15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGaz pe focul privatizarilor

Gaz pe focul privatizarilor

Directorii societatilor din Dolj se tem ca transferul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din subordinea Ministerului Economiei in ograda Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea duce la intârzierea procesului de privatizare.


Ordonanta guvernului de schimbare a administratorului privatizarilor a creat nedumerire nu numai in rândul partidelor politice, ci si al directorilor societatilor detinute de stat. Potrivit deciziei executivului, cele trei societati din Dolj, Complexul Energetic Craiova, Avioane Craiova si Daewoo România, aflate in subordinea Ministerului Economiei, vor trece impreuna cu OPSPI la AVAS. Jocurile politice pentru obtinerea monopolului asupra procesului de privatizare risca sa arunce in aer strategiile de privatizare a respectivelor societati.


Directorii au pareri impartite


Directorul Complexului Energetic, Constantin Balasoiu, a declarat pentru GdS ca nu stie sigur daca societatea va trece la AVAS, dar a precizat ca acest lucru ar echivala cu scoaterea la vânzare. „Daca suntem transferati la AVAS inseamna ca vom fi trecuti la privatizare, daca nu, inseamna ca vom fi trecuti pe lista cu societatile strategice. Din câte am auzit, societatile strategice ar urma sa ramâna la Ministerul Economiei“, a declarat Balasoiu. La rândul sau, directorul SC Avioane SA, societate aflata in faza initiala de privatizare, spune ca decizia guvernului ar putea influenta mersul lucrurilor in cazul unitatii pe care o conduce. „Transferul la AVAS va duce probabil si la alocarea de resurse pentru privatizare. Exista insa posibilitatea ca transferul sa influenteze procesul de privatizare, mai ales ca, in cazul nostru, peste o luna ar trebui depuse ofertele de catre competitori“, a declarat Vâlceanu. Acesta a adaugat ca ar fi fost cel mai bine ca societatea sa ramâna in portofoliul MEC. „Nu se schimba jucatorii in timpul meciului“, a precizat directorul de la Avioane SA. Cei mai linistiti sunt cei de la Daewoo România. Purtatorul de cuvânt al societatii, Valeriu Gârlea, a declarat ca nu conteaza cine detine OPSPI atâta timp cât privatizarile se fac in interesul statului. Acesta nu a exclus insa posibilitatea aparitiei unor ajustari in strategiile de privatizare.


Privatizabilele, la transfer


Buclucasa ordonanta a guvernului a infierbântat lucrurile si pe scena politica. Dupa ce a aflat ca Ministerul Economiei, pe care urma sa-l preia, va ramâne fara obiect de activitate, Partidul Democrat a anuntat ca renunta la postul de ministru. Nimeni nu stie insa care anume sunt societatile ce urmeaza sa fie transferate la AVAS. Potrivit NewsIn, secretarul general al guvernului, Radu Stroe, si premierul Tariceanu au avut declaratii contradictorii referitor la motivele care au stat la baza modificarii continutului ordonantei de urgenta. Radu Stroe a anuntat ieri ca executivul va emite un act normativ prin care va trece toate societatile privatizabile aflate in portofoliile si altor ministere in afara MEC in portofoliul AVAS. In urma unor neintelegeri si schimbari de pozitie ale PD, guvernul a facut doar un prim pas prin transferul societatilor de la Ministerul Economiei si Comertului. In plus, secretarul general al executivului a precizat ca „nu toate entitatile trec la AVAS, unele vor ramâne la MEC“. AVAS va prelua societatile aflate in proces de privatizare sau pe care statul intentioneaza sa le vânda si se va ocupa inclusiv de administrarea lor. Celelalte companii, pe care statul vrea sa le pastreze in portofoliu, cum ar fi cele din domeniul mineritului sau al gazelor, vor fi in continuare in subordinea MEC. In schimb, Tariceanu a spus ca executivul a decis doar trecerea OPSPI in subordinea AVAS, nu si trecerea altor companii privatizabile in cadrul aceleiasi autoritati, pentru ca in cadrul Oficiului exista cele mai mari probleme.


60 de firme pe lista guvernului


Potrivit NewsIn, ordonanta de urgenta pentru trecerea OPSPI la AVAS contine 60 de societati si companii nationale si societati comerciale, printre care unele privatizate, iar unele neprivatizabile, fiind cele mai importante si mai atractive active din proprietatea statului. Printre acestea se regasesc si trei societati doljene: Avioane Craiova, Complexul Energetic Craiova si SC Automobile Craiova SA, actionarul unic al SC Daewoo România SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS