15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputatii au retusat Codul lui Vladescu

Deputatii au retusat Codul lui Vladescu

Majoritatea amendamentelor aduse de Senat au fost respinse de Comisia Buget-Finante a Camerei Deputatilor.


Membrii comisiei de specialitate a Camerei Deputatilor au dat peste cap calculele senatorilor. Deputatii au respins, printre altele, amendamentele privind neimpozitarea profitului reinvestit si diminuarea TVA la produsele de baza. Pe de alta parte deputatii din comisie au introdus o serie de amendamente proprii. Visul ministrului Sebastian Vladescu, care dorea ca noul Cod Fiscal sa treaca de parlament in forma initiala, pare sa se destrame.


Profitul reinvestit va continua sa fie impozitat


Comisia a respins neimpozitarea profitului reinvestit, facilitate care reprezenta una din mizele principale ale Codului Fiscal, potrivit vicepresedintelui comisiei, Gratiela Iordache. Amendamentul a fost votat in urma cu doua saptamâni in plenul Senatului dupa ce fusese respins de comisia de specialitate. Propunerea PC a stârnit mai multe reactii in rândul analistilor. Unii dintre specialisti sunt de acord cu o astfel de masura considerând-o benefica pentru sprijinirea investitiilor, in timp ce altii sunt sceptici. Fostul ministru Ionut Popescu aduce aminte ca aceasta facilitate a existat si pe timpul guvernarii Nastase, insa companiile au deturnat sensul acesteia declarând ca investitii bunuri de uz personal. Pe de alta parte facilitatea ar putea incalca directivele Uniunii Europene in masura in care scutirea de impozit pe profitul reinvestit poate fi comparata cu o subventie sau o facilitate pentru anumiti investitori.


Mediul de afaceri dispune si in prezent de un instrument prin intermediul caruia Intreprinderile Mici si Mijlocii pot beneficia de la stat – prin intermediul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie – de fonduri care se acorda, insa in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Presedintele ANIMMC, Eugen Ovidiu Chirovici, a afirmat recent ca acest program este restrictiv in privinta cheltuielilor eligibile, astfel incât investitorii nu au apelat la aceasta facilitate. Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost aprobat recent de guvern si urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.


Impozit gradual pentru microintreprinderi


De asemenea, microintreprinderile care realizeaza venituri altele decât cele din consultanta sau management vor avea acelasi regim fiscal, cu impozit pe cifra de afaceri, al carui nivel va creste gradual de la doi la suta anul viitor la 2,5 la suta in 2008 si trei la suta in 2009.


TVA, acelasi pentru toate produsele


Deputatii au respins diminuarea cotei reduse de TVA de la noua la suta la sapte la suta, asa cum au aprobat anterior senatorii. Cota redusa de TVA se aplica in prezent pentru manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii, livrarea de proteze si accesoriile acestora, cu exceptia protezelor dentare, si medicamente pentru uz uman si veterinar. Cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al domeniilor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping si prestarea unor servicii constând in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, gradini zoologice si botanice, târguri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, beneficiaza de asemenea de cota redusa.


Cota pentru câstigurile pe piata de capital, neschimbata


A fost mentinut sistemul de impozitare a câstigurilor pe piata de capital, care vor fi taxate in continuare cu cote diferentiate in functie de perioada de detinere a actiunilor. Astfel, cota de unu la suta va fi aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, urmând ca investitorii care pastreaza actiunile in portofoliu mai putin de un an sa plateasca impozit de 16 la suta. Impozitul se aplica la câstigurile obtinute.


Scutiri de la plata impozitului pe cladiri


Firmele care realizeaza investitii de peste 500.000 de euro pe o perioada de pâna la cinci ani, inclusiv, ar putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe cladiri si teren datorate consiliilor locale. Senatorii votasera anterior un nivel de 100.000 de euro pentru investitii, iar Ministerul Finantelor Publice propusese initial un milion de euro.


Potrivit legislatiei in vigoare, consiliul local poate acorda scutirea de la plata impozitului pe teren sau reducerea acestuia pentru terenul aferent investitiilor derulate in conformitate cu legea privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie, pe toata perioada executarii acestora, pâna la punerea in functiune, dar nu mai mult de trei ani de la data inceperii lucrarilor si nu mai târziu de 31 decembrie 2006.


Aparatele de aer conditionat nu mai sunt accizate


Deputatii au interzis municipalitatilor sa instituie taxe speciale concesionarilor din sectorul utilitatilor publice – gaze naturale, apa, energie electrica – pentru existenta pe domeniul public/privat al unitatilor administrativ-teritoriale a retelelor de apa, de transport si distributie a energiei electrice si a gazelor naturale.


A fost eliminata acciza la aparatele de aer conditionat si cuptoarele cu microunde incepând de anul viitor, iar accizele la cristale si bijuterii vor fi reduse gradual timp de trei ani pâna la nivelul zero, iar la cafea timp de patru ani, pâna la zero.


3% pe tranzactii imobiliare


Tranzactiile imobiliare vor fi impozitate cu trei la suta din valoarea totala fata de o cota de 16 la suta din diferenta de pret aplicata in prezent, iar taxa de timbru de unu la suta a fost eliminata.


Dupa ce Senatul a respins in urma cu o saptamâna propunerea guvernului de majorare a impozitelor pentru locuintele cu suprafata mai mare de 150 de metri patrati, in cadrul dezbaterilor privind modificarile Codului Fiscal, deputatii din Comisia de buget, finante, banci au fost de alta parere si au aprobat majorarea valorii impozabile a locuintelor cu suprafata mai mare de 150 de metri patrati cu câte cinci procente pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS