19.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBombă chimică de 155 de tone lângă Filiaşi

Bombă chimică de 155 de tone lângă Filiaşi

http:http://www.youtube.com/watch?v=J78jTxjOzng

Ulei de condensatoare, deşeuri metalice infestate cu compuşi cancerigeni, o hală industrială şi teren contaminat cu bifenili policloruraţi. Asta este moştenirea pe care a lăsat-o fosta fabrică de motoare, transformatoare şi condensatoare TMC Filiaşi după lichidare, moştenire depozitată în rezervoare etanşe aşezate pe platforme betonate şi marcate cu indicatoare „Toxic. Prezintă pericol de poluare a mediului înconjurător“.

Bifenilii policloruraţi (PCB) nu sunt doar un pericol pentru mediu, ci figurează pe lista celor mai periculoase substanţe pentru oameni, iar la TMC Filiaşi se găsesc 155 de tone de PCB şi deşeuri metalice contaminate. Fabrica este acum în faliment, iar lichidatorul juridic a scos la vânzare activele pentru recuperarea datoriilor de 266 de miliarde de lei vechi. S-au vândut bucăţi din fosta fabrică TMC Filiaşi, însă tonele de ulei toxic, materiale solide şi terenul contaminat sunt o castană mult prea fierbinte pentru orice cumpărător. Neutralizarea substanţelor toxice şi decontaminarea halei şi a terenului ar costa peste 500.000 de euro. Orice cheltuială din partea fabricii aflate în procesul de lichidare se face cu acordul adunării creditorilor, iar aceştia sunt mai interesaţi de recuperarea banilor decât de problema de mediu. Autorităţile din domeniul protecţiei mediului au efectuat de-a lungul timpului mai multe controale la Filiaşi, asigurându-se numai de integritatea rezervoarelor de PCB. Care este soluţia pentru neutralizarea acestei bombe chimice şi de unde bani?

 

Fabricarea şi utilizarea PCB, interzise

 

Bifenilii policloruraţi (PCB) sunt substanţe chimice industriale foarte toxice, atât de periculoase încât o convenţie care a intrat în vigoare pe 17 mai 2004 la Stockholm interzice fabricarea şi utilizarea lor. Primele semnale de alarmă privind toxicitatea lor au apărut încă din 1966. PCB se foloseau îndeosebi la transformatoarele şi condensatoarele electrice datorită proprietăţilor excelente pe care le au ca uleiuri pentru lubrifiere şi răcire. Sunt însă pe lista celor mai periculoase substanţe pentru oameni. Prin incinerare, PCB se neutralizează numai în condiţii speciale, la o temperatură de 1.200 de grade Celsius, altfel se produce dioxina, o substanţă cancerigenă. TMC Filiaşi a folosit o perioadă lungă PCB la condensatoarele şi transformatoarele pe care le fabrică. „Sunt uleiuri foarte toxice, pericolul fiind foarte mare chiar şi pentru cei care manipulează recipienţii, fără a veni în contact direct cu substanţa. Se pot neutraliza prin incinerare sau prin tratament chimic“, a explicat comisarul de mediu Viorica Vădeanu, de profesie chimist.

 

Depozitul de PCB de la Filiaşi

 

Condensatoarele produse la TMC, care foloseau PCB pentru electroizolare, la sfârşitul duratei de viaţă, se întorceau la fabrică, aceasta având obligaţia de a le depozita şi decontamina. Astfel că, în prezent, la Filiaşi există 115 tone de PCB, 40 de tone de deşeuri metalice contaminate, precum şi o hală industrială şi un teren contaminat cu aceste substanţe cancerigene.

TMC Filiaşi a intrat în faliment în 2005. Înainte de acest moment, în 2001, vechea fabrică s-a divizat în TMD şi TMC Filiaşi. Prin divizarea vechii fabrici şi împărţirea activelor, bomba chimică a trecut în patrimoniul TMC Filiaşi. Activele, evaluate la 14-16 miliarde de lei vechi, nu acoperă datoriile de aproximativ 266 de miliarde. Creditorii sunt interesaţi de recuperarea unei părţi cât mai mari din datorie. În aceste condiţii, cum se poate aproba o cheltuială de peste jumătate de milion de euro pentru neutralizarea substanţelor periculoase?

 

Neutralizarea PCB are costuri uriaşe

 

AMT Service Craiova a fost numit lichidator juridic al TMC Filiaşi în 2005, la declanşarea procedurii de lichidare a societăţii. Costurile neutralizării reies din ofertele pe care lichidatorul juridic le-a primit de-a lungul timpului. În noiembrie 2005, reprezentanţii Pro Air Clean Timişoara, contactaţi de lichidator, au făcut o ofertă financiară pentru rezolvarea problemei de mediu, neutralizarea substanţele toxice prin tratament chimic. Conform acestora, neutralizarea a 115 tone de PCB costa 475.000 de euro fără TVA. La această sumă se adăugau 30.000 de euro fără TVA pentru decontaminarea rezervoarelor de pe amplasament, 27.000 de euro + TVA pentru decontaminarea autocisternei care ar fi făcut transportul uleiului de condensatoare. Dacă era cazul, decontaminarea solului şi betonului ar mai fi costat 75.000 de euro fără TVA. Conform acestei oferte orientative, costul total se ridica acum doi ani la 600.000 de euro fără TVA. Altă ofertă a venit din partea Petromar Bucureşti. Conform acesteia, preluarea PCB costa 1.950 de euro/tonă fără TVA. Preluarea deşeurilor metalice contaminate costa 1.200 de euro/tonă fără TVA, iar alţi 320 de euro pentru fiecare metru cub de pământ decontaminat, având în vedere că decontaminarea se face nu doar la suprafaţa terenului, ci şi în adâncime. Oferta Petromar menţiona că acceptă şi plata prin preluarea de active. „Creditorii şi-au dat acordul pentru modul de vânzare a activelor fabricii, respectiv licitaţie publică pornind de la preţul de evaluare“, a declarat Florin Săftoiu, reprezentantul lichidatorului judiciar AMT Service. Cu alte cuvinte, creditorii nu au putut accepta să achite cu active ridicarea rezervoarelor de PCB de la TMC Filiaşi. Altă ofertă a venit din partea firmei Deco Mediu din Craiova, care cerea un preţ fără TVA de 2 euro/kilogram, însă doar pentru transportul şi eliminarea condensatoarelor. „Problema este unică în ţară. Eu cred că nimeni nu poate neutraliza PCB-ul fără fonduri europene. Neutralizarea este mult prea scumpă şi mult prea periculoasă“, a spus Florin Săftoiu.

 

Responsabilitatea aparţine fabricii TMC Filiaşi

 

Deşi lichidatorul a vândut din activele TMC Filiaşi, nici un cumpărător nu a preluat terenul pe care se află rezervoarele de PCB, astfel că, în prezent, responsabilitatea pentru cele 155 de tone de ulei şi materiale contaminate cu PCB este în continuare a fabricii TMC Filiaşi, prin lichidatorul judiciar AMT Service. În situaţia în care un cumpărător ar achiziţiona terenul respectiv, ar prelua şi sarcinile legate de mediu impuse de substanţele cancerigene, iar lichidatorul ar fi obligat să transmită aceste informaţii organelor de mediu, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006. „Cât timp eu sunt lichidatorul fabricii, nu am obligaţii de mediu de vreme ce nu vând. Nu sunt eu vinovat că s-a strâns atât de multă substanţă toxică la societatea asta. Eu voi încerca să rezolv problema, dar responsabilitatea ar aparţine unui eventual cumpărător“, a declarat Florin Săftoiu. Vânzarea activelor TMC Filiaşi s-a sistat până în septembrie 2007.

 

Rezolvarea este la autorităţile de mediu

 

Garda Naţională de Mediu a tras un semnal de alarmă cu privire la problema de la Filiaşi prin patrula de mediu. Garda de Mediu Dolj a efectuat controale, ultimul fiind în urmă cu o lună. „Am controlat etanşeitatea rezervoarelor de PCB şi ne-am asigurat că nu există nici un pericol. Sunt amplasate pe platforme betonate şi nu există pericolul să cedeze“, a declarat Marin Costache, comisar-şef al Gărzii de Mediu Dolj. „Problema se poate rezolva printr-un parteneriat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului cu o firmă autorizată care să neutralizeze substanţele“, a declarat Monica Mateescu, directoarea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU