16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrichete periculoase în preajma copiilor

Brichete periculoase în preajma copiilor

Livrarea brichetelor fără elemente de siguranţă pentru copii este interzisă pe piaţa românească încă din luna mai a anului trecut, iar comercializarea lor către fumători este considerată ilegalitate din 11 martie 2008, potrivit Ordinului nr. 296/29.767 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. „Începând cu 11 martie 2008, doar brichetele care prezintă caracteristici de siguranţă pentru copii sunt furnizate consumatorilor“, se arată la articolul 2 al Ordinului preşedintelui ANPC.

Brichetele interzise se vând la tot pasul în Craiova, fără ca autorităţile competente să poată stopa fenomenul. Elena Costea, directoarea Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Dolj, spune că se fac verificări la agenţii economici în această perioadă, dar nu poate explica de ce aceste controale nu dau rezultate. „S-au făcut şi se fac verificări. Au fost aplicate şi câteva amenzi, între 1.000 şi 3.000 de lei, iar câteva loturi de brichete au fost interzise“, a declarat Elena Costea. Faptul că se comercializează încă brichete periculoase este relevat şi într-un comunicat al ANPC, în care se spune că în perioada 12 – 15 martie, au fost scoase de la vânzare 27.000 de produse şi au fost date 226 de amenzi în valoare totală de 447.000 de lei.

Comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj, Dragoş Ursulescu, spune că nu a primit până acum sesizări cu privire la comercializarea ilegală a acestor produse. „Autoritatea direct implicată ne poate comunica rezultatul controalelor şi ne poate solicita intervenţia în cazurile care ţin de competenţa Gărzii. Până acum nu am fost înştiinţaţi de comercializarea ilegală a acestor brichete pe teritoriul municipiului Craiova“, a declarat Dragoş Ursulescu.

La toate cele cinci mici dughene vizitate ieri în cartierul Brestei erau oferite spre vânzare brichete fără elemente de siguranţă pentru copii. Vânzătorii au susţinut că nimeni nu le-a adus la cunoştinţă că nu mai au voie să vândă astfel de brichete. Necunoaşterea legislaţiei nu îi scuză, iar după o amendă sau măcar un avertisment, cu siguranţă ar fi aflat că este ilegal ce fac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII