaţa românească sunt o consecinţă nu doar a raportului dintre cerere şi ofertă, ci şi a aşteptărilor jucătorilor. Când aşteptările se vor domoli, atunci preţurile se vor stabiliza pe această piaţă.

 

BNR şi UNPR iau măsuri

 

Un schimb de date statistice referitoare la tranzacţiile imobiliare va fi realizat de către BNR şi Uniunea Notarilor Publici din România (UNPR), date ce vor fi utilizate de banca centrală la elaborare analizelor care stau la baza evaluărilor privind stabilitatea financiară.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că discuţiile cu notarii au ca scop definirea unei situaţii reale privind piaţa imobiliară, pentru că s-a creat o întreagă fantasmă, iar dacă preţurile afişate sunt cele reale, atunci o astfel de situaţie ar trebui să sperie.

El a comentat pe marginea analizelor privind prăbuşirea pieţelor imobiliare, spunând că, dacă la vânzare sunt afişate preţuri fictive de 2.000 de euro pe metrul pătrat, dar tranzacţiile se vor încheia în viitor la 1.000 de euro, acest lucru nu înseamnă neapărat un „crack“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS