16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuropa vine in Banie prin 1 Mai

Europa vine in Banie prin 1 Mai

Craiovenii din cartierul 1 Mai si-au sustinut ieri-seara cererile, cu sprijinul Gazetei de Sud, in fata autoritatilor locale, la cea de-a doua dezbatere organizata in cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tau!“.


Cei peste 100 de participanti gazduiti intr-unul dintre amfiteatrele Facultatii de Medicina, careia GdS ii multumeste pe aceasta cale, au aflat raspunsuri la o parte dintre intrebarile care au vizat imbunatatirea vietii cartierului, dar si intentiile municipalitatii in acest sens. Ei au aflat primii ca vor fi vecinii unui complex expozitional modern, care urmeaza sa fiinteze pe locul actualului Târg de saptamâna si care ar trebui sa constituie un punct de atractie european, alaturi de preconizatul centru de agrement din Parcul „Nicolae Romanescu“. Gazeta de Sud va urmari, ca de obicei, materializarea tuturor solutiilor adoptate de primarie la problemele cartierului 1 Mai.


Tinând cont de necazurile si sugestiile centralizate de echipa de proiect a GdS, au raspuns invitatiei, din partea administratiei locale, primarul Antonie Solomon, directorul Regiei Autonome Apa, Constantin Stamatoiu, directorul tehnic al Serviciului Public de Salubritate, Dan Petre, directorul Serviciului Public Administratie Pietelor, Gheorghe Calinoiu, seful Sectiei 2 Politie, Constantin Tudor, precum si directori din subordinea Primariei Craiova. Statistic, intre domeniile considerate nesatisfacator atacate de institutiile abilitate au primat, conform sondajului GdS, siguranta cetateanului, cu 77 de voturi, urmata de parcari – 72 de voturi, spatii verzi – 54, apa, canal si termoficare – 45, salubrizare – 38, locuri de agrement – 34, asfaltare – 30, educatie si invatamânt – 27, spatii comerciale – 27, câini vagabonzi – 22, lipsa unei piete – 16 etc.


De la nevoia de asfaltare a aleilor si trotuarelor, pâna la procese in instanta pentru amenzi aplicate pentru acoperisurile ilegale, de la evacuarea Gradinitei „Romanescu“ pâna la adversitatea cu craiovenii de cetatenie roma, participantii si-au spus ofurile intr-un cadru interactiv. Rezolvabile ori nu, cererile craiovenilor au fost inregistrate de GdS, iar modul de abordare a lor de catre autoritati va fi publicat in paginile sale, pe masura initierii sau continuarii unor actiuni ale municipalitatii. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat, dupa intâlnirea cu „vocile“ cartierului 1 Mai, de marti seara, de la Facultatea de Medicina, sediul nou, ca o astfel de dezbatere este benefica pentru toata lumea. „Am inteles, dupa primele doua intâlniri ale proiectului GdS, ca sunt unele nerealizari ale primariei care au provocat nemultumirea craiovenilor, dar de care noi, eu, cel putin, n-am stiut pâna acum. Se vede ca ori unii nu au curaj sa vina direct la primarie, ori nu au incredere in functionari, ori au venit si solicitarile le-au fost dosite sau neglijate. Pâna acum am crezut ca e zvonistica, dar, uite ca nu e asa. Inca o data, felicitari!“, a fost una dintre concluziile primarului Solomon.


Intre demersurile pe care a declarat ca le poate face in ajutorul locuitorilor cartierului, primarul a tinut sa-i anunte pe craioveni ca 1 Mai va reprezenta un pol european al Craiovei: „Sunt decis sa desfiintez Târgul de saptamâna si sa sprijin infiintarea pe acel teren a unui complex expozitional international, iar dumneavoastra veti fi, intr-un fel, gazda investitorilor. Daca punem la socoteala si viitorul centru de agrement din Parcul «Nicolae Romanescu», atunci sa fiti convinsi ca majoritatea necazurilor dumneavoastra nepersonale, care tin de dezvoltarea zonei, vor fi eliminate de la sine“.


Vin si bere pentru o interventie la canalizare


Ca si la intâlnirea din cartierul Craiovita, si in 1 Mai cele mai multe acuzatii ale cetaternilor au vizat slaba calitate a retelelor de canalizare. Ca au venit din partea lui Nicolae Vrapcea, presedintele Asociatiei de proprietari 2A ori din partea lui Gheorghe Enache sau a Marianei Marin, simpli locatari ai unor apartamente sau case din 1 Mai, reprosurile au sunat la fel: practic, nu exista canalizare, subsolurile blocurilor sunt pline de mizerie din aceasta cauza si, colac peste pupaza, proprietarii mai si platesc cote pentru reabilitari la subsol. „Pentru blocurile K12 am platit impreuna câte 50 de milioane pe an unor firme pentru reparatii la zidurile distruse de apa si mizeria din subsoluri. Degeaba“, a spus Mariana Marin. Un caz special este cel prezentat de Constantin Ionescu, de la blocul I 38, care sustine ca, impreuna cu niste vecini, le-a adus unor angajati ai Regiei Autonome Apa (RA Apa) Craiova bere si vin, ca sa desfunde canalizarea. „Am anuntat de acum doi ani ca trebuie sa fie ceva spart, o teava, ca se inunda blocul. Pâna la urma, au venit unii de la regie, dar au spus ca nu e treaba lor, ci a asociatiei. Le-am cumparat vin si bere si au pornit utilajul“, a spus Ionescu. Directorul general al RA Apa, Constantin Stamatoiu, a spus ca, in cele mai multe dintre cazuri, este vorba de subdimensionarea sistemului de canalizare si de asezarea acestuia peste nivelul canalizarii de la subsolurile imobilelor. „Este la fel ca in Craiovita. Din pacate, deocamdata nici aici nu putem interveni decât pentru desfundarea periodica. Si reabilitarea retelelor din 1 Mai este prinsa in programul ISPA si va incepe in primavara anului 2007“, a spus Stamatoiu. O situatie aparte este si pe strada Rozmarinilor, unde trei familii incearca de mai mult timp sa obtina aprobarile necesare pentru realizarea racordurilor la canalizarea orasului. Teodor Neacsu a spus insa ca primaria nu-i ajuta deloc, ei fiind nevoiti sa plateasca si proiectul, dar si lucrarea si materialele, care, in mod normal, ar trebui sa intre in sarcina Consiliului Local Municipal.


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ca primaria va sustine cel putin contravaloarea unor astfel de proiecte.


Gradinita in ograda Politiei Comunitare


Disparitia Gradinitei „Romanescu“ si a Cresei „Confectii“, prin evacuarea din cladirea de pe strada Dimitrie Gerota, câstigata de Modexim, i-a tulburat vizibil pe craiovenii care isi duc copiii in aceste unitati. Ei i-au cerut primarului Antonie Solomon sa incerce sa evite desfiintarea gradinitei, in care invata, manânca, dorm si se joaca zilnic sute de micuti. Cristian Hau este de parere ca un rau mai mare la adresa acestor copii nu este posibil. Primarul Solomon, care declarase cu o luna inainte ca primaria va negocia cu Modexim pentru a pastra imobilul, a spus ca s-a gândit deja la o varianta pentru situatia-limita in care nu se va ajunge la o intelegere: „Daca nu se poate si nu se poate, atunci o sa putem noi sa facem o gradinita din temelii, in curtea sediului Politiei Comunitare. In nici un caz acesti copii nu vor ramâne de izbeliste“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS