25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermocentrala Calafat, aproape de faliment

Termocentrala Calafat, aproape de faliment

O firmă franceză se află în discuţii cu autorităţile locale privind construirea unei noi termocentrale, dimensionată pe actualul portofoliu de clienţi. Actuala termocentrală produce cea mai scumpă gigacalorie din România şi are de returnat împrumuturi de 100 de miliarde de lei. Pentru a-şi achita datoriile, societatea scoate la licitaţie o parte din pământuri.

 

SC Uzina Termică Calafat SA, producătorul de energie termică pentru municipiul Calafat, pare sortită falimentului. Societatea, care are circa 140 de salariaţi, livrează agent termic pentru aproximativ 3.000 de apartamente, însă produce cea mai scumpă gigacalorie din ţară, costul fiind de cinci milioane de lei vechi pe gigacalorie, în condiţiile în care costul mediu pe ţară este de 2,2 milioane de lei vechi. Potrivit celor precizate de primarul Petre Trăistaru, în prezent societatea este supradimensionată. Uzina termică şi-a păstrat doar 7% din portofoliul de clienţi, ceea ce reprezintă numai consumatorii casnici. „Platformele industriale, care asigurau 93% din consumatori, au dispărut. Uzina are un randament sub 50%. În aceste condiţii, se impune o redimensionare atât a logisticii, cât şi a structurii de personal. În prezent, 47% din costul gigacaloriei îl reprezintă cheltuielile cu salariaţii. În lunile de iarnă, lucrează toţi 140. Vara însă, 120 stau şi iau bani“, a declarat Trăistaru.

Termocentrală de la francezi

Primarul a mai spus că este în discuţii avansate cu o firmă franceză care intenţionează să construiască la Calafat o nouă centrală termică, adaptată la portofoliul de clienţi şi care produce o gigacalorie ieftină. „Actuala termocentrală se întinde pe o suprafaţă de zece hectare. Pentru cea nouă, situată în altă locaţie, ni s-au cerut 5.000 de metri pătraţi. Preţul gigacaloriei ar urma să fie comparabil cu cel mediu pe ţară. În ceea ce priveşte firma respectivă, există o variantă ca ea să se ocupe şi de distribuţie şi încasarea facturilor. A doua variantă este să fie doar producător de energie termică, urmând ca primăria să se ocupe de distribuţie şi de încasarea banilor“, a mai spus Trăistaru. Trebuie spus că pe rolul Tribunalului Dolj se află un dosar în care lichidatorul fostei SCGCL cere falimentul uzinei, pentru recuperarea unei creanţe de 1,4 miliarde de lei vechi. „O parte din bani s-a plătit, vom achita şi restul până pe 31 ianuarie, când este termen la tribunal, pentru că în această perioadă se mai încasează facturi“, a precizat Carmen Ciuică, directorul economic al unităţii.

După cum spune primarul Trăistaru, uzina termică va intra oricum în faliment, ea rămânând fără clienţi după ce noua termocentrală, mult mai ieftină, va fi pusă în funcţiune. Deocamdată, bani de combustibil sunt, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) promiţând o subvenţie de patru miliarde de lei vechi până pe 10 februarie. În afară de această creanţă, uzina mai are o datorie în valoare de 100 de miliarde de lei vechi către Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). De unde provine această datorie a explicat directorul economic Carmen Ciuică: „Am făcut împrumuturi pentru combustibil garantate de minister. Cum noi nu am avut de unde plăti, a achitat ministerul pentru noi. Pentru a ne achita datoria, se va scoate la licitaţie un teren de 280.000 de metri pătraţi pe malul Dunării, acolo unde noi am avut depozitele de cărbune“. Deşi în Calafat se produce cea mai scumpă gigacalorie, autorităţile locale susţin că nivelul încasărilor este ridicat (75%). Aceasta se datorează şi faptului că jumătate dintre clienţi primesc subvenţii pentru încălzire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU