25.5 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTensiunile dintre arendas si arendator se mentin

Tensiunile dintre arendas si arendator se mentin

Arendatorii sunt din ce in ce mai nelinistiti, in asteptarea drepturilor care li se cuvin in baza contractului de arendare.


Nicolae Stroe, din Bailesti, ne-a sesizat ca nu si-a primit arenda aferenta anului 2006 de la SC Agroindustriala SA Giubega, careia sotia sa, Ana Stroe (decedata in luna martie a anului trecut), i-a arendat o suprafata de 7,73 hectare. „Desi am precizat ca doresc partea cuvenita in natura, in ultimii doi ani, domnul director al societatii nu a respectat si, mai mult, in anul 2006 nu ne-a acordat nimic“, a afirmat Nicolae Stroe. Potrivit acestuia, in contractul de arendare pe anul 2006, pe 14.02 a „accentuat pretentia“ de a i se acorda in natura procentul din realizari stabilit prin contract. Cu toate acestea, pentru 2005 i s-au acordat 695,7 lei, in conditiile in care, potrivit sesizarii lui Nicolae Stroe, firma a primit de la stat 1.932,5 lei (subventia de la stat se acorda celui care lucreaza pamântul), iar impozitul pe teren a costat 300 de lei.


„Vom plati restantele“


Reprezentantii firmei care a luat pamântul in arenda spun ca vor plati restantele in perioada imediat urmatoare. „In acest moment suntem in stadiul de intocmire a documentelor pentru obtinerea unui credit bancar. Speram ca saptamâna viitoare sa-l obtinem, astfel ca vom da banii in perioada imediat urmatoare“, a declarat Marinel Mitroi, directorul SC Agroindustriala Giubega SA. In ceea ce priveste arenda in natura, acesta spune ca, potrivit contractului de arendare, arendatorul are obligatia sa ridice drepturile in natura pâna la o anumita data. In caz contrar, drepturile urmeaza sa fie valorificate sau se percep taxe de depozitare. „Multi dintre arendatori asteapta pâna dupa 1 ianuarie sa creasca pretul la grâu“, a adaugat Mitroi.


In ceea ce priveste faptul ca a fost semnat de altcineva contractul de arendare, directorul SC Agroindustriala Giubega SA spune ca mostenitorii isi vor primi banii fara nici o problema. „Trebuie sa vina la noi sa reinnoim contractul si trebuie stabilit care sunt mostenitorii legali“, a spus Marinel Mitroi.


Contractul de arendare este un act de vointa a partilor


Potrivit legislatiei in vigoare, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj nu are putere juridica de a anula contractul. „Contractul de arendare este un act de vointa a partilor (arendas si arendator), in care exista obligatii de ambele parti. Nici o alta institutie decât instanta nu se poate implica deoarece termenii contractului au fost stabiliti de comun acord“, a declarat Cornel Popa, directorul executiv al DADR Dolj. Litigiile ce decurg din executarea contractului sunt solutionate fie pe cale amiabila, fie de instantele judecatoresti.


Sesizari asemanatoare


GdS a primit, in urma cu câteva saptamâni, o sesizare asemanatoare a Tatianei Ilariu, din Craiova, care atragea atentia cu privire la faptul ca de doi ani nu si-a mai primit arenda de la SC Agroindustriala Giubega SA. Tatiana Ilariu a spus ca in aceasta situatie sunt si alte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS