20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegiile resping consilierii tehnocrati

Regiile resping consilierii tehnocrati

Directorii regiilor craiovene nu se dau in vânt dupa consilii de administratie formate din specialisti in domeniul tehnic specific unitatii, preferând in general echipe pestrite, din care sa nu lipseasca economistii si juristii.


Membrii consiliilor de administratie ale regiilor de autoritate publica ar putea fi recrutati doar din rândul specialistilor in tehnica specifica activitatii unitatii, potrivit unui proiect recent depus la Camera Deputatilor. Prin acest demers legislativ ar urma sa dispara din echipele de conducere profesorii – principala „tinta“, conform declaratiei initiatorului proiectului, economistii si toti ceilalti componenti ai echipelor de conducere administrativa care nu fac dovada pregatirii in ingineria de profil. Documentul nu aminteste insa nimic de repartizarea pe criterii politice, practica in vigoare si la numirea din mandatul 2004 – 2008.


Apartenenta politica atârna inca greu in CA


In Banie functioneaza patru regii autonome de autoritate publica, fiecare dintre acestea fiind condusa de consilii formate din câte noua oameni. Directorul-presedinte CA al Regiei Autonome de Transport (RAT), Virgil Boboc, este de parere ca o astfel de reglementare este discutabila. „Consiliul de Administratie are ca atributie principala managementul societatii, asa incât nu vad de ce ar trebui conditionata participarea la manageriatul ei de pregatirea stricta in domeniul tehnic de profil. Cred ca importanta este calitatea de manager. Da, as fi mult mai deschis catre modificari in sensul eliminarii criteriului de apartenenta politica, la nominalizarea si validarea membrilor din Consiliul de Administratie“, a declarat Boboc. Cinci dintre membrii CA al RAT Craiova sunt ingineri, incluzând aici si directorul Directiei tehnice a Primariei Craiova, alti doi – intre care si Virgil Boboc – sunt economisti, unul – jurist, iar ultimul – sef de cabinet parlamentar. La Regia de Termoficare Craiova intâlnim doar trei ingineri si un subinginer, plus trei economisti si doi juristi. Directorul Termoficarii, Tatian Tudorache, sustine ca actuala componenta a CA este cum nu se poate mai potrivita pentru bunul mers al unitatii: „Avem ingineri specialisti in sectii, avem ingineri specialisti in conducerea executiva. Cred ca economistii si juristii sunt foarte importanti in adoptarea deciziilor CA“.


Sorcova de ocupatii la Regia de Apa


Cel mai colorat consiliu este cel de la Regia Autonoma de Apa, unde au fost plasati un asistent universitar la Stiinte Economice, un profesor-maistru la Grupul Scolar „Traian Vuia“, un inginer electronist si altul chimist, un director de societate comerciala si un proprietar de butic, dar si un inginer electronist fara ocupatie. Despre hotarârile adoptate de acestia nu se cunosc prea multe, intrucât directorul general al regiei, Gheorghe Popescu, tocmai si-a dat demisia. La Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) voteaza doi profesori, de fizica si matematica, cinci ingineri, intre care un agronom, un horticultor si un specialist in automatizari si calculatoare, un tehnician si secretarul Primariei Craiova. Nici directorul RAADPFL, Ilie Badescu, nu si-a putut exprima parerea cu privire la posibila modificare a criteriilor de numire a membrilor CA, fiind internat de mai multa vreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS