18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtentionari pentru soferi

Atentionari pentru soferi

Pentru ca frigul se apropie cu pasi repezi, politistii de la Circulatie le reamintesc soferilor doljeni ca in acest anotimp, când drumurile sunt umede, acoperite cu polei sau zapada, exista un risc sporit de accidente rutiere.


Miercuri au cazut primii fulgi de zapada in Craiova, iar Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ca vremea pentru urmatoarele zile in Oltenia este in racire, fiind prezente precipitatiile mixte – ploaie, lapovita si ninsoare. In aceste conditii, politistii ii atentioneaza pe participantii la trafic ca drumurile umede sau cele acoperite cu polei ori zapada favorizeaza producerea accidentelor. Pentru a evita producerea unor evenimente rutiere soldate cu raniri, pierderi de vieti omenesti sau pagube materiale, politistii din cadrul Biroului Politiei Rutiere Craiova le recomanda soferilor doljeni sa circule cu multa prudenta in acest anotimp.


Atentie sporita pe timp de iarna


Politistii spun ca viteza trebuie adaptata la conditiile de drum si trafic. „Circulati cu viteza redusa atât in localitati, cât si in afara lor atunci când partea carosabila este umeda sau acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita sau mâzga si evitati bruscarea comenzilor autovehiculului, in special a directiei, precum si frânarile bruste“, a declarat inspector principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova. De asemenea, este recomandat ca, in situatia in care este semnalat carosabil alunecos, sa fie folosita frâna de motor, iar in mers sa fie pastrata o distanta suficienta fata de autovehiculul din fata pentru a putea opri in conditii de siguranta.


Si starea autovehiculului poate influenta deplasarea in conditii de siguranta. Masina trebuie echipata cu anvelope corespunzatoare, cu profil de iarna, si trebuie evitata presiunea prea mare in pneuri, aceasta scazând aderenta pe carosabil. Farurile si blocurile de semnalizare trebuie curatate in permanenta, iar instalatia de ventilatie-climatizare sa fie functionala pentru a asigura o vizibilitate buna.


Politistii avertizeaza si conducatorii auto incepatori, acestia trebuind sa evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere. In cazul interzicerii temporare a circulatiei pe unele sectoare de drumuri, Politia Rutiera solicita participantilor la trafic sa respecte cu strictete indicatiile politistilor si ale lucratorilor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, aflati in zonele afectate.


Obligatii


Operatorii de transport ce detin autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone au obligatia legala de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite. Folosirea luminilor de intâlnire in afara localitatilor este obligatorie si pe timpul zilei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS