16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicamente pentru diabet in farmacii

Medicamente pentru diabet in farmacii

Prima zi in care bolnavii s-au putut aproviziona cu medicamente pentru diabet din farmacii a decurs fara evenimente deosebite.


Incepând de ieri, majoritatea farmaciilor din Craiova au eliberat medicamente compensate si gratuite pentru diabetici. Bolnavii de diabet care sunt trecuti pe medicatie orala au putut gasi medicamentele necesare fara sa stea la rând. In centru, Farmacia Anacora, obisnuita cu cozile interminabile, a avut ieri-dimineata parte de un regim de lucru lejer. Unora dintre clienti, obisnuiti luna de luna sa fie plimbati de la o farmacie la alta, nu le-a venit sa creada când au intrat in farmacie si, fara sa stea la rând, au fost serviti cu toate medicamentele cerute. „Nu-mi vine sa cred! Am intrat in farmacie cu doua retete. Una pentru diabet si alta pentru tensiune. I-am spus doamnei de la farmacie sa mi le dea macar pe alea pentru tensiune. M-am mirat foarte tare când mi-a zis ca le are pe toate. Nu mi s-a mai intâmplat niciodata pâna acum, mai ales ca pe o reteta aveam patru medicamente“, a spus Costache Nistor, pensionar din Craiova. „Sa le tina Dumnezeu obiceiurile! Numai sa nu fie genul ala de minune care tine doar o zi!“, a spus Maria Schiopu, o pensionara bucuroasa ca a scapat de statul la coada.


Clientii au intârziat sa apara


Si Farmacia Horezu s-a aprovizionat cu medicamentele necesare, insa clientii au intârziat sa apara. Pâna la orele prânzului, in farmacie isi facusera aparitia doar doua persoane care solicitasera medicamente pentru diabet. Reprezentantii farmaciei nu isi faceau insa griji din aceasta cauza. „Ne-am obisnuit clientii sa vina la noi dupa medicamente atunci când au nevoie, nu doar la inceput de luna, pentru ca am fost printre putinele farmacii care s-au purtat corect cu ei si nu am refuzat nici o solicitare. Atunci când nu am avut medicamente, le-am oprit retetele si le-am facut rost de medicamente in 48 de ore“, a spus Corneliu Cojocar, farmacist-sef.


Cojocaru sustine ca eliberarea medicamentelor orale pentru diabet prin farmaciile cu circuit deschis este un mare avantaj pentru bolnavi chiar daca vor mai exista mici probleme, cum ar fi cele legate de aprovizionare. „Casa de Asigurari ne-a dat o suma fixa, de 47 de milioane de lei. Nu stiu daca vom avea un consum mai mare sau mai mic decât aceasta suma, abia de luna viitoare vom putea sa facem o evaluare. Am avut si probleme cu anumiti distribuitori, dar s-a rezolvat pâna la urma. Trebuie sa cauti mult pâna gasesti medicamentele pentru ca nu prea bate pretul de referinta cu cel de producator“, a mai spus Cojocar.


Unele farmacii inca lucreaza la soft


Probleme cu furnizorii de medicamente sau de alta natura au avut si ieri unele farmacii. Farmacia nr.1 din reteaua Olfarm, de exemplu, nu a avut pe raft anumite medicamente, iar Farmacia Medofarm, desi se aprovizionase, nu incepuse inca eliberarea medicamentelor pentru ca nu avea pus la punct programul informatic.


Inca de duminica, echipe mixte formate din reprezentanti ai Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj si ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj au inceput controalele in farmacii. Potrivit prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al ASP Dolj, controalele vizeaza modul in care se desfasoara eliberarea medicamentelor pentru diabet. „Este posibil ca unele farmacii sa nu fi primit intreaga cantitate de medicamente solicitate, insa nu s-au constatat probleme deosebite“, a precizat Mogos.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS