16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubventiile pentru creditul ipotecar, in linie dreapta

Subventiile pentru creditul ipotecar, in linie dreapta

Tinerii care contracteaza credite ipotecare pentru construirea de locuinte vor primi o subventie de la bugetul de stat de 20% din pretul pe metrul patrat suprafata construita, conform programului national privind „Sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala“, aprobat miercuri de guvern.


Subventia se va acorda o singura data, in limita a maximum 81 mp suprafata construita si in limita prevederilor bugetare anuale. De bani pot beneficia tinerii casatoriti care, la data contractarii locuintei, au fiecare vârsta pâna in 35 de ani, persoanele sau familiile ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii din cauza unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati, persoanele si familiile evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile, precum si persoanele sau familiile evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.


Beneficiarii isi vor putea construi locuinte cu suprafete mai mari de 81 mp, insa vor primi subventia doar pentru aceasta suprafata. Subventia se va acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, pentru plata ratelor la creditul ipotecar contractat. Cuantumul acestei subventii, care se va stabili in functie de evolutia preturilor la constructii, nu poate depasi valoarea creditului.


Conditii pentru obtinerea subventiei


Beneficiarii subventiei trebuie sa indeplineasca mai multe conditii cumulativ, printre care accea ca titularul contractului de construire a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia – sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia sa nu fi detinut si sa nu detina o locuinta in proprietate si sa nu fi primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru alta locuinta. De asemenea, solicitantii trebuie sa nu-si mai fi construit alta locuinta prin credit ipotecar, sa detina un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia, iar aceasta sa fie ridicata prin antreprenori specializati.


Sunt exceptate de la indeplinirea primelor doua conditii persoanele sau familiile ramase fara adapost in urma avarierii sau distrugerii locuintelor din cauza calamitatilor sau a unor dezastre ori accidente, precum si persoanele si familiile evacuate din locuinte. Sumele care vor fi alocate anual de la bugetul de stat se vor acorda prin intermediul consiliilor locale ale localitatilor in care sunt amplasate locuintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU