16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFactura la intretinere se perpeleste la foc mic

Factura la intretinere se perpeleste la foc mic

Consumatorii de energie termica si electrica din Craiova ar putea scapa de cresterea preturilor la utilitati, in ciuda anunturilor autoritatilor de la Bucuresti, care au prognozat o marire a tarifelor din cauza cresterii pretului gazelor cu 8,1 – 8,5% incepând cu 11 noiembrie.


Obisnuiti cu cresteri mai mult sau mai putin justificate ale preturilor la energie, reflectate apoi in costurile cu mâncarea, craiovenii mai au de asteptat pâna când vor afla cu certitudine daca in aceasta iarna vor scoate mai multi bani din buzunar pentru plata energiei electrice si termice. Desi autoritatile de reglementare de pe piata energiei au declarat ca scumpirea gazelor va afecta si preturile la cele doua produse, reprezentantii societatilor care furnizeaza caldura si curent in Craiova spun ca se vor gândi de doua ori inainte de a lua decizia maririi preturilor. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRDE), tarifele la curentul electric ar putea creste cu câteva procente chiar de la jumatatea lunii noiembrie. ANRDE analizeaza, in prezent, impactul scumpirii gazelor asupra pretului de producere a energiei electrice, in functie de care se va stabili procentul de majorare a tarifelor. Oficialii de la Bucuresti avertizeaza ca si energia termica se va scumpi, deoarece termocentralele folosesc gazele naturale drept combustibil. Asta inseamna ca autoritatile locale vor fi nevoite sa majoreze factura la intretinere, care in Craiova a crescut cu câteva sute de mii dupa introducerea pretului de referinta incepând cu 1 octombrie.


Gazul ar putea scumpi intretinerea cu 2-3%


Directorul Complexului Energetic (CE) Craiova, Constantin Balasoiu, a declarat pentru GdS ca nu va face nici un demers pentru scumpirea agentului termic furnizat clientilor sai, printre care si Regia de Termoficare Craiova, pâna când nu va primi o notificare oficiala de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice. „Pâna acum nu am primit nimic oficial de la ANRDE. O eventuala scumpire o vom lua si in functie de bugetul pe anul viitor. Pe noi nu ne va afecta prea tare cresterea pretului gazului deoarece ponderea lui in productie este de aproximativ 15%. In privinta energiei electrice, noi vom folosi cel mai mult carbune“, a declarat directorul CE Craiova. Potrivit acestuia, in relatiile contractuale dintre societati, pretul gazelor se modifica in fiecare luna, in functie de furnizorii pe care ii are fiecare si de pretul gazelor din import care reprezinta 40% in cosul de formare a preturilor. „Noi ne putem alege singuri furnizorii, iar acum avem contract cu Distrigaz Sud, care are un pret mai mic decât producatorul. Daca Distrigaz mareste pretul, iar noua nu ne convine, putem renunta la contractul cu el. Oricum, noi am scazut mereu preturile in ultimii trei ani, in ciuda cresterii lor“, a mai spus Balasoiu, dând de inteles ca CE Craiova nu va cere imediat preturi mai mari pentru energia furnizata. Acesta a precizat ca, in cazul CE Craiova, scumpirea cu 10% a gazului inseamna o marire a pretului energiei termice cu 2-3%.


Electrica, in asteptare


Nici reprezentantii Electrica Oltenia nu sunt siguri ca vor scumpi pretul energiei electrice dupa majorarea costurilor la gaze. Purtatorul de cuvânt al Electrica Oltenia, Liana Tataran, a declarat pentru GdS ca ANRDE este singura care poate decide cresterea pretului, dar a precizat ca procedeul de majorare, in acest caz, nu respecta regula. „De regula, producatorii, distribuitorii si transportatorii propun cresterea pretului, or noi nu am cerut asa ceva“, a precizat Tataran, care a adaugat ca este putin probabil ca pretul la curent sa creasca pâna la sfârsitul anului.


Primaria subventioneaza tot


O eventuala crestere a pretului energiei termice nu va afecta populatia racordata la sistemul de incalzire centralizata. Viceprimarul Sorin Iordache a declarat ca primaria va subventiona diferenta de pret din factura de intretinere, in cazul in care CE Craiova va decide sa scumpeasca energia termica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS