18.7 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFunctionarii din primarie, pusi pe trândaveala

Functionarii din primarie, pusi pe trândaveala

Functionarii din cadrul Serviciului de Integrare Europeana al Primariei Craiova trag mâta de coada când vine vorba de obtinerea de finantari externe. Solutia edilului-sef este aceea de a-si gasi subalterni pasionati de intocmirea de proiecte.


In timp ce sume importante de bani sunt dirijate anual de Uniunea Europeana catre primariile din tara, municipalitatea craioveana numara pe degete finantarile externe pe care le-a obtinut. Asta in ciuda faptului ca administratia locala are in structura sa un compartiment special care ar trebui sa se ocupe doar de obtinerea unor astfel de venituri. In cadrul Serviciului de Integrare Europeana figureaza pe statele de plata noua functionari publici, care ar trebui sa stea toata ziua si sa se gândeasca doar cum sa atraga fonduri europene. Subordonatii edilului-sef se pare ca au cu totul alte preocupari.


In timpul mandatului actualei conduceri a Primariei Craiova au fost obtinute doar patru finantari externe, in valoare de aproximativ 600.000 de euro. Daca in primii doi ani functionarii municipalitatii au incercat sa le demonstreze sefilor ca nu sunt platiti degeaba, in 2006, numarul finantarilor obtinute este zero.


Nemultumit de activitatea lor este si edilul-sef Antonie Solomon, care declara ca doar sefa serviciului ar trebui mentinuta in functie. „Singura care stie ce sa faca acolo este Cristiana Ghitalau (sefa Serviciului de Integrare Europeana – n.r.). Despre restul am o parere foarte proasta. Solutia ar fi sa ii dau afara si sa gasesc oameni seriosi carora sa le placa sa faca proiecte si sa lucreze la calculator“, a spus Solomon.


Consiliul Local Craiova, obligat sa cofinanteze proiecte


Primul proiect cu care Serviciul de Integrare Europeana se poate mândri este cel intitulat „Integrarea in Uniunea Europeana si parteneriatul public-privat“, depus impreuna cu Asociatia Industriasilor din Plevna (Bulgaria), in anul 2004, a carui valoare este de 55.430 de euro. Banii au fost cheltuiti pe organizarea mai multor seminarii.


In acelasi an, functionarii au depus cel de-al doilea proiect, „Reabilitare Scoala Generala nr. 13 Craiova“, care a beneficiat de o investitie de 104.407 USD, suma alocata in baza Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. In cadrul proiectului, la unitatea de invatamânt, unde invata in majoritate elevi romi, au fost efectuate mai multe lucrari de reabilitare.


Inca doua miliarde de lei au fost dirijate, prin intermediul altui proiect obtinut de Primaria Craiova, in 2004, pentru reabilitarea Casei de Cultura „Traian Demetrescu“. Pentru a demara lucrarea, consiliu local a trebuit insa sa mai vina cu o contributie de la buget in valoare de trei miliarde de lei.


In ceea ce priveste anul 2005, functionarii publici au fost prinsi de oboseala si plictisiti sa tot intocmeasca acte peste acte, astfel ca s-au limitat sa obtina doar doua finantari. Pe baza Programului Leonardo da Vinci, cu o suma de 400.000 de euro, alaturi de Universitatea din Craiova, primaria urmeaza sa infiinteze un centru de pregatire vocationala a comunitatii.


Cel mai important proiect care a fost câstigat se refera insa la folosirea a aproximativ 1,3 miliarde de lei pentru tratarea apelor uzate de la Statia Isalnita. Suma a fost obtinuta de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Si in acest caz, consiliul local a trebuit sa scoata din vistierie 1,3 miliarde de lei, pentru implementarea proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU