16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalarii grase si pierderi pe masura

Salarii grase si pierderi pe masura

Toti cei patru directori ai regiilor din subordinea Primariei Craiova au fost penalizati in acest an, pentru ca nu au reusit sa indeplineasca toate cerintele impuse de legislativ. Fiecare director câstiga zeci de milioane de lei vechi, chiar daca regiile functioneaza cu pierderi.


In timp ce au de recuperat sume colosale, conducatorii regiilor reusesc sa ii duca de nas pe oficialii municipalitatii pentru a-i mentine in functie. Pe de alta parte, pentru a se disculpa, edilii declara de fiecare data ca ar fi mai bine sa le gaseasca inlocuitori, insa decizia apartine Consiliului Local Craiova.


In topul sumelor restante de recuperat de la populatie figureaza Regia Autonoma de Termoficare (RATf) Craiova, care are de incasat aproximativ 762 de miliarde de lei. „A fost demarat un program serios de recuperare. Angajatii regiei merg la fiecare asociatie si ii atentioneaza cât au de platit si ce penalitati risca daca nu dau banii pe care ii datoreaza. S-a apelat si la oprirea caldurii si a apei calde, in acea perioada având incasari de vreo trei miliarde de lei pe zi“, a declarat Tatian Tudorache, directorul Termoficarii.


Pentru a-i lua apararea, viceprimarul Sorin Iordache, cel care coordoneaza regia, sustine ca nu doar aceasta se face vinovata de situatia financiara proasta. „Si noi am tolerat, pentru ca nu i-am dat acordul sa ia masuri drastice. Daca in iarna s-ar fi oprit caldura la toti craiovenii, atunci sunt convins ca banii recuperati ar fi fost mai multi. Noi, cei de la primarie, nu am putut insa sa acceptam aceasta situatie“, a spus Iordache, care este de parere ca schimbarea lui Tudorache nu este solutia optima pentru reabilitarea economica a regiei. Viceprimarul a mai precizat ca a impus regiei sa intocmeasca un plan de recuperare a datoriilor.


In schimb, directorul Termoficarii pleaca in fiecare luna acasa cu un salariu de baza de circa 27 de milioane de lei. La aceasta suma se adauga si sporuri de 50% din remuneratia lunara, in total in jur de 40 de milioane de lei. Acesta a recunoscut insa ca, din cauza ca nu a indeplinit criteriile de performanta impuse de Consiliul Local (CL) Craiova, a fost penalizat cu 9% din salariu.


Liviu Ionita tine secret salariul de director


Proaspatul director interimar al Regiei Autonome de Apa (RAA) Craiova, Liviu Ionita, devine secretos când vine vorba de banii cu care pleaca lunar acasa. Acesta a precizat totusi ca are aceeasi indemnizatie ca si restul colegilor, ajungând printr-un calcul simplu la aproximativ 40 de milioane de lei.


Fiind nou in functia de director general, Ionita nu cunoaste daca a fost penalizat pâna in prezent. „Acum abia voi incasa lichidarea din luna iulie. Totusi, situatia economica a regiei cred ca este buna“, a explicat directorul RAA. Si aici valoarea debitelor care ar trebui incasate de la populatie ajunge insa la 200 de miliarde de lei. Spre deosebire de situatia de la Termoficare, la aceasta regie legislativul a dat unda verde in ceea ce priveste debransarile la apa. Nici amplele actiuni de acest gen nu au avut efectul scontat, craiovenii ignorând plata facturilor la aceasta utilitate.


In acest caz, viceprimarul Gheorghe Nedelescu, care are in subordine controlarea activitatii de la Regia de Apa, sustine ca nu a avut timp sa isi formeze o parere exacta depre Ionita, dar este multumit de activitatea lui.


RAADPFL, sub controlul compartimentului de audit


O parere mult mai proasta o are Nedelescu despre directorul altei regii, cea de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. „In ultima sedinta a CL le-am pus in mapa consilierilor situatia deplorabila a regiei. Acestia sunt cei care pot propune schimbarea lui Badescu (Ilie Badescu, directorul regiei – n.r.) din functie. Nu m-a intrebat nimeni nimic, probabil pentru ca din punctul lor de vedere nu este nici o problema. Mai mult nu pot sa fac“, a explicat viceprimarul.


Regia se afla de mai bine de trei saptamâni sub analiza atenta a compartimentului de audit financiar din cadrul Primariei Craiova. In urma cu doua luni, aceeasi echipa de functionari a analizat actele contabile si a ajuns la concluzia ca regia nu justifica o suma de noua miliarde de lei, hotarând sa inceapa un control mai amanuntit. In tot acest timp, Badescu continua sa isi incaseze salariul lunar, care, potrivit lui, ajunge la 27 de milioane de lei. La acesta se adauga si celelalte sporuri ca la restul directorilor. In plus, el obtine bani si din participarea la sedintele comisiei speciale de vânzare a spatiilor comerciale administrate de regie, in jur de trei milioane de lei la fiecare sedinta. Pentru nerealizarea criteriilor de performanta, si Badescu a fost penalizat cu 15%.


RAT Craiova, pe profit


La polul opus se afla Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova, care a reusit in acest an sa obtina un venit de doua miliarde de lei. Totusi, directorul regiei a fost penalizat cu un procent de 1% din salariu. „Diminuarea am primit-o deoarece fondul de salarii a fost incarcat. Noi prevazuseram la inceputul anului disponibilizarea a peste 200 de salariati, insa cadrul legislativ pentru punerea in practica a fost gata abia câteva luni mai târziu. In acest timp am fost obligat sa le platesc salariile si nu m-am incadrat in suma pe care o prevazusem la acest capitol, depasind-o“, a declarat Virgil Boboc, directorul regiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS