22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalizare la fără frecvenţă

Spitalizare la fără frecvenţă

Regulamentul de ordine interioară al spitalelor este respectat doar pe hârtie. La Spitalul de Urgenţă Craiova, dar şi la Spitalul Municipal „Filantropia“, cadrele medicale şi pacienţii nu au voie să părăsească incinta unităţii sanitare, dar sunt văzuţi adesea pe stradă, la plimbare sau la cumpărături.

Fără să se jeneze că vor fi văzuţi pe stradă în pijama şi papuci, pacienţii internaţi în spitalele craiovene circulă nestingheriţi pe străzi. După ce îşi fac cumpărăturile sau îşi termină plimbarea, se întorc la spital, unde oricum nu le-a fost sesizată absenţa, fără să le pese că aduc de afară microbi într-un mediu care ar trebui să fie steril.
Bolnavii ştiu de regulamentul de ordine interioară, care le interzice să iasă din secţia în care sunt internaţi, însă, susţin ei, nu pleacă de drag, ci ca să-şi cumpere strictul necesar: mâncare, medicamente, apă, ţigări, pijamale, papuci, cămăşi de noapte, chiloţi, sutiene etc. Cererea mare de astfel de produse explică şi comerţul înfloritor care s-a dezvoltat în ultimii ani în incinta spitalelor (concretizat prin numărul mare de magazine alimentare, chioşcuri cu lenjerie intimă şi farmacii).
M. Ion s-a internat ieri în Spitalul de Urgenţă Craiova. Nici nu a ajuns bine în salon, când o asistentă l-a informat că are permisiunea să plece pentru câteva minute din spital ca să-şi cumpere papuci de la chioşcul de peste drum. În mod normal, papucii alături de pijama sau cămaşă de noapte sterilizate sunt articole pe care spitalul este obligat să le pună la dispoziţie bolnavilor, care trebuie să-şi lase la garderobă toate lucrurile cu care vin de acasă. Cum în dotarea spitalului nu se mai găsesc cam de multişor papuci sau pijamale nejerpelite, bolnavul este nevoit să-şi aducă de acasă sau să-şi cumpere.

Pacienţii dorm acasă

Sunt însă şi pacienţi care lipsesc din spital mai mult decât este necesar pentru a-şi face cumpărăturile. Aceştia sunt aşa-numiţii „pacienţi la fără frecvenţă“. Stau în spital doar câteva ore pe zi, cât să li se observe prezenţa la vizita medicală şi să-şi ia tratamentul, după care pleacă acasă şi revin a doua zi.
I.C. este internat de două săptămâni, dar nu a dormit nici măcar o singură noapte în spital. Bărbatul spune că nu s-a putut obişnui cu condiţiile din spital şi a preferat să doarmă acasă: „Dacă ar trebui să dorm în spital aş fi deprimat. Condiţiile sunt sub orice critică. În salon nu avem nici măcar un bec, seara stăm pe întuneric. Dar aşa, stau acasă, mă mai uit la televizor, au ai mei grijă de mine şi vin dimineaţa, la vizită. Nu-mi observă nimeni lipsa“.
Regulamentul, încălcat de cadrele medicale

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova cunoaşte aceste probleme, dar susţine că nu-i poate obliga pe bolnavi să respecte regulamentul de ordine interioară. „Bolnavii nu au voie să părăsească spitalul decât în momentul externării. Cu toate acestea, nu avem nici o modalitate de a-i constrânge să nu plece din spital. Dacă însă pacientul păţeşte ceva atunci când ar fi trebuit să fie în spital, vor fi trase la răspundere cadrele medicale din clinica în care a fost internat“, a susţinut Mariana Trică, directorul de îngrijiri al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Că bolnavii internaţi circulă nestingheriţi pe străzi nu ar trebui să mire pe nimeni. Regulamentul de ordine interioară nu este respectat nici măcar de cadrele medicale. Fără să-şi lepede halatul, asistenţii şi medicii ies din spital în timpul programului de lucru pentru a-şi face la rândul lor cumpărăturile. La Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova, circulaţia cadrelor medicale în afara secţiilor a devenit chiar o necesitate. Pentru că secţiile sunt situate în clădiri diferite, la distanţe mari unele de altele, cadrele medicale sunt văzute adesea traversând strada prin locuri permise sau nu pentru a ajunge la bolnavi. Asta când nu sunt însoţite şi de bolnavi, pe care trebuie să-i ducă pentru investigaţii interdisciplinare în policlinică sau în alte secţii. „Cadrele medicale trebuie să-şi lase echipamentul de lucru în secţie, nu pot pleca îmbrăcate în halat pe stradă. Iar bolnavii nu au voie să părăsească spitalul“, a spus Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“, care a promis că va face cercetări şi dacă se va dovedi că bolnavii şi cadrele medicale circulă după cum îi taie capul va trece la aplicarea de sancţiuni.

Oficial, le merge bine
Într-o unitate sanitară în care nu sunt respectate normele elementare de igienă, infecţiile nozocomiale sunt la ele acasă. Potrivit rapoartelor întocmite de compartimentele de epidemiologie, la Spitalul de Urgenţă Craiova, numărul infecţiilor nozocomiale este în scădere de la începutul anului, în timp ce la Spitalul „Filantropia“ nu s-a înregistrat nici măcar un singur caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII