25.5 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegaturi intârziate la gaze

Legaturi intârziate la gaze

Contractele firmelor desemnate prin licitatie sa realizeze bransamentele de gaz metan ale locuintelor craiovenilor au expirat, lasând in urma un bilant dezamagitor: 215 solicitari de racordare rezolvate din 330 depuse in termenii contractuali si avizate de DISTRIGAZ SUD SA in martie si iunie 2006.


Peste 100 de familii din Craiova si-au incalzit asta-iarna casele cu promisiuni din primavara anului trecut ca locuintele le vor fi legate la reteaua de gaz metan a orasului in cel mult 75 de zile. Nu s-a intâmplat nici la un an de când oamenii au obtinut avizul DISTRIGAZ SUD SA, sucursala Craiova, din cauza ca societatile desemnate de DISTRIGAZ SUD SA România, in urma unei licitatii publice, sa execute bransamentele, dar si sa obtina autorizatiile de construire, au pierdut ritmul. SC Pesit Rom SRL si SC Bohlen & Doyen SRL, ambele din Bucuresti, sunt firmele care au primit in martie 2006 girul distribuitorului de gaz metan pentru judetele Dolj si Olt, dar ale caror contracte au expirat, conform clauzelor, dupa un an de activitate. Potrivit intelegerii, DISTRIGAZ SUD SA Craiova era obligata sa le predea celor doua firme ordinele de bransare pentru toti clientii din Dolj si Olt, partenerii având obligatia ca, in termen de 75 de zile de la inregistrarea ordinului, sa obtina autorizatia si sa efectueze lucrarea. Potrivit directorului general al DISTRIGAZ SUD Craiova, Petre Ciocanescu, SC Pesit Rom a preluat in total, incepând din 10 martie 2006, 255 de ordine, dar a realizat pâna la 31 ianuarie 2007 numai 140 de racorduri, in vreme ce SC Bohlen & Doyen SRL a primit doar 75 de ordine, tocmai din cauza ca furnizorul a inteles la timp ca posibilitatile firmei sunt limitate. Câteva castane au fost scoase din foc in toamna anului 2006, prin cooptarea unor firme agreate din partea locului (una din Craiova, pentru Dolj, cealalta – din Slatina, pentru Olt), care s-au angajat sa bage gaze in câteva zeci de case ale solicitantilor ramasi de izbeliste. Vestea si mai putin buna este insa ca DISTRIGAZ SUD România va copia unele conditii de participare la licitatie din anul trecut si in 2007. „Stiu doar ca s-au demarat procedurile pentru o noua licitatie. Din câte am inteles, nici de aceasta data nu va fi conditionata acordarea unei zone de punctul de lucru al unitatii ofertante. Insa, sucursalele din teritoriu nu sunt implicate in nici una dintre etapele atribuirii contractelor“, a spus Petre Ciocanescu.


Legislatie miscatoare


Actualul program de racordare a consumatorilor casnici la reteaua DISTRIGAZ SUD a fost adoptat in 2006, pâna atunci solicitantii putând sa se adreseze oricarui agent economic agreat de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Potrivit directorului SC Pesit Rom SRL Bucuresti, Rodica Ostafe, de vina pentru intârzieri au fost schimbarile impuse permanent de legislatia in vigoare si ineditul programului, precum si tergiversarile din partea celorlalti furnizori de utilitati, motive respinse insa de specialistii de la DISTRIGAZ SUD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS