15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDobânda care ne macină nervii

Dobânda care ne macină nervii

Citiţi cu atenţie clauzele contractelor de creditare atunci când vă împrumutaţi la bancă. Fie că e vorba de cumpărarea unei case, a unei maşini sau de vacanţa la care aţi visat de o viaţă, deschideţi bine ochii înainte de a semna contractul. Asta, ca să nu regretaţi mai târziu.

 

Românii se pripesc atunci când vor să ia un credit bancar. Salariile mici şi nevoile tot mai mari îi determină să nu studieze stiva de hârţoage care li le vâră sub nas de funcţionarii de la bancă. În goana după împrumuturi cu orice preţ, oamenii se pot trezi datori fără să ştie. Şi asta, pentru că băncile au impus clauze cu nemiluita pe care nimeni nu mai are răbdare să le citească. Una dintre situaţiile care vor tensiona relaţia cu banca şi vă vor măcina nervii este modificarea dobânzii anuale. În dulcele stil clasic, băncile modifică dobânda la care împrumută bani persoanelor fizice şi juridice cu de la sine putere. Ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, aproape că ţin la secret această creştere prevalându-se de legislaţia incompletă, care nu le obligă să comunice în scris clientului respectiva modificare. Singura concesie pe care o fac celor cărora le acordă credite este să afişeze creşterea sau scăderea (asta se întâmplă mai rar – n.r.) la sediul băncii. Aşa că deschideţi bine ochii! Dacă nu, veţi păţi ca o tânără, de 24 de ani, din Craiova.

Dobânda care nelinişteşte

Cristina îşi dorea mult o maşină. Una mică şi cochetă, nu foarte scumpă. Când a găsit-o, s-a dus la Banca Comercială Română, de unde a împrumutat 14.000 de euro pentru nevoi personale. A primit şi un grafic de rambursare pe care l-a respectat întocmai. În martie însă, banca i-a făcut „cadou“ un avertisment, prin care îi atrăgea atenţia că este restanţieră cu 24 de euro. Dar nu asta era îngrijorător, deşi ea ştia că era cu plata la zi, ci faptul că banca o ameninţa că o va raporta la Biroul de Credit. De unde, odată intrat pe lista neagră, cu greu mai poţi ieşi. Adică îţi iei adio de la contractarea altor credite pe viitor. „Am fost la bancă să văd ce s-a întâmplat. Eu ştiam că sunt cu plata la zi. Mi-au zis că au mărit dobânda la credit. I-am întrebat de ce nu mi-au comunicat acest lucru şi mi-au răspuns că au afişat noile dobânzi la sediul băncii. Când am plătit însă, nimeni de la ghişeu nu mi-a spus acest lucru“, a declarat Cristina.

Băncile profită de legea incompletă

Conducerea BCR Craiova spune că nu era obligată să comunice în scris modificarea dobânzii. „Nici Banca Naţională, nici legea nu obligă băncile să informeze personal clienţii despre aceste modificări. În contract este stipulat că noul procent de dobândă va fi afişat la sediul băncii. Aceasta este o normă internă a unităţii. Clienţii trebuie să treacă lunar pe la sediu, ca să se poată informa. Probabil, pe viitor vor fi informaţi în scris toţi, indiferent de tipul creditului“, a declarat directoarea judeţeană pe retail a BCR, Teodora Mardale. Aceasta a precizat că nici un client nu este trimis la Centrala Riscurilor Bancare înainte de a fi notificat cu privire la restanţa de plată. În astfel de situaţii, atât Banca Naţională, cât şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului sunt legate de mâini, deoarece nu au cadru legal după care să acţioneze. „Legea spune că doar la creditele ipotecare banca este obligată să comunice în scris clientului modificarea dobânzii. În cazul celor de consum sau de nevoi personale, informarea se face la sediul băncii“, a spus Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR – sucursala Dolj.

Acelaşi răspuns a venit şi de la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Dolj. În plus, directoarea instituţiei, Elena Costea, a spus că, până în prezent, nu au avut sesizări pe această temă. Motivul? Oamenii au învăţat să se adreseze mai întâi băncii pentru a-şi rezolva problema. Cum paza bună trece primejdia rea, cel mai bine ar fi ca, în cazul în care contractaţi un credit, să citiţi înainte contractul cu atenţie. Nu durează mai mult de o jumătate de oră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS