16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePe ce se duc împrumuturile doljenilor

Pe ce se duc împrumuturile doljenilor

Cu toate că fac credite de aproape două miliarde de lei în numai o lună, împrumuturile nu sunt folosite pentru investiţii, ci pentru cumpărăturile de zi cu zi.

Potrivit unui studiu al Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial, în luna august a acestui an, doljenii, persoane fizice, au reuşit să facă împrumuturi în lei în valoare de peste 1,038 miliarde. Cu toate că în sistemul bancar există deja peste zece bănci care acordă credite flexibile, creditele imobiliare nu sunt însă principala destinaţie a acestor bani, doar 5,4% fiind folosiţi în acest sens. „Din cei 1,038 miliarde, valoarea creditelor având ca destinaţie consumul a fost de peste 958 de milioane de lei“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR Dolj. Situaţia este asemănătoare şi în cazul creditelor în valută. Din cele 717 milioane împrumutate de populaţia Doljului în valută, aproximativ 458 de milioane (63%) au fost creditate pentru consum, iar 239 de milioane (33%), pentru imobiliare.

„Cele mai accesate credite sunt cele pentru nevoi personale fără ipotecă“

Această tendinţă este destul de uşor observabilă şi de bancherii din băncile comerciale. „Cele mai accesate credite sunt cele pentru nevoi personale fără ipotecă, urmate de cele pentru nevoi personale cu ipotecă, auto şi cele ipotecar-imobiliare“, au declarat surse autorizate din BRD Group Craiova. Acestea au explicat că situaţia este generată în principal de faptul că pentru împrumuturile de nevoi personale este necesară cea mai puţină documentaţie, în timp ce pentru cele imobiliar-ipotecare este nevoie de evaluări, de întocmirea cadastrului, astfel că, pe lângă bătaie de cap, implică o serie de alte costuri. „Creditele de nevoi personale necesită venituri mai mici, astfel că mult mai multe persoane îşi permit să le facă“, au adăugat sursele din BRD Group Craiova.
Totuşi, există şi bănci comerciale în care bancherii au observat altă tendinţă. „Din punct de vedere valoric, cele mai mari împrumuturi sunt acordate prin creditele ipotecare pentru că se întind pe o perioadă mai mare şi sunt mai ieftine decât celelalte credite“, au explicat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Potrivit acestora, din punct de vedere numeric, creditele imobiliare sunt însă clar depăşite de cele de consum.

Comportamentul financiar-bancar al doljenilor în 2005 şi 2006

Comportamentul financiar-bancar al doljenilor din ultimii doi ani a urmat aceeaşi linie. Potrivit unui studiu, în decembrie 2006, valoarea creditelor de consum a fost de 966 de milioane de lei (din care 74% sunt în lei, iar restul în valută). În ceea ce priveşte valoarea creditelor imobiliare şi ipotecare acordate populaţiei, aceasta s-a ridicat la 214 milioane de lei (din care 24% în lei). Potrivit unui studiu similar întocmit cu un an înainte (decembrie 2005), creditele de consum acordate populaţiei au totalizat 477 de milioane de lei (din care aproape 70% în lei), iar cele imobiliare şi ipotecare, 139 de milioane de lei (15% în lei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS